Nadvláda Švédska a Fínska sa skončila. Hokejovej Európe vládnu Švajčiari

HC Genéve-Servette pózujú s trofejou pre víťaza hokejovej Ligy Majstrov.
Fotogaléria (14)
HC Genéve-Servette pózujú s trofejou pre víťaza hokejovej Ligy Majstrov. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|20. feb 2024 o 23:25

HC Genéve-Servette získali titul v hokejovej Lige majstrov pred domácimi fanúšikmi.

Liga majstrov 2023/2024 – finále

HC Servette Ženeva - Skelleftea AIK 3:2 (3:1, 0:0, 0:1)

Góly: 6. Berthon (Jacquemet, Jooris), 18. Manninen (Hartikainen), 19. Winnik (Berni, Praplan) – 12. Dzierkals (Lindholm, Forsfjäll.), 49. Heikkenen

Rozhodovali: Kaukokari, Kova (obaja Fín. - Špůr, Svoboda (obaja ČR), vylúčení na 2 min: 3:2, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0

Diváci: 7135

Servette: Olkinuora – Chanton, Vatanen, Lennström, Karrer, Berni, La Coultre, Völlmin, Jacquemet – Pouliot, Filppula, Praplan – Winnik, Richard, Miranda – Bertaggia, Manninen, Hartikainen – Berthon, Jooris, Cavalleri

Skelleftea: Söderström - M. Forsfjäll, Pudas, Lundberg, Salomonsson, Nillson, Grandberg, Vesterlund, Sandin-Pelikka – Z. Forsfjäll, P. Lindholm, Dzierkals – Hugg, Lindberg, Heikkinen – Lindholm, Lindström, Sikura – A. Johnson, J. Johnson, Sandberg

ŽENEVA. Finále hrané na jediný zápas nie je v klubovom hokeji príliš častým javom. Liga majstrov sa v tomto vymyká. 

Podľa vzoru futbalovej sestry sa jej play-off hrá na dva duely, z ktorých vzíde víťaz podľa konečného skóre z dvojzápasu. Až finále je vrcholom, na ktorý sa treba pripraviť najlepšie, lebo neodpúšťa. 

V záverečnom súboji o trón európskeho hokejového kráľa sa švédska Skellefteå AIK sklonila pred švajčiarskym HC Genéve-Servette. Čerství šampióni ukončili nadvládu fínskych a švédskych klubov v osemročnej histórii súťaže a stali sa prvým neškandinávskym víťazom. 

Duel o titul mal všetko, čo si od neho hokejoví priaznivci sľubovali. V Ženeve sa radujú z tesného, no zaslúženého víťazstva 3:2.

Historický deň pre Švajčiarsko 

Finalisti ročníka 2023/24 vstupovali do posledného zápasu súťaže s veľkou motiváciou. Ani jeden z tímov sa ešte nikdy v Lige majstrov takto ďaleko nedostal. 

Finále sa navyše vôbec po prvý raz hralo vo Švajčiarsku. HC Genéve-Servette už samotným postupom dosiahli historický úspech ako prvý tím z krajiny vo finálovom súboji v súťaži najlepších európskych mužstiev. 

Všetko nasvedčovalo, že pôjde o veľkú drámu a emotívny hokej.

“Treba byť chladnokrvný, príliš sa nevzrušovať. Asi budeme trochu nervózni, ale to z človeka opadne, keď sa postaví na ľad. Takéto súboje, ktoré sú o jedinom zápase, sú zväčša najzábavnejšie,” povedal pred stretnutím útočník hostí Linus Lindström. 

Po skončení stretnutia môžeme skonštatovať, že pozitívne emócie z neho opadli. Hoci Skellefteå súpera strelecky prevýšila, v najdôležitejších momentoch nestačila. Ženeva zvíťazila povestnou švajčiarskou taktickou vyspelosťou a zodpovednosťou. 

Rozhodli v prvej tretine 

Domáci v zápase ani raz neprehrávali. Od začiatku pôsobili ako pripravenejší tím. 

V čase 5:30 otvoril skóre Eliot Berthon. Francúzsky forvard si našiel priestor na prienik pred brankára, dostal prihrávku od Jacquemeta a rutinérskym blafákom nedal šancu brankárovi Linusovi Söderströmovi. 

Hostia následne prečkali oslabenie a udreli. Prvý gól švédskeho mužstva strelil Lotyš Martins Dzierkals. Prudký švih k bližšej tyčke ponad Olkinuorovo rameno snáď ani nemohol trafiť lepšie.

Na konci úvodného dejstva prišli kľúčové momenty. Domáci totiž ušli do dvojgólového vedenia, z ktorého sa Skellefteå už nespamätala.

V 18. minúte prinavrátil Ženevčanom vedenie Manninen po úspešnom zakončení kombinácie Fínov a krásnej zadovke Hartikainena. O minútu neskôr využil presilovku na víťazný presný zásah veterán Daniel Winnik.

VIDEO: Zostrih Zápasu Ženeva - Skelleftea

V druhej tretine nastal taktický boj. Hoci sa doťahujúci tím dostal k vyššiemu počtu striel ako ten švajčiarsky, na góly to nestačilo. V bránke Ženevy pôsobil, ako zvyčajne sebaisto, fínsky brankár Olkinuora.

Ten kapituloval už len raz. Nádej prinavrátil Švédom v 49. minúte Heikkinen, ktorý v nenápadnom protiútoku vypálil a vyplatilo sa mu zbytočne nevymýšľať. Išlo však o posledný gól v stretnutí. 

Skellefteå nevyužila veľkú príležitosť na konci. Rozhodcovia vylúčili Filppulu za podrazenie v 57. minúte, ale veľkú časť následnej presilovky odohrali hostia v kŕči a napriek tomu, že na ľade boli šiesti bez brankára, si nedokázali vypracovať gólové tutovky.

Fotogáleria: HC Servette Ženeva - Skelleftea AIK (finále Ligy majstrov)

Pre kulisu nebolo počuť nič

Na bojovný duel, predovšetkým na jeho atmosféru, budú zainteresovaní a prítomní spomínať ešte dlho. Švajčiarski fanúšikovia potvrdili svoju vášeň, hala bola zaplnená dlho pred zápasom. 

“Už na rozkorčuľovaní to tu žilo,” pochvaľoval si Tanner Richard, ktorý v priamom prenose sotva počul reportérove otázky. 

“Dnes sme odohrali dobrý zápas, fungovali nám presilovky i oslabenia. Je to krásny pocit, ktorý musíme správne osláviť. Ale od zajtra sa začíname znova sústrediť na ligu,” podotkol.

Pre čerstvých európskych šampiónov sa sezóna zďaleka nekončí. Už cez víkend majú klubové povinnosti, veľa času na oslavy nezostáva. 

Tento úspech ich bezpochyby zocelí pred ďalším cieľom. Tým je obhajoba titulu pre víťaza švajčiarskej NL. 

Dosiahnu ho jedine kolektívnym výkonom, za ktorý ich po finále Ligy majstrov chválil tréner Jan Cadieux. 

“Chlapci boli dnes neuveriteľní, do bodky splnili, čo bolo treba. Súper sa však nevzdával a bojoval do konca, bol to úžasný zápas, v ktorom sme sa museli o výhru pobiť. Znamená to veľa pre švajčiarsky hokej aj Ženevu, hlavne preto, lebo sme to dokázali pred vlastnými fanúšikmi,” jasal. 

Hoci hokejová verzia Ligy majstrov zďaleka nedosahuje popularity tej futbalovej, na hráčoch bolo vidno úprimnú radosť. 

“Je ťažké opísať, čo prežívame. Stali sme sa prvým švajčiarskym víťazom Ligy majstrov, je to úžasné,” pridal sa k radostným reakciám strelec víťazného presného zásahu Winnik.

VIDEO: Atmosféra v Ženeve po finále Ligy majstrov

Ženevčania porazili aj Košice 

Z tímu víťaza vzišiel aj najužitočnejší hráč turnaja. Stal sa ním skúsený obranca Sami Vatanen, najvyťažovanejší hráč Ženevy vo finálovom dueli. 

Najproduktívnejší hráč však skončil už pred bránami finále. Stal sa ním český útočník Dominik Lakatoš z Vítkovíc, tímu porazeného semifinalistu.

V Lige majstrov si v sezóne 2023/24 zahralo 24 špičkových európskych mužstiev. Najhoršie v konkurencii obstál jediný slovenský zástupca. HC Košice ako jediný tím nezískali ani bod, stretli sa s oboma finalistami. 

Do play-off postúpilo 16 účastníkov. Tri švédske, tri fínske, tri české, tri švajčiarske a tri nemecké tímy doplnil jeden rakúsky. 

Ženevčania si pri ceste do víťazného finále museli poradiť v osemfinále s Red Bullom Mníchov, vo štvrťfinále s Växjö Lakers a v semifinále s fínskym Lukkom. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Liga majstrov»Nadvláda Švédska a Fínska sa skončila. Hokejovej Európe vládnu Švajčiari