Dvere majú hráči otvorené bez rozdielu. Funkcionári SZĽH sa vyjadrili k hráčom z KHL

Prezident SZĽH Miroslav Šatan.
Prezident SZĽH Miroslav Šatan. (Autor: TASR)
Šimon Čop|12. apr 2024 o 20:00

Svoje stanoviská predniesli Miroslav Šatan a Miroslav Lažo.

HUMENNÉ. Slovenská hokejová reprezentácia nastúpi na blížiacich sa majstrovstvách sveta 2024 v Česku bez hráčov z Kontinentálnej hokejovej ligy.

Oficiálne stanovisko vydal Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v piatok pred druhým prípravným zápasom proti Švajčiarsku v Humennom.

V tom sa píše nasledovné:

"Výkonný výbor SZĽH sa na tohtotýždňovom zasadnutí zaoberal aj témou účasti hráčov z KHL v národnom tíme na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta. Členovia VV konštatovali, že každý hokejista, ktorý vlastní slovenský pas a má požadovanú výkonnosť, má právo reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach.

Avšak vzhľadom na to, že súčasní slovenskí reprezentanti pôsobiaci v KHL z rôznych dôvodov – či už zdravotných, osobných, rodinných alebo iných, nie sú pred vrcholom sezóny k dispozícii pre potreby národného tímu, pre Výkonný výbor SZĽH a slovenskú reprezentáciu je táto téma pre majstrovstvá sveta 2024 uzavretá. 

Výkonný výbor verí, že trénerom sa podarí zložiť najsilnejší možný tím, ktorý na májových majstrovstvách sveta v Česku bude tešiť fanúšikov svojimi výkonmi, dá zabudnúť na rozdielnosť názorov v spoločnosti a spojí národ tak, ako sa mu to v minulosti viackrát podarilo."

Šatan: Nevyhoveli sme extrémnym stranám

Po druhom zápase v Humennom, v ktorom slovenskí hokejisti zvíťazili 5:3 nad Švajčiarskom, sa uskutočnil oficiálny brífing. Zúčastnili sa na ňom prezident SZĽH Miroslav Šatan, hlavný tréner reprezentácie Craig Ramsay a generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo.

"Myslím si, že táto téma už dlhú dobu rozdeľuje spoločnosť. Po dlhej diskusii výkonného výboru teda vyšlo toto stanovisko. Chcem sa poďakovať všetkým za pragmatické riešenie," vyjadril sa Miroslav Šatan.

Podľa jeho slov išlo pri rozhodovaní najmä o to, aby boli reprezentanti v čo najkomfortnejšej situácii.

"Myslím si, že v tejto situácii je to ešte viac expandovaná téma. Určite sa nevyhovelo ani jednej extrémnej strane. Snažíme sa o to, aby bola situácia pre národné mužstvo čo najlepšia a aby sa mohli hráči pripravovať na majstrovstvá sveta v zostávajúcich týždňoch," pokračoval.

Priznal, že hráči, o ktorých uvažovali, sa napokon ospravedlnili. Niektorých trápilo zdravie, iní nechceli narušiť pokoj v tíme vzhľadom na aktuálne dianie vo svete.

"To stanovisko možno nepotešilo ani jednu stranu, ale je to, bohužiaľ, to, čo nám vyvstalo z diskusie s hráčmi z KHL, z ktorých mala väčšina zdravotné či osobné dôvody a vzhľadom na súčasnú situáciu, ktorá by ich čakala, sa rozhodli neprísť. Išlo o asi dvoch hráčov, o ktorých sme sa bavili.

Okolnosti a situácia, ktorá by asi nasledovala, spôsobila, že sme zostali bez možností a naše rozhodnutie bolo jednoznačné a jednohlasné. Momentálne je pre nás táto téma uzavretá. Chceme, aby sa mužstvo mohlo sústrediť na majstrovstvá. Verím, že tréneri budú mať pokoj na prípravu," uzavrel.

Lažo: Dvere otvárame, nezatvárame

K situácii pridal svoje stanovisko aj generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo.

"Je dôležité povedať, že Slovenský zväz ľadového hokeja je tu preto, aby dvere do reprezentácie slovenským reprezentantom otváral, nie zatváral. To je kľúčové a to treba pripomenúť. To znamená, že každý jeden reprezentant, ktorý má výkonnosť, bude mať vždy otvorené dvere do reprezentácie bez rozdielu toho, kde hrá.

Slovenská reprezentácia bude vždy postavená na tom, aby chalani, ktorí si to zaslúžia a majú na to výkonnosť, mohli reprezentovať. To je kľúčové," vyhlásil.

Craig Ramsay sa k tejto téme bližšie nevyjadril. Sústredil sa na výkony reprezentantov, s ktorými momentálne pracuje.

V KHL v tejto sezóne hralo sedel korčuliarov a dvaja brankári. Menovite sú nimi Michal Čajkovský, Martin Gernát, Christián Jaroš, Tomáš Jurčo, Michal Krištof, Adam Liška, Mislav Rosandič, Adam Húska a Patrik Rybár.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Dvere majú hráči otvorené bez rozdielu. Funkcionári SZĽH sa vyjadrili k hráčom z KHL