Slovák zažiaril pri debute medzi mužmi, zatienil aj hviezdne mená

Brankár Rastislav Eliaš pri svojom debute v seniorskom hokeji.
Brankár Rastislav Eliaš pri svojom debute v seniorskom hokeji. (Autor: Helsingin IFK/ twitter)
Sportnet|12. aug 2023 o 00:20

V zápase zneškodnil všetkých 28 striel.

BRATISLAVA. Slovenský hokejový brankár Rastislav Eliaš má za sebou mimoriadne úspešný debut na seniorskej úrovni.

Devätnásťročný odchovanec košického hokeja nastúpil v prípravnom zápase vo farbách fínskeho tímu IFK Helsinki a vychytal čisté konto.

Proti tímu Lahti Pelicans zneškodnil všetkých 28 striel, a tak jeho mužstvu postačil na víťazstvo gól 19-ročného fínskeho útočníka Kaspera Lundella.

Eliaš čelil aj Američanovi Ryanovi Laschovi, ktorý dvakrát ovládol produktivitu švédskej najvyššej súťaže v drese göteborskej Frölundy.

Mladý Slovák zatienil aj svojho brankárskeho konkurenta Jussiho Olkinuoru, ktorý bol najlepším gólmanom minuloročného svetového šampionátu.

Eliaš na seba prvýkrát upozornil počas Hlinka Gretzky Cupu 2021, kde sa pričinil k zisku striebornej medaily. Vychytal Fínov, Švédov i Američanov.

„Na turnaji nemal žiadne výkyvy. Chytal vyrovnane. Nie je typ brankára, ktorý by mal dlhé zákroky, lietal by v bránkovisku alebo by robil šou.

Aj ako človek je veľmi skromný a pokorný. Páči sa mi, že bol sám sebou,“ povedal vtedy pre Sportnet o ňom tréner brankárov HC Košice Dušan Strharský.

Rastislava Eliaša si síce v drafte NHL nevybral žiaden klub, ale do vývojového kempu si ho začiatkom júla pozvalo Toronto Maple Leafs.

V minulom ročníku chytal za Madison Capitols v United States Hockey League. V 32 dueloch mal 86,4-percentnú úspešnosť zákrokov. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Slovák zažiaril pri debute medzi mužmi, zatienil aj hviezdne mená