Chuťovky z NHLky: Tatar patrí k najlepším na svete. Chýbajú len body

Tomáš Tatar v prípravnom zápase proti New Yorku Rangers.

Chuťovky z NHLky: Tatar patrí k najlepším na svete. Chýbajú len body

Tomáš Tatar v prípravnom zápase proti New Yorku Rangers. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Tatar v prípravnom zápase proti New Yorku Rangers.
Tomáš Tatar v prípravnom zápase proti New Yorku Rangers. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|3. nov 2022 o 08:05

Čech Jakub Lauko strelil prvý gól v NHL a puk poslal mame zosnulého priateľa a bývalého hokejistu.

NEW YORK. V sezóne 2021/22 patrili New Jersey Devils medzi najhoršie tímy v NHL. Menej bodov vo Východnej konferencii mali len Philadelphia a Montreal, v Západnej Arizona a Seattle.

Zaradzovali ich medzi tie mužstvá, v ktorých experti videli potenciál, avšak boli čímsi ako neobrúseným diamantom. Mali sa čo učiť.

Pokrok, ktorý urobili pred sezónou 2022/23, je až neuveriteľný. Pamätajme, že ešte v lete si vyberali z druhej priečky na drafte. Teraz? Pokojne ich môžeme nazvať najlepším tímom súťaže.

Najviac môže slovenských fanúšikov tešiť, že najdominantnejším hráčom „diablov“ je útočník Tomáš Tatar. Body síce zbiera trochu pomalšie, ale v celkovej hre hrá ako jeden z najlepších hráčov na svete.

Počas uplynulého týždňa sa v NHL zdvihol aj Marc-André Fleury. Na farmu bol preradený Pavol Regenda, hviezdny Mitch Marner sa s trénerom vadil na striedačke a opäť sa objavili provokatívne špekulácie, že Auston Matthews o pár rokov zamieri do Arizony.

Chuťovky z NHLky

V pravidelnej rubrike Sportnetu ponúkne Šimon Čop každý týždeň novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie, aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

1. Veta „Tomáš Tatar patrí k najlepším na svete“ z titulku článku je sama osebe veľmi optimistická. Bez kontextu a priložených dôkazov pôsobí až naivne, prehnane.

Adjektívum „najlepší“ je vlastne samo osebe príliš všeobecné a subjektívne. Avšak vyznávači analytických hodnôt sa z Tatara veľmi tešia. Pokročilé štatistiky dokazujú, že v celej NHL je len málo dominantnejších hráčov.

Je až nepochopiteľné, že na prvý bod čakal do šiesteho duelu. V ten deň som sa chystal napísať analýzu a pokúsiť sa odpovedať na otázku, ako je možné, že nemá ani bod. Avšak gól, ktorý strelil proti Washingtonu, ma prinútil chvíľku počkať. A oplatilo sa.

Tatar má dnes v desiatich zápasoch štyri body za gól a tri asistencie.

2. Keďže som komplexnú analýzu napokon nepísal, chcel by som jeho pokročilé štatistiky vyzdvihnúť tu. Keby totiž nebolo iných faktorov a presne by vedeli vyčísliť, koľko bude mať dnes Tatar bodov, mal by ich už zhruba dvojnásobne viac.

V štatistike Corsi (pomer všetkých striel, kým je hráč na ľade) je Tatar medzi útočníkmi, ktorí už odohrali aspoň 60 minút v hre piatich proti piatim, piaty najlepší s hodnotou 66,67 CF %.

Na štvrtej priečke v lige je v hodnote Fenwick (pomer nezablokovaných striel, kým je hráč na ľade) s číslom 68,84 FF %.

V štatistike očakávaných gólov, kým je na ľade, je dokonca druhý len za Jordanom Martinookom! Devils mali podľa analýzy s Tatarom na ľade streliť za prvých desať zápasov 8,78 gólu (reálne strelili sedem) a inkasovať 3,32 gólu (inkasovali štyri).

Sú aj také ukazovatele, v ktorých je slovenský forvard úplne najlepší v súťaži. Je to pomer nebezpečných šancí (79,63 HDCF %) a pomer striel na bránu, kým je na ľade (105:39).

3. Vidí sa mi správne vyzdvihnúť aj jeho formáciu. Prvý útok v zložení Tatar-Hischier-Zetterlund neznie priam hviezdne, a to ani v porovnaní s trebárs druhou lajnou tímu tvorenou triom Haula-Hughes-Bratt, ale aj pri ňom platí, že je najdominantnejším v tíme.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Tatar patrí k najlepším na svete. Chýbajú len body