Hokejista storočia by mal zajtra 65

Sportnet|1. aug 2007 o 00:00

Po nečakanej smrti ho vyhlásili za najlepšieho slovenského hokejistu 20. storočia. Brankár Vladimír Dzurilla (na snímke TASR) by mal zajtra 65 rokov. Narodil sa 2. augusta 1942 v Bratislave, zomrel 27. júla v Düsseldorfe na náhle zlyhanie srdca.

Po nečakanej smrti ho vyhlásili za najlepšieho slovenského hokejistu 20. storočia. Brankár Vladimír Dzurilla (na snímke TASR) by mal zajtra 65 rokov. Narodil sa 2. augusta 1942 v Bratislave, zomrel 27. júla 1995 v Düsseldorfe na náhle zlyhanie srdca.

Vždy bilo dobráckym pulzom, zhodujú sa dodnes jeho bývalí spoluhráči a priatelia.

Volali ho Pupúš, Macík, najneutrálnejšie Vlado. Vždy vľúdnym tónom v podvedomej reakcii na atmosféru a pokoj, ktorý sám vyžaroval.

Trojnásobný majster sveta Vladimír Dzurilla sa najviac preslávil na sklonku kariéry. Tridsaťštyriročný Bratislavčan v montrealskej hale Fórum s kolegom Rogatienom Vachonom prvýkrát v histórii hokeja zaviedli výmenu dresov. Spontánne, pod tlakom vďačnosti tlieskajúcich divákov po finálovej sérii 1. ročníka Kanadského pohára 1976.

V prvom zápase turnaja s Kanadou vychytal Dzurilla nezabudnuteľné víťazstvo 1:0 pre Československo. Jediný gól dal Milan Nový.

„To čo dnes Dzurilla ukázal, som ešte nezažil,“ vyhlásil vtedy brankársky velikán Ken Dryden. V podobnom duchu hovorili všetky hviezdy NHL.

„Hokej mi splnil všetky sny,“ napísal Dzurilla vo svojej autobiografii Svet pred maskou. „Vďaka športu a hokeju som pochopil, že najdôležitejšie je, aby ti spoluhráči verili a ty zasa im - tá vzájomná úcta dokáže zázraky. Aj keď stojím osamotený v bránke a proti mne sa hrnie útočník, ani v tej chvíli to nie je moja vec. Ale všetkých, čo nám veria.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov