Chuťovky z NHLky: Bude Halák v Caroline len brankárskou trojkou?

Vybojuje si Jaroslav Halák zmluvu s Carolinou Hurricanes?

Chuťovky z NHLky: Bude Halák v Caroline len brankárskou trojkou?

Vybojuje si Jaroslav Halák zmluvu s Carolinou Hurricanes? (Autor: SITA/AP)
Vybojuje si Jaroslav Halák zmluvu s Carolinou Hurricanes?
Vybojuje si Jaroslav Halák zmluvu s Carolinou Hurricanes? (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|9. nov 2023 o 09:15

Debut Martina Pospíšila bol snom každého hokejistu aj trénera.

NEW YORK. S napätím očakávame, ako to dopadne. Slovensko momentálne v NHL nemá brankára. Po dlhých 23 rokoch. 

Šanca však stále žije. Jaroslav Halák bojuje o nový kontrakt v Caroline. Klub ho zavolal, aby predviedol, čo v ňom je. Nutne totiž potrebujú nového brankára. Smutný osud Frederika Andersena sa môže stať šťastím slovenského veterána. 

Motivácia klubu aj Haláka je jasná. A ich dohoda - aspoň z môjho pohľadu - len otázka času. Jeden potrebuje druhého, aby dosiahol svoje ciele. 

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Predĺženie Halákovej kariéry by bolo ďalšou skvelou správou pre slovenských fanúšikov. Tí si ich v ostatnom týždni užili na pomery zo začiatku sezóny až habadej. 

Martin Pospíšil debutoval a strelil prvý gól, Juraj Slafkovský premiérovo v sezóne skóroval, Adam Ružička sa vrátil do hry a Martin Fehérváry zaznamenal prvý bod v ročníku. 

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Jaroslav Halák dostal šancu, možno poslednú. V novembri ešte nemá kontrakt v NHL, no má minimálne istotu, že oň môže bojovať. 

V Caroline je na profesionálnej skúške. Už dlhšie hovorí, že chce ďalej chytať a že jeho métou je dosiahnuť 300 výhier. K tým povedie tŕnistá cesta. Najprv si totiž musí získať dôveru, že stále má na NHL. A potom sa musí prebojovať vyššie v hierarchii.

Hurricanes majú zvláštnu situáciu. Na úrovni NHL by po zdravotných problémoch Frederika Andersena mohli pracovať s dvojicou Antti Raanta – Pjotr Kočetkov, avšak problém by nastal, keby sa jeden z nich zranil. 

Bez Haláka by bol trojkou Yaniv Perets. Dvadsaťtriročný Kanaďan ešte len v tejto sezóne začal chytať medzi profesionálmi, avšak až v tretej najvyššej zámorskej súťaži ECHL. Na úroveň NHL ešte podľa všetkého nedorástol. 

2. Hurricanes aktuálne nemajú farmu v AHL. Kočetkov síce chytal v Syracuse, teda na farme Tampy Bay, avšak bol tam len na hosťovaní. 

Reálne teda môže nastať situácia, že budú v Raleigh až traja zdraví brankári. Halák to už v minulosti zažil a veľmi spokojný nebol. 

Udialo sa to v sezóne 2016/17 v New Yorku Islanders. Tí si jeden čas nechávali v A-tíme Jaroslava Haláka, Briana Elliotta a Jeana-Françoisa Bérubého. Halákovi situácia častého striedania nesedela a úplne vyšiel z formy, dokonca ho na čas poslali do AHL.

Vtedy však bol brankárom s vyššími ambíciami. Teraz bude nanajvýš dvojkou, aj keď sa môžeme obávať toho, že v Caroline dostane až rolu trojky, čo vyplynulo z nedávneho článku na oficiálnom webe, v ktorom klub vysvetlil, prečo pozval Haláka na skúšku. 

Do hry napokon, samozrejme, vstúpi viac faktorov – po prvé, Halák stále nemá kontrakt, po ďalšie, nevedno, či si Canes budú chcieť nechávať trojicu alebo pošlú Kočetkova späť do nižšej súťaže a po tretie, ktovie, v akej forme budú chytať Kočetkov, ktorý nie je stabilný brankár, a Halák, ktorý odchytal posledný duel 14. apríla.

3. V pondelok po prvom tréningu sa okolo veterána zhŕkla skupinka novinárov, aby vyzvedali o jeho prvých dojmoch. 

"Bol to môj prvý deň v klube. Všetko bolo skvelé. Teraz si chcem oddýchnuť a uvidíme, čo prinesie zajtrajšok. Chcem to brať deň po dni a uvidíme, kam to povedie," podelil sa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Bude Halák v Caroline len brankárskou trojkou?