Hokejistovi Ščurkovi znížili trest za vraždu na šesť rokov

(Autor: TASR/František Iván)
Roman Rokytka|17. okt 2013 o 15:19

Hokejista dostal pôvodne osem rokov, ale aj proti zníženému trestu sa odvolal. Tvrdí, že je nevinný.

Súd uznal, že budúca obeť dostala hokejistu do takej ťažkej situácie, že nebola plne v jeho moci. Preto mu dal za vraždu šesť rokov.

Agentúrny materiál sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

KOŠICE. Na šesť rokov väzenia odsúdil vo štvrtok Okresný súd Košice I hokejistu Ladislava Ščurka (27 ) za vraždu jeho známeho Mareka Liptaja z Popradu.

Trest mu tak ešte výraznejšie ako pri prvom rozsudku v júli 2012, kedy mu vymeral osem rokov, spustil pod dolnú hranicu zákonnej trestnej sadzby, ktorá je pätnásť rokov.

Dôvodom na mimoriadne zníženie je, že športovec vraždil v stave zmenšenej príčetnosti. Podľa rozsudku bývalého hokejového rozhodcu v januári 2008 dobodal v nezvládnuteľnom afekte.

Zavážili psychiatri

Súd vychádzal z posudkov psychiatrov, ktorých včera znova vypočul na príkaz krajského súdu. Znalci sa zhodli, že u Ščurka sa v dôsledku správania Liptaja vznikla „akútna stresová porucha“.

„Bol v ťaživej životnej situácii, v ktorej pociťoval ohrozenie pre neho dôležitých hodnôt. To vyústilo do skratového a impulzívneho konania bez akejkoľvek schopnosti predvídať dôsledky,“ zopakoval psychiater Peter Fedorčuk.

Pred vraždou Liptaj mladého hokejistu tri mesiace vydieral vymyslenou chorobou a tým, že mu zničí vzťah s priateľkou alebo spácha samovraždu, ak ho nenechá bývať v jeho byte.

K útoku došlo v aute na cestnom odpočívadle, keď hokejista známemu zbalil veci a chcel ho odviezť z Košíc.

Podľa znalcov záver, že Ščurko sa nevedel plne ovládať, nespochybňuje ani to, že skutok chcel zakryť.

Psychiatri si myslia, že afekt u neho trval aj v čase, keď telo po vražde odviezol do lesa v okrese Kežmarok a racionálne konal až o týždeň neskôr, keď sa na miesto vrátil aj s náradím, aby ho zakopal.

((a))

V zákone dolný limit nie je

Okresný súd poslúchol krajský súd, ktorý mu prvý rozsudok zrušil. Dal mu síce za pravdu, že dôkazy Ščurka usvedčujú, ale ho aj upozornil na to, že zmenšená príčetnosť je natoľko výnimočnou okolnosťou, že pri znížení trestu pre tento dôvod zákon neukladá žiadne obmedzenia.

Prvostupňový súd rešpektoval odvolací súd aj v tom, že sa nemôže opierať o priznanie Ščurka v čase, keď bol len podozrivý.

Hlavnými dôkazmi o vine sú tak v novom rozsudku dve priznania hokejistu po jeho obvinení, jedno na polícii v roku 2009 a druhé na pojednávaní súdu v roku 2010.

Bývalý hráč HC Košice sa hneď odvolal. Jeho advokát v záverečnej reči zopakoval, že polícia sa uspokojila s priznaním obvineného, ktoré podľa neho urobil pod psychickým tlakom, a neskúmala indície, že mohol vraždiť niekto iný.

Myslel najmä na verziu, s ktorou Ščurko prišiel po zmene advokáta v júli 2010. Na pojednávaní odvolal svoje pôvodné výpovede a vyhlásil, že Liptaja zavraždili dvaja jemu neznámi muži, ktorých spojil s tipovacou mafiou.

Farkašovský vo štvrtok zdôrazňoval, že podľa viacerých svedkov Popradčan staval vysoké sumy na výsledky športových zápasov, ktoré mali byť zmanipulované, a skrýval sa pred ľuďmi, ktorým dlhoval peniaze.

Pomohla futbalová aféra

Pomohol si aj aktuálnym tipovacím škandálom, v ktorom polícia obvinila aj futbalistov našej najvyššej súťaže.

„Pred rokom ste sa mi čudovali, ale dnes už nikto nepolemizuje či existuje tipovacia mafia,“ hovoril.

Hoci tvrdí, že stále trvá na tom, že jeho klient je nevinný, naznačil, že v odvolaní navrhne, aby súd skutok posúdil nie ako vraždu, ale ako zabitie, za ktoré je miernejší trest.

„Tvrdenie o úmyselnom usmrtení Liptaja je v rozpore so zisteniami znalcov o nezvládnuteľnom afekte aj s priznaniami obžalovaného, v ktorých tvrdil, že ho chcel len postrašiť,“ povedal.

Ak trest potvrdí krajský súd, majster slovenskej extraligy z roku 2009 by po odrátaní tridsiatich mesiacov, ktoré strávil vo väzbe, mohol požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia po odsedení si osemnástich mesiacov.

Ščurko po prepustení z väzby začal hrať za prvoligový Bardejov a v minulej sezóne bol najlepším strelcom súťaže.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Hokejistovi Ščurkovi znížili trest za vraždu na šesť rokov