Hudáčka nabudil bolestivý zákrok súpera. Potom pálil ako Ovečkin

Libor Hudáček strieľa gól vo finále českej extraligy proti Pardubiciam.
Libor Hudáček strieľa gól vo finále českej extraligy proti Pardubiciam. (Autor: Palo Gašpar)
Miroslav Kováčik|21. apr 2024 o 00:35

Libor Hudáček je najproduktívnejší hráč play-off českej extraligy.

TŘINEC. Fanúšikovia Třinca si pred tretím duelom finálovej série s Pardubicami pripravili choreo, ktoré doplnil transparent "Oceliarska família".

O niekoľko minút neskôr vytiahli ďalší, tentokrát s odkazom pre slovenského obrancu Martina Marinčina, pre ktorého sa sezóna predčasne skončila. 

Po zákroku Lukáša Sedláka v druhom zápase série má prasknutý stavec, a tak prišiel aj o šancu zabojovať o miestenku na majstrovstvá sveta. "Skoré uzdravenie, Marin," adresovali fanúšikovia košickému rodákovi.

Tridsaťtriročný hokejista patrí medzi kľúčových obrancov Třinca, ktorý si napriek jeho absencii pripísal v sobotu cenné víťazstvo 4:3.

"Máme ďalších chlapcov, ktorí sa tešia na finále a dokázali, že v podstate je každý nahraditeľný. Som rád, že ukázali, že môžu hrať aj oni a podržali tím," povedal po zápase útočník Libor Hudáček.

Na čele produktivity play-off

Práve účastník siedmich majstrovstiev sveta bol hrdinom zápasu, keď sa podieľal na troch zo štyroch domácich presných zásahov. 

Najskôr si pripísal asistenciu pri úvodnom góle Marka Daňa a následne sa zaskvel dvoma delovkami, za ktoré by sa nehanbil ani druhý najlepší strelec v histórii NHL Alexander Ovečkin.

Práve z typickej pozície ruského kanoniera skóroval v presilovej hre a v druhej tretine prekonal brankára Romana Willa ďalšou strelou z prvej. 

"Sadlo mi to. Mal som však len dve alebo tri strely, takže som bol efektívny. Som rád, že som gólmi pomohol tímu," uviedol. 

VIDEO: Góly Libora Hudáčka v zápase proti Pardubiciam

Aj vďaka tomu sa posunul pred Brita Liama Kirka na prvé miesto tabuľky produktivity play-off. Na konte má šesť gólov a deväť asistencií. Už teraz nazbieral o štyri body viac než pri vlaňajšej ceste za titulom. 

Pri zranení Martina Růžičku, ktoré sedel len na striedačke, prevzal rolu lídra: "Predsa len, už mám 33 rokov," povedal úsmevne Hudáček. "Každému hráčovi (Růžička) poradí, nielen mne. Má skúsenosti a preto tam je," doplnil.

Okrem toho prezradil, že ho nabudil zákrok, po ktorom ležal na ľadovej ploche.

"Dostal som krosček a trochu ma to zabolelo. Musel som si to ľadovať. Tento moment ma však vyhecoval," priznal odchovanec Spišskej Novej Vsi.

Pánik nebol ani na súpiske

Napriek tomu, že sa do vedenia 2:1 na zápasy mohol po sobotňajšom zápase dostať len jeden tím, obaja tréneri hodnotili výkon svojich zverencov pozitívne.

"Všetky formácie podali výborný výkon, vrátane brankára Kacetla. Možno sme sa v druhej tretine nechali zopárkrát zavrieť, ale v tretej tretine sme boli lepší.

Viedli sme o dva góly a síce sme na konci inkasovali kontaktný gól, k výkonu svojho tímu nemám výhrady," zhodnotil tréner Třinca Zdeněk Moták.

Jeho náprotivok Marek Zadina urobil v porovnaní s minulým zápasom dve zmeny. Zbytočné až hlúpe vylúčenia Richarda Pánika v prvých dvoch zápasoch série spôsobili, že slovenský útočník nebol na súpiske. 

"Sú to veci, ktoré vidí veľa ľudí a toto sa v našom tíme robiť nebude. On je skúsený hráč a mal by si na to dať pozor," hovoril Zadina po druhom zápase. 

Do prvého pardubického útoku sa posunul iný hráč so skúsenosťami z NHL Martin Kaut a len do druhého zápasu v play-off nastúpil Robert Říčka.

"Neodohrali sme zlé stretnutie, bolo to z našej strany dobré. Chýbal nám však gól v presilovke. Šance sme si vytvárali, no nepremieňali a preto vyhral súper. Verím, že v nedeľu to bude lepšie," povedal Zadina.

Prevahu Pardubíc dokazuje aj štatistika striel na bránku 44:26, no napriek tomu má bližšie k zisku Masarykovho pohára Třinec.

Čacho dohrával bez menovky na drese

Okrem Hudáčka zaujali aj ďalší slovenskí hokejisti. Marko Daňo strelil šiesty gól v play-off, na druhej strane si Peter Čerešňák pripísal šiestu asistenciu.

Iným spôsobom zaujal třinecký útočník Viliam Čacho, ktorý zápas dohrával bez menovky na drese. Na konci druhej tretiny dostal smolný úder hokejkou do tváre, čo mu spôsobilo tržnú ranu a zakrvavilo dres s číslom 48.

Tretiu tretinu tak hral s 92-kou. Napokon odohral viac ako 14 minút a spomedzi všetkých hráčov Třinca vyhral najviac vhadzovaní (9 z 18, pozn.).

Séria medzi oceliarmi a Dynamom má podobný priebeh ako počas vlaňajšieho semifinále. Aj vtedy viedol Třinec 2:1, no následne vo WERK Arene prehral a séria sa do Pardubíc sťahovala za vyrovnaného stavu.

Radostné gesto třineckého útočníka Libora Hudáčka.
Radostné gesto třineckého útočníka Libora Hudáčka. (Autor: Palo Gašpar)

"Vieme, ako Třinec hrá, hovoríme si to dookola. Musíme byť efektívnejší. Som naštvaný aj sám na seba, pretože som mal dosť šancí a potrebujem ich premeniť.

V nedeľu je nový deň a určite pridáme, aby sme to vyrovnali," povedal Kaut, ktorý si v profilige zahral za Colorado Avalanche a San Jose Sharks.

Proti tomu bude Třinec, ktorý si môže vypracovať majstrovské mečbaly.

Prípadným piatym titulom po sebe by napodobnil legendárnu partiu Vsetína z 90-tych rokov a celkovo by vyhral v play-off 16. sériu bez prerušenia. Štvrtý zápas proti Pardubiciam je na programe v nedeľu o 17.00 h.

Pavúk play-off českej extraligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Hudáčka nabudil bolestivý zákrok súpera. Potom pálil ako Ovečkin