Dvaja Slováci i veľké hviezdy. Ktorí hráči stále čakajú na kontrakt v NHL?

Patrick Kane a Tomáš Tatar.

Dvaja Slováci i veľké hviezdy. Ktorí hráči stále čakajú na kontrakt v NHL?

Patrick Kane a Tomáš Tatar. (Autor: SITA/AP)
Patrick Kane a Tomáš Tatar.
Patrick Kane a Tomáš Tatar. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|25. aug 2023 o 08:00

Päť hráčov, ktorí stále nemajú zmluvu do budúcej sezóny NHL. Kde skončia?

NEW YORK. Základná časť sezóny 2023/24 v NHL odštartuje 10. októbra. Tímová príprava na sezónu sa blíži a viacerí hráči ešte nemajú klub.

Či už ide o hviezdne mená, starších hráčov alebo aj mladíkov, stále sa nájdu hráči, ktorí musia podpísať novú zmluvu, ak chcú pokračovať v profilige.

Medzi takýchto hokejistov patria aj dvaja Slováci, ktorí v minulej sezóne nastupovali v kluboch NHL.

V nasledujúcom článku sa pozrieme na päť hráčov, ktorí stále nemajú zmluvu v NHL pre sezónu 2023/24 a očakávame, že do nej nastúpia.

Patrick Kane

Najznámejším menom v tomto výbere je Patrick Kane. Trojnásobný víťaz Stanley Cupu s Chicagom počas minulej sezóny prvýkrát menil dres. Prestúpil do New Yorku Rangers, ale veľký úspech v play-off nedosiahol.

Hviezdny tvorca hry dvakrát počas kariéry nazbieral viac ako sto bodov a v NHL má viac ako bod na zápas. Patrick Kane je neobmedzeným voľným hráčom vôbec prvýkrát počas svojej kariéry.

Dnes už 34-ročný krídelník absolvoval prvého júna procedúru bedrového kĺbu, z ktorej sa bude zotavovať štyri až šesť mesiacov. Dá sa teda očakávať, že nový kontrakt ešte tak skoro nepodpíše.

Keď na podpis príde, určite pôjde o menšiu hodnotu oproti tej predošlej. Počas uplynulých ôsmich rokov zarábal 10,5 miliónov ročne. Výkonnosť draftovej jednotky z roku 2007 ale v posledných rokoch klesala.

Záujem o zisk skúseného Američana by mohli mať favoriti na zisk Stanley Cupu. Ak by s ním podpísali zmluvu počas sezóny, v platovom strope by zaberal menej priestoru.

Pat Brisson, ktorý je agentom Kanea, pre ESPN povedal:

"Očakávame, že Kane podpíše kontrakt do konca sezóny s jedným z favoritov na titul vtedy, keď bude zdravý. Potom bude opäť neobmedzený voľný hráč v lete 2024. Bude o rok starší, o dosť zdravší a platový strop by mal po dlhšom čase výraznejšie porásť."

Patrick Kane.
Patrick Kane. (Autor: TASR/AP)

Dá sa teda očakávať, že to, kde Patrick Kane skončí, bude závisieť aj od toho, ako sa jednotlivým tímom bude počas sezóny dariť. Aj keď bol spájaný s viacerými klubmi, rozhodne sa podľa všetkého až počas sezóny.

Zmluvu do budúcej sezóny nemá ani Kaneov dlhoročný spoluhráč a kapitán Chicaga Jonathan Toews. Ten sa ale vyjadril, že v budúcej sezóne hrať zrejme nebude. Kariéru ale ešte podľa vlastných slov nekončí.

Tomáš Tatar

Hokejista roka 2022 na Slovensku mal za sebou veľmi dobrý ročník. V 82 zápasoch v drese New Jersey nazbieral 48 bodov a patril k najlepším defenzívnym útočníkom v lige. Svoju formu ale nedokázal preniesť do play-off, kde v dvanástich zápasoch bodoval len raz.

Tatar mal v minulých dvoch sezónach zmluvu v hodnote 4,5 miliónov ročne. Slovenský krídelník je aj teraz lákadlom pre mnohé tímy. Počas svojej kariéry konzistentne zbieral body, odvádzal poctivú defenzívnu prácu a momentálne už patrí k skúsenejším hráčom.

Jeho nový kontrakt bude ale zrejme len na jeden rok. Sám by preferoval dlhší, pravdepodobne sa ale bude musieť zmieriť s jednoročnou zmluvou v nižšej hodnote.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dvaja Slováci i veľké hviezdy. Ktorí hráči stále čakajú na kontrakt v NHL?