Liptáci zvládli štvrtý duel bravúrne, chcú prepísať históriu. Do Zvolena nepôjdu brániť

Peter Zuzin, Alexandre Fortin (Zvolen) a Marland Quince (Liptovský Mikuláš)  počas hokejovej kvalifikácie o postup do play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK 32 Liptovský Mikuláš - HKM Zvolen.
Fotogaléria (10)
Peter Zuzin, Alexandre Fortin (Zvolen) a Marland Quince (Liptovský Mikuláš) počas hokejovej kvalifikácie o postup do play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK 32 Liptovský Mikuláš - HKM Zvolen. (Autor: TASR)
Samuel Grega|15. mar 2024 o 22:50

Hokejisti Liptovského Mikuláša zlepšili svoj výkon a v sérii proti Zvolenu ostali v hre.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Hokejisti Liptovského Mikuláša sa odmietli vzdať, v zápase o záchranu sezóny zvíťazili pred domácim publikom nad Zvolenom 5:1 a v sérii predkola play-off Tipos extraligy vyrovnali stav na 2:2.

Pokračovanie lákavého hokeja príde v nedeľu v zápase o všetko. Pod Pustým hradom sa rozhodne o tom, ktorý z dvojice si zahrá vo štvrťfinále.

„Celý zápas sme hrali dobre. Od prvej do poslednej minúty. Takto má vyzerať play-off hokej,“ hovoril po stretnutí domáci útočník Martin Réway.

Doplnil ho aj zadák Peter Hraško: „Brali sme to ako siedmy zápas play-off. Mali sme nôž na krku a sme radi, že sme to otočili a vyhrali pred domácim publikom.“ 

Liptákov burcovalo hľadisko, v ktorom bolo podľa oficiálnych zápisov 1451 divákov. Ani na doposiaľ najdôležitejší zápas sezóny nedokázali štadión vypredať.

Fotogaléria zo zápasu Liptovský Mikuláš - Zvolen (baráž o play-off, Tipos extraliga)

Radosť hráčom ale robili tak či tak svojím neúnavným povzbudzovaním. Zverenci trénera Juraja Faitha sa za to poďakovali v záverečnej ďakovačke a nekončiace potlesky ich na ľad zo šatne vyhnali ešte raz.

Rovnako ako v druhej sérii medzi Nitrou a Trenčínom, aj v tejto sérii platí, že o postupujúcom rozhodne posledný možný zápas.

Nasadenie od začiatku do konca

Štvrtý duel série medzi Zvolenom a Liptovským Mikulášom odštartoval lepšie pre domácich Liptákov. Už v 4. minúte rozveselil publikum Berry, ktorý tečoval strelu Lalíka.

Za burácania „druhá strana odpovedá“ ale hneď po góle domácich naozaj prišla druhá strana. Hults skóroval už po 26 sekundách a po rýchlej akcii vyrovnal.

Zvolenčania mali šance chopiť sa vedenia, ale rýchlu akciu Marcineka s Csányim zmarila obrana Mikulášanov. O pár minút na to ich potešil aj ich útok, po rýchlej kontre a efektnom vstupe do pásma našiel Réway Avcina a ten sa nemýlil a zvýšil na 2:1.

„Od začiatku sme boli koncentrovaní, dali sme tam góly, hrali sme super, nahadzovali sme puky, dohrávali sme súboje, podržal nás Krasikov,“ hovoril Hraško.

Stretnutie prebiehalo v dobrom tempe a oba tímy si tvorili šance. V druhej časti hry mali domáci viaceré šance na zvýšenie, ale najprv Tomáš Nauš minul takmer prázdnu bránu a následne Avcin trafil v presilovke žŕdku.

Nemuselo ich to ale mrzieť dlho, ešte v tej istej presilovke sa presadil Egle strelou do horného rohu brány. Už o dve a pol minúty prišlo zvýšenie na 4:1, Hraško strelil puk na bránu a ten preletel až za chrbát Kupského.

Peter Hraško (Liptovský Mikuláš) a Alexandre Fortin (Zvolen) počas hokejovej kvalifikácie o postup do play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK 32 Liptovský Mikuláš - HKM Zvolen.
Peter Hraško (Liptovský Mikuláš) a Alexandre Fortin (Zvolen) počas hokejovej kvalifikácie o postup do play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK 32 Liptovský Mikuláš - HKM Zvolen. (Autor: TASR)

„Nemyslím si, že by sme hrali nejako inak. Nasadenie bolo od prvej do poslednej minúty a to je kľúčové,“ hodnotil Réway.

Zvolen sa snažil znížiť stav, ale najväčšiu šancu zastavil v polovici stretnutia Krasikov. Brankár Liptákov vtedy zneškodnil rýchly protiútok dvoch útočníkov hostí.  

V záverečnej časti hry domáci ubránili dôležité oslabenie, veľa síce netvorili, ale do výraznejších šancí nepustili ani Zvolen.

Hostia to skúšali bez brankára už od 55. minúty a vtedy sa im podarilo vytvoriť si tlak, ale bez úspechu. Z posledného gólu stretnutia sa tešil Liptovský Mikuláš. Quince uzavrel na 5:1 gólom do prázdnej brány.

„Ťažký zápas. My sme to nezvládli, čo nás mrzí. Mikuláš nás predčil v defenzíve, ťažko sa nám tam dostávalo, vyhrávali osobné súboje,“ hovoril sklamaný Zvolenčan Marek Hecl.

Toľko gólov ešte v play-off nezažil

Liptáci v piatkovom stretnutí ukázali výrazné zlepšenie. V treťom zápase, ktorý vo štvrtok prehrali 4:7, bola zlomová druhá tretina. Po tom, ako tú prvú vyhrali 3:0, inkasovali päťkrát za sebou, z toho štyrikrát v prostrednej časti hry.

Vo štvrtom zápase to už bolo inak. Druhá tretina bola pre domácich azda najvydarenejšia. Súpera v nej prestrieľali 18:8 a na góly vyhrali 2:0. Hráči Hk 32 po stretnutí hovorili, že toto bolo niečo, na čo si chceli dať pozor.

„Vedeli sme, že musíme hrať až do poslednej minúty,“ prízvukoval Martin Réway. „Oni využijú každú chybu, majú tam veľmi šikovných hráčov. Keď poľavíte na dve, tri minúty, sú schopní dať dva, tri góly.“

Peter Zuzin, Alexandre Fortin (Zvolen) a Marland Quince (Liptovský Mikuláš)  počas hokejovej kvalifikácie o postup do play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK 32 Liptovský Mikuláš - HKM Zvolen.
Peter Zuzin, Alexandre Fortin (Zvolen) a Marland Quince (Liptovský Mikuláš) počas hokejovej kvalifikácie o postup do play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK 32 Liptovský Mikuláš - HKM Zvolen. (Autor: TASR)

Réway, ktorý mal pri výhre tri asistencie, jasne pomenoval, v čom bol medzi týmito dvoma zápasmi najväčší rozdiel:

„V súbojoch. Tlačili sme sa viac do brány, beci skvele podporovali útok a výborne nám zachytal brankár.“

Séria medzi Zvolenom a Liptovským Mikulášom musí baviť tých, ktorí radi vidia ofenzívny hokej s množstvom gólov. V prvom stretnutí sa tešili Liptáci z výhry 3:2 po predĺžení.

Ďalšie dva zápasy ovládol Zvolen. Najprv 7:6 po predĺžení a následne 7:4. V tom štvrtom opäť nebola núdza o góly.

„Človek nevie, čo očakávať od ďalšej tretiny. Toľko gólov som v play-off ešte nezažil,“ hodnotil štýl série zvolenský útočník Marek Hecl.

V nedeľu chcú prepísať históriu

Po výhre mali úsmevy na tvári domáci hokejisti. Do nedeľného stretnutia pôjdu nabudení.

„Je to zápas o všetko, ja si myslím, že my by sme nič meniť nemali. Určite tam nepôjdeme brániť,“ avizoval Peter Hraško.

„Keď ich napádame, vidíme, že to prináša ovocie. My to chceme vyhrať, chceme prepísať históriu po 15 rokoch. Pevne verím, že toto publikum si ešte pozrie štvrťfinále.“

Hokejisti Liptovského Mikuláša vo vyraďovacích bojoch hrajú vôbec prvýkrát od roku 2009. Vtedy si zahrali vo štvrťfinále práve so Zvolenom, ktorému podľahli 2:4 na zápasy.

Ak cez „rytierov“ postúpia, v boji o najlepšiu štvorku sa stretnú s Popradom. Ak lepšie obstojí Zvolen, zahrá si s Michalovcami.

Gólová radosť Zvolena počas hokejovej kvalifikácie o postup do play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK 32 Liptovský Mikuláš - HKM Zvolen.
Gólová radosť Zvolena počas hokejovej kvalifikácie o postup do play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK 32 Liptovský Mikuláš - HKM Zvolen. (Autor: TASR)

„Pred sériou nám asi nikto neveril, ľudia si mysleli, že Zvolen nás spraví 3:0,“ hovoril Hraško, ktorý v zápase strelil gól na 4:1.

„My sme dobre kondične pripravení, hráme obetavo, sme jeden tím, kde hrá každý za každého. Pevne verím, že toto nás doženie k tomu, že postúpime.“

V sérii siedmeho Zvolena s desiatym Liptovským Mikulášom bol pre mnohých zrejmý favorit a outsider, Marek Hecl to tak nebral:

„My sme nečakali nič ľahké, Liptovský Mikuláš má kvalitný tím. Každý tím v tejto lige je kvalitný, je vyrovnaná. Vedeli sme, čo nás čaká a priali sme si, aby to nebolo na päť zápasov, ale realita je iná a ideme do piateho zápasu.“

Ten sa pod Pustým hradom odohrá v nedeľu o 18:00.

„Treba sa pripraviť. Oddýchneme si, pôjdeme na ľad, pozrieme si zápas, pozrieme si, čo môžeme ešte zlepšiť a budeme sa snažiť posledný zápas vyhrať,“ naznačil najbližšie plány Mikulášanov Martin Réway.

„Zvolen má skúsené mužstvo. My máme trochu nevýhodu, veľa chlapcov nehralo play-off. Možno aj preto máme tie výpadky.

Ale verím, že sa to teraz otočilo a spravíme všetko pre to, aby sme postúpili,“ dodal 29-ročný útočník a momentálny líder produktivity vyraďovacej časti spolu s Mitchom Hultsom a Filipom Ahlom. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Liptáci zvládli štvrtý duel bravúrne, chcú prepísať históriu. Do Zvolena nepôjdu brániť