Talentovaný Slovák ide v šľapajach Martina Pospíšila, dominuje v USHL

Juraj Pekarčík bol v drafte NHL 2023 vybraný zo 76. miesta St. Louis Blues
Juraj Pekarčík bol v drafte NHL 2023 vybraný zo 76. miesta St. Louis Blues (Autor: twitter.com/lkorac10)
Peter Vretenička|23. feb 2024 o 08:00

Kométu minulej sezóny si na drafte vybrali už v treťom kole.

DUBUQUE. Juraj Pekarčík sa vzhľadom na odporúčanie St. Louis Blues rozhodol sezónu nasledujúcu po NHL drafte stráviť v rovnakej lige ako kedysi Martin Pospíšil, v americkej USHL a dominuje v nej podobne ako jeho predchodca.

Spája ich taktiež preferencia fyzického štýlu hry, dokonca podľa údajov SZĽH majú rovnakú výšku – 187 centimetrov.

Rodák z Trstenej patril medzi najväčších skokanov minulej sezóny a v tejto v tom úspešne pokračuje.

Po 30 zápasoch má na konte 43 bodov, za 7 gólov a 36 asistencií, čo z neho robí najlepšieho nahrávača ligy.

Z Oravy až do skautských zápisníkov

Ešte tri sezóny dozadu nastupoval Juraj Pekarčík v lige kadetov za výber HK Orava a bol mimo radar reprezentačných trénerov. Jeho talent však neušiel pozornosti generálneho manažéra Nitry Tomáša Chrenka, ktorý ho získal pre svoj klub.

Po presune do Nitry sa spustil jeho raketový kariérny rast. Bol ostaršený k juniorom, kde zbieral v priemere bod na zápas. Začal trénovať s mužmi, dokonca bol na päť zápasov vytiahnutý do extraligy k prvému tímu.

Okrem toho sa medzi mužmi predstavil aj v ôsmich dueloch nižšej SHL v drese projektu SR18.

Pred sezónou 2022/23 sa Slovensku na Hlinka Gretzky Cupe nepodaril výraznejší úspech, no Pekarčík svojim výkonom na turnaji výrazne zaujal a odrazu sa začal spomínať v súvislosti s draftom NHL, skauti ho videli ako kandidáta pre nižšie kolá.

Talentovaný útočník počas sezóny naďalej herne rástol, čo vyšperkoval v apríli 2023 na Majstrovstvách sveta 18-ročných vo Švajčiarsku.

Po skvelých výkonoch bol počas turnaja zaradený do prvého útoku k Daliborovi Dvorskému a Adamovi Cedzovi, kde zafungovala chémia a slovenský výber zostal iba kúsok od bronzových medailí.

Juraj Pekarčík na šampionáte nazbieral v siedmich stretnutiach 10 bodov, za 3 góly a 7 asistencií. No hlavne ukázal nesporné individuálne zručnosti a prudko stúpol v preddraftových rebríčkoch, kde ho začali projektovať do TOP 100.

V kempe zaujal aj bez vlastnej hokejky a korčúľ

Júnového draftu NHL v Nashville sa zúčastnil osobne. Jeho meno zaznelo v treťom kole, keď si ho z celkovo 76. pozície vybralo St. Louis Blues, ktoré deň predtým z desiateho miesta siahlo po Daliborovi Dvorskom.

Jedného dňa tak môžu skúsiť obnoviť chémiu z reprezentácie.

Krátko po drafte stihol zažiariť vo vývojovom kempe, kde ukazoval svoj skvelý ťah na bránu a šikovné ruky najmä pri súbojoch jeden na jedného. Hneď v prvom scrimmage zápase hranom vo formáte 4 na 4 zažiaril dvoma gólmi.

VIDEO: Gól Juraja Pekarčíka v kempe St. Louis Blues

Dodatočný kredit jeho výkonom pridáva zaujímavosť, že nastúpil v požičanej výstroji, nakoľko mu nestihla doraziť batožina. Hral tak bez svojich hokejok a v korčuliach, ktoré mu boli o číslo väčšie.

Napriek týmto okolnostiam a faktu, že bol v kempe najmladším hráčom zanechal veľmi dobrý dojem.

Herne pôsobil ako prvokolový prospekt

,,Vyzeral ako hráč draftovaný v prvom kole,“ skonštatoval po kempe na margo Juraja Pekarčíka riaditeľ rozvoja hráčov Blues Tim Taylor v rámci rozhovoru pre oficiálny web NHL.

Ako prvokolový prospekt pôsobil nielen v kempe St. Louis, ale zodpovedá tomu aj jeho produktivita na kľúčovom turnaji draftového ročníka. Pripomeňme si, že na Majstrovstvách sveta do 18 rokov nazbieral až desať bodov.

Z hráčov, ktorí 10-bodovú métu pokorili počas predošlých šesť MS 18-ročných bolo 23 draftovaných v 1. kole, šiesti v 2. kole a dvaja v 3. kole. Priemerná pozícia bola 24. miesto (23,71), čo predstavuje umiestnenie v druhej polovici prvého kola.

Navyše v aktuálnom ročníku pôsobí v USHL klube Dubuque Fighting Saints, kde má vysoko nadpriemerné čísla zodpovedajúce kandidátom na tie najvyššie pozície v drafte.

V tejto súvislosti stojí za zmienku jeho dátum narodenia, keby sa totiž narodil o štyri dni neskôr, išiel by na draft až tento rok.

Tým pádom je vysoko pravdepodobné, že by na tohtoročnom drafte patril k horúcim kandidátom pre prvé kolo a nezostal by v tieni piatich Slovákov, ktorí boli vybraní pred ním ako sa to stalo v roku 2023.

Líder USHL v asistenciách

Pri pohľade na kanadské bodovanie USHL sa nedá nevšimnúť, že je so svojim spoluhráčom Jakeom Sondrealom na delenom prvom mieste v počte asistencií.

Obidvaja majú 36 gólových prihrávok, avšak Juraj Pekarčík kvôli zraneniu a taktiež povinnostiam v reprezentácii odohral o 30% zápasov menej.

S priemerom 1,43 bodu na zápas je piatim najlepším hráčom ligy a vôbec najlepším z tých, ktorí majú za sebou NHL draft. Navyše lepší priemer nemal za posledných 20 rokov žiaden Európan spadajúci do kategórie U19.

V historickom bodovaní súťaže je s Martinom Pospíšilom na delenom druhom mieste spomedzi Slovákov. Lepší bodový priemer mal iba Peter Sejna (1,62), ten to však dosiahol v značne vyššom veku.

Z hráčov nad 180 centimetrov v sezóne po drafte mali za posledných 20 rokov lepší priemer iba Rem Pitlick (neskôr odohral 132 zápasov v NHL) a Blake Coleman (vyše 500 duelov NHL). Martin Pospíšil dosiahol identický bodový priemer a tiež to dotiahol do najlepšej ligy sveta.

Juraj Pekarčík je tak na najlepšej ceste ich napodobniť.

ŠTATISTIKA: Najlepší hráči USHL s výškou nad 180 cm podľa bodového priemeru na zápas za posledných 20 rokov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»USHL»Talentovaný Slovák ide v šľapajach Martina Pospíšila, dominuje v USHL