Manažér Valášek: Keď pošleme hráča do prvej ligy, urazí sa. Doma počúva, že je dobrý

Šéf hokejistov Nových Zámkov Imre Valášek.

Manažér Valášek: Keď pošleme hráča do prvej ligy, urazí sa. Doma počúva, že je dobrý

Šéf hokejistov Nových Zámkov Imre Valášek. (Autor: TASR)
Šéf hokejistov Nových Zámkov Imre Valášek.
Šéf hokejistov Nových Zámkov Imre Valášek. (Autor: TASR)
Samuel Grega|14. sep 2023 o 20:25

Veľký rozhovor so šéfom HC Nové Zámky.

Generálny manažér HC Nové Zámky IMRE VALÁŠEK v rozhovore pre Sportnet prezradil, prečo angažovali len 35-ročného trénera.

Hovoril o tom, aký veľký vplyv mal na klub a ligu príchod Brandta Clarkea a vyjadril sa aj ku konfliktu medzi zväzom a klubmi, či k problematike súvisiacej s priamym zostupom: "Keby sa vypadávalo priamo, Maťo Mišiak by u nás nikdy nehral."

V minulej sezóne dosiahli Nové Zámky najlepšie umiestnenie v rámci pôsobenia v extralige, skončili na šiestom mieste a priamo postúpili do štvrťfinále. Ako hodnotíte tento ročník?

Pred sezónou bol náš cieľ prvá šestka a to sme splnili. Samozrejme, keď to splníte, chcete spraviť ďalšie kroky ďalej. To sa nám, bohužiaľ, nepodarilo, z čoho sme sklamaní a určite si myslíme, že sme mali na viac. V každom prípade, bol to najlepší výsledok Nových Zámkov v extralige, takže sa máme od čoho odraziť a je to motivácia do ďalšej sezóny. Chceme prekonať náš najlepší výsledok a pevne veríme, že sa nám to nasledujúcu sezónu podarí.

Bol to len jeden vydarený ročník alebo sa Nové Zámky začnú radiť do lepšej polovice extraligy?

Extraliga je veľmi vyrovnaná, ukázal to minulý ročník a myslím si, že to tak bude aj v tom ďalšom. Možno budú dva, tri tímy, ktoré budú hore, ale bude tam šesť či sedem mužstiev, ktoré budú až do posledného zápasu bojovať o prvú šestku. Dúfame, že budeme medzi týmito tímami.

Samozrejme, nechceme byť len do počtu. Podarilo sa nám udržať si veľké percento hráčov z minulej sezóny. Verím, že z toho budeme ťažiť. Odišiel nám síce najproduktívnejší hráč, ale veríme, že sa s tým vyrovnáme. Doplnili sme ďalších hráčov, pri ktorých sme presvedčení, že nebudú len dobrými náhradami, ale potiahnu mužstvo ešte lepšie a podarí sa nám minimálne zopakovať minuloročný výsledok.

Minulú sezónu ste začali veľmi dobre, potom sa to zhoršovalo. Čomu to pripisujete?

Je tam viacero faktorov. Vzhľadom na to, že nepatríme medzi bohaté kluby, máme pomerne úzky káder. My sme kvalitu mali, ale bola sústredená do dvadsiatich ľudí. Nemali sme kvalitných hráčov, ktorí by vedeli nahradiť kvalitu, ktorá nám vypadla. Dlhodobo boli zranení Mike Lee, Paťo Števuliak, Maťo Barto či Peťo Šišovský. Jednoducho, boli tam veľké výpadky. V januári sme hrali dva, tri zápasy na tri útoky, lebo sme viac hráčov nemali. Bolo to náročné a myslím si, že to bol najhlavnejší dôvod toho, že v tom období, keď sme to mali potvrdiť, sme nedisponovali takou šírkou kádra, aby sme tie výsledky dokázali udržať. Padli sme, ale v závere sme našťastie vybojovali tú šestku.

V rozhovore sa dozviete:

  • angažoval by ruských hráčov?
  • prečo sa rozhodli pre 35-ročného trénera?
  • aké majú ciele?
  • ako to bolo s odchodom Martina Mišiaka?
  • ako extraligu ovplyvnil Brandt Clarke?
  • ako vidí otázku priameho postupu a zostupu?
  • ako zvláda vedenie hokejového aj futbalového klubu?

Brankár Pavel Kantor dokázal nevídanú vec, keď odchytal každý jeden zápas uplynulej sezóny. Nebolo to príliš veľa?

Po sezóne sa to hodnotí ľahko. Teraz s vami súhlasím, ten pôvodný plán bol iný. Okolnosti boli ale veľmi špecifické a takto to vyšlo. Samozrejme, mrzí nás, že Juraj Ovečka nedostal viac priestoru, ale na druhej strane chytal výborne v prvej lige. Sme radi, že tam mohol chytať. Túto sezónu už určite dostane viac priestoru. Ja pevne verím, že „Kanty“ tú svoju formu z minulej sezóny potvrdí a Juro ho bude výborne dopĺňať a keď dostane šancu, potvrdí, že aj on je kvalitný brankár.

V klube zostávajú americkí lídri Mike Lee, Austin Farley a Troy Loggins. Naopak, nepodarilo sa vám udržať Bena Johnsona a Robbyho Jacksona. Ako ste skladali zostavu pre budúci ročník?

Je prirodzené, že hráči odídu, keď dostanú lepšiu ponuku, ktorú nie sme schopní vyrovnať. Tí hráči nám chýbajú, ale sme radi, že sa od nás posunú do lepšej ligy a môžu sa ďalej rozvíjať. Pevne verím, že tí hráči, ktorí prišli namiesto nich (Radek Prokeš, Marc-Olivier Roy) sú rovnako kvalitní a dokážeme aj s nimi napĺňať ciele, ktoré sme si stanovili.

Vedeli by ste si predstaviť za súčasnej situácie angažovať ruských hráčov?

Nie som typ, ktorý by chcel nejak miešať politiku do športu, ale nad týmto sme neuvažovali.

Kto by mal patriť medzi hlavných lídrov tímu?

Snažíme sa mužstvo skladať tak, aby fungovalo na princípe kolektívneho výkonu. Samozrejme, sú tam lídri, sú tam hráči, od ktorých čakáme viac. Či už sú to legionári alebo Tomáš Mikuš či Peťo Šisovský, teda chlapi, ktorí už majú niečo v extralige odohrané. Chceme, aby sa produktivita rozdelila do dvoch, troch útokov. Musíme zabrať všetci. Nechceme sa strachovať o to, že nezaberie prvá lajna a mi nebude vedieť, čo robiť. Máme istotu v bráne, Kantora, ktorý nás podrží, keď treba a ja pevne verím, že to odštartujeme dobre. Z prvých ôsmich zápasov hráme šesť doma. Našou úlohou je využiť domáce prostredie, dobre začať a tá sezóna by mohla byť fajn.

Klub posilnil aj Alex Géci. Prečo ste sa rozhodli pre zisk stále mladého hráča, ktorý mal skvelú perspektívu, ale nenapĺňal ju?

Alex je veľmi perspektívny a talentovaný hokejista. Otázka je, či sa dokáže presadiť hneď alebo či bude potrebovať ešte nejaký čas. Neviem, či bude hrať, to je na tréneroch. Myslím si, že ak dokáže naplniť svoj potenciál, bude v budúcnosti veľmi platný hráč a to nie len pre našu extraligu.

Vymenili ste trénera. Bude ním 35-ročný Erik Čaládi, ktorý ako hlavný tréner ešte nikde nepôsobil. Prečo ste sa takto rozhodli?

Generálneho manažéra som začal robiť, keď som mal tridsať a tiež všetci krútili hlavou. Dnes som tu jedenástu sezónu. Aj keď začiatky boli ťažké, mal som okolo seba ľudí, ktorí mi pomohli. Myslím si, že Erik aj s Ľubom Hurtajom (asistent trénera, pozn. red.) sú tí správni ľudia, ktorí majú tú šancu dostať. My im veríme a sme presvedčení o tom, že to zvládnu.

Erik mal možnosť pôsobiť rok s Gergelym Majorossom a veľa sa od neho naučil. Je to inteligentný chalan, ktorý má výbornú komunikáciu s hráčmi, výborne číta hokej. Tak prečo nie? Je to mladý chlapec, ktorý chce, robí pre to všetko a my sme sa rozhodli, že sa na to dáme. Navyše, je Slovák. V extralige vidíme trend, že prichádza veľa zahraničných trénerov. My sme si povedali, že my chceme Slováka a chceme dať príležitosť Erikovi Čaládimu a Ľubovi Hurtajovi.

Aké sú vaše ciele do budúcej sezóny?

Základný cieľ je play-off, to je samozrejmé. Úplne ideálne z prvej šestky. Keď nie, tak v predkole. Samozrejme, postupom do play-off nechceme končiť a pevne verím, že sa nám to podarí prelomiť vo štvrťfinále a potiahneme to až do semifinále.

Ako je na tom klub z finančnej stránky?

Nie je to jednoduché. Každým rokom cena hráčov stúpa, aj keď ekonomika „kýcha“. Tým, že je nedostatok kvalitných slovenských hráčov, musíte ich zaplatiť. Zároveň je tu podmienka od zväzu, že sa priamo vypadáva a tak nemôžete využiť toľko mladých hráčov, ktorí by dostali príležitosť. Oni ju ale nedostanú, lebo tie kluby bojujú o život. Cena je vysoká a náklady na klub každoročne stúpajú. Chceme ale poďakovať všetkým fanúšikom a ľuďom, ktorí stoja za nami a pomáhajú nám k tomu, aby sme ďalej mohli fungovať, napĺňať ciele a potešiť novozámockého diváka.

Hokejisti HC MIKRON Nové Zámky.
Hokejisti HC MIKRON Nové Zámky. (Autor: TASR)

Priemerná návštevnosť vašich zápasov bola 54 percent kapacity štadióna, teda 2414 divákov na zápas. Ste s tým spokojný?

Stále sa pozeráme na to, že tá návštevnosť bola lepšia, ako o rok skôr. Teší nás to. Keď zoberieme pomer počtu obyvateľov mesta a návštevnosť, myslím si, že patríme medzi najlepšie kluby na Slovensku. Všetci sú radi, keď je vypredaná aréna a to všetko záleží od hráčov. Mali sme dobrý predaj permanentiek, ľudia hokej majú radi. Aj na letnú prípravu tu chodí veľa ľudí. Veľmi sa tešíme na začiatok ligy a pevne veríme, že nás prídu podporovať ešte vo väčšom počte.

Zdraželi ceny vstupeniek pred novou sezónou?

Nie, všetko zostalo rovnaké.

Počas minulej sezóny opustil klub Martin Mišiak. Vy ste sa na Twitteri vyjadrili, že sa vám nepáčil spôsob, akým to urobil. Viete objasniť, ako to bolo?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Manažér Valášek: Keď pošleme hráča do prvej ligy, urazí sa. Doma počúva, že je dobrý