Ukázala, prečo je kapitánka Slovenska. Postup Prešova zaistila piatimi gólmi

Tatiana Blichová v drese slovenskej reprezentácie.
Tatiana Blichová v drese slovenskej reprezentácie. (Autor: Hockey Slovakia)
Ján Leško|29. jan 2024 o 17:46

Prešovčanky postúpili už do semifinále.

PREŠOV. Ženský hokejový klub 2000 Šarišanka Prešov sa stal suverénnym víťazom základnej časti v skupine - B slovenskej ženskej hokejovej ligy. Zverenky trénera Róberta Martona ju zvládli bez jedinej prehry.

Prešovčanky rázne vkročili aj do play-off. V prvom štvrťfinále (hralo sa na dve výhry) zvíťazili na ľade klubu Vlci Žilina 3:1.

V druhom stretnutí na ZŠ v Prešove zdolali Žilinu vysoko 9:1. Šarišanka postúpila do semifinále, v ktorom bude o postup do finále súperiť s HC Osy Spišská Nová Ves.

Dozreli vekom i hernými skúsenosťami

V predošlom ročníku ženskej hokejovej ligy hokejistky ŽHK 2000 Šarišanka Prešov s celkovo tretím miestom spokojné neboli.

Hlavne z dôvodu, že neobhájili strieborné pozície z predchádzajúcich dvoch sezón. V prebiehajúcej si znovu trúfajú minimálne na finále.

„V minulej sezóne sa nám rovnako ako aj v tejto, v základnej časti darilo. Žiaľ, cestu do finále nám vtedy zahatal v semifinále Martin.

Zaplatili sme podľa mňa daň za fakt, že sme mali veľmi mladý hráčsky káder. Odvtedy naše dievčatá dozaista dozreli nielen vekom, ale i hernými skúsenosťami.

Preto verím, že v tohto sezónnom play-off ich zúročia na naplnenie našich stanovených cieľov,“ mienil manažér ŽHK 2000 Šarišanka Prešov Jaroslav Sabol.

Stabilizovaní sú finančne, trénersky i hráčsky

„Napriek tomu, že sme do finále vtedy nepostúpili, pozitívom bolo, že do kádra sme zabudovali postupne mladé hráčky, výkonnosť ktorých zjavne stúpala už v tomto ročníku.

Dokazujú to výhry vo všetkých zápasoch základnej časti i v dvoch štvrťfinálových súbojoch so Žilinou. A okrem toho sme klubovú základňu rozšírili i o najmladšie adeptky ženského hokeja, čo považujeme sa značné pozitívum našej práce do budúcna.

Žijeme síce aktívne touto sezónou, v ktorej iný cieľ ako finále nemáme, rozhodne ale pozeráme i dopredu.

Rozšírili sme trénersku i hráčsku základňu, klub je stabilizovaný aj finančne. To sú veci, ktoré v budúcnosti môžu viesť k výsledkom aké si plánujeme,“ podčiarkol J. Sabol.

Na MS aj pätica hráčok Šarišanky

Faktom, že v prešovskej Šarišanke pracujú s hokejovou omladinou cieľavedome je, že na ostatných januárových majstrovstvách sveta žien do 18 rokov vo Švajčiarsku v slovenskom národnom tíme hralo päť prešovských hráčok.

„Jedna z nich, Tatiana Blichová bola dokonca kapitánkou družstva, ktoré na šampionáte A-kategórie obsadilo konečnú šiestu priečku,“ vyzdvihol manažér Šarišanky a doplnil.

„Ďalšími členkami slovenského výberu boli Nikola Komloš, Ema Lacková, Nela Tischlerová a Gabriela Lačná.“

Sedemnásťročná Tatiana Blichová, hrajúca na pozícii ľavého krídla, v klubových farbách v bodovacej súťaži po základnej časti slovenskej ženskej hokejovej ligy figurovala najvyššie.

S reprezentačným družstvom sa podieľala už na postupe Slovenska do elitnej kategórie.

„Samozrejme, pre každú hráčku postavenie kapitánky je veľkou poctou. Ani ja nie som výnimkou.

Boli sme ozaj dobrá partia, no i s odstupom času trochu mrzí, že sme neskončili vyššie aspoň o jednu priečku.

S domácimi Švajčiarkami sme síce vyhrali v skupine o gól, no v zápase o konečné umiestnenie ale prehrali s nimi o tri.“

Kapitánke imponovali najmä Američanky

Hrať však na svetovom šampionáte proti špičkovým výberom hráčok do 18 rokov bol pre T. Blichovú zážitok.

„Ten najväčší určite proti tímu USA, ktorý sa radí k absolútnej svetovej špičke. Američankám sme síce podľahli o šesť gólov, no za výkon, akým sme proti nim hrali sa ani teraz hanbiť naša partia veru nemusí,“ vyriekla ešte pred druhým štvrťfinálovým duelom slovenskej hokejovej ligy proti Žiline.

„S favoritkami sme sa statočne pasovali a každá z nás si určite odniesla cenné skúsenosti do ďalšej kariéry.“

Študentka Súkromnej strednej školy ELBA v Prešove T. Blichová výrazne prispela k postupu Šarišanky cez Žilinčanky do ligového semifinále.

Zaskvela sa hlavne v druhom domácom stretnutí, v ktorom bola autorkou piatich gólov. Dvomi ej sekundovala Sigarevová, jedným prispeli Bandžáková a Stropfhová.

Keďže sa v celkom dobrom svetle predviedla i na spomenutom svetovom šampionáte vo Švajčiarsku, kde ukázala svoje prednosti v technike a rýchlosti korčuľovania aj prehľade na ľade, tak sme vyzvedali či slovenské hokejové stánky nie sú pre ňu už trochu primalé...

„Ženským hokejom sa zrejme ani ja živiť nebudem. Skúsiť zahrať si hokej niekde v zámorí, či v niektorej zo severských hokejových krajín, bolo by iste lákavé. Uvidíme ale, čo prinesie čas.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Ukázala, prečo je kapitánka Slovenska. Postup Prešova zaistila piatimi gólmi