Chuťovky z NHLky: Prečo Ružičku vyrazili a nepomohli mu?

Adam Ružička v drese Arizony

Chuťovky z NHLky: Prečo Ružičku vyrazili a nepomohli mu?

Adam Ružička v drese Arizony (Autor: SITA/AP)
Adam Ružička v drese Arizony
Adam Ružička v drese Arizony (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|29. feb 2024 o 11:00

V NHL už hralo priveľa hráčov, ktorých návykové látky priviedli k tragickému osudu.

NEW YORK. Záber na bielu misku s podozrivo vyzerajúcim bielym práškom a kreditkou vystriedal pohľad na slovenského hokejistu Adama Ružičku, ktorý podľa všetkého užíval návykové látky. 

Video, ktoré obletelo svet, sa na oficiálnom instagrame hokejistu objavilo na asi 10 minút a následne bolo zmazané. Avšak zachovalo sa a je možné, že mu môže zničiť kariéru v NHL. 

Hlavnou otázkou o Adamovi Ružičkovi momentálne je, či si zahatal budúcnosť v NHL. Odpoveď je, že nemusel - zďaleka nie je jediný, kto sa zaplietol s týmito látkami.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Bohužiaľ je to práve Ružička, kto spomedzi Slovákov vyvolal v NHL v poslednom týždni najväčšiu odozvu. Radovať sa však môžeme aj z úspechu Logana Stankovena, štvrtinového Slováka, ktorý začal kariéru medzi profesionálmi naozaj parádne, či Martina Pospíšila, ktorý rozdal v uplynulom týždni najviac bodyčekov v celej lige.

V Chuťovkách z NHLky sa okrem toho dočítate aj o nováčikovi-bitkárovi, výmene, z ktorej sa vám zatočí v hlave, o populárnom čísle 7 a jeho nositeľovi Chrisovi Cheliosovi, o problémoch Winnipegu Jets či o McDavidovi, ktorý naháňa Gretzkého rekordnú šnúru.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Adam Ružička ešte stále nemusí mať po kariére v NHL. Bezpochyby si ohromne zavaril – o čom vypovedá už len to, že s ním Arizona Coyotes okamžite zrušili spoluprácu. Bolo by však zaujímavé sledovať, čo by sa udialo v prípade, že by sa hráčska asociácia NHLPA proti tomuto kroku odvolala. 

Času zostáva ešte dosť. Zástupcovia hokejistov majú čas do 60 dní od zrušenia kontraktu. 

2. Pochopiteľne sa môžeme pýtať, aký by mala asociácia vôbec dôvod zaoberať sa týmto prípadom. Ružička sa zverejnením videa v podstate odpísal sám. 

Odpoveď je taká, že v teoretickej rovine by sa klub ako zamestnávateľ mal zaujímať o pomoc hráčom s podobnými ťažkosťami. Keď dôjde na najhoršie, hokejisti využívajú služby tzv. asistenčného programu, kde sa zveria do rúk odborníkov, ktorí potom musia usúdiť, kedy sú spôsobilí vrátiť sa k životu profesionálneho hokejistu.

Insider Frank Seravalli sa po Ružičkovom prepustení vyjadril skôr v prospech hráča.  

“V NHL bolo rozviazanie kontraktu vždy až poslednou možnosťou. Kluby sa k tomu uchyľujú zriedka, práve pre obavy zo silných odborov. Avšak bude problém, keď hráči nadobudnú pocit, že kluby môžu takto ukončovať zmluvy s vedomím, že si to následne budú vedieť ľahko obhájiť,” myslí si. 

3. Prípad Ružička však má i druhú stránku, ktorá Slovákovi vôbec nepomáha a nemôžeme ju vynechať. 

Ešte nikdy sa hokejista z NHL takto verejne “nenabonzoval” sám. Nemôžeme preto jeho prípad porovnávať s minulými.

VIDEO: Zábery zverejnené na Instagrame Adama Ružičku

NHLPA napríklad prešetruje prepustenie Coreyho Perryho. Asociácia dokonca požiadala o predĺženie lehoty na podanie odvolania. V novembri s ním Chicago Blackhawks rozviazali zmluvu pre bližšie nešpecifikovaný incident na pracovisku, po ktorom podstúpil Perry liečenie a následne sa vrátil do NHL, keď sa dohodol s Edmontonom. 

Lenže o Perryho incidente dokopy nič nevieme. Fámy o pomere s matkou Connora Bedarda sú vymyslené, v danej situácii zrejme išlo o incident spojený s alkoholom, keďže služby asistenčného programu využil práve pre problémy s touto návykovou látkou. 

O Ružičkovi vieme všetko potrebné z jedného krátkeho videa, ktoré sa na internete objavilo na desať minút.

4. Asi najlepší argument, prečo vyriešili Coyotes tento prípad tak rýchlo, je ten, že Ružička nepatrí k hviezdam. Bez problémov ho nahradia. Keby bol kľúčovou postavou, postupovali by zrejme ináč. 

5. Aj keby NHLPA podala sťažnosť, nikde sa nepíše, že by uspela. Ružičkovo video rozjatrilo rany NHL, odhalilo verejné tajomstvo a môže znova rozvíriť na chvíľu umlčanú debatu o drogách. 

Kokaín je v NHL vraj taký bežný ako pivo. Podľa výskumu novinárky Katie Strangovej sa súčasní hokejisti čoraz viac uchyľujú k tvrdšiemu riešeniu. Zainteresovaní spomínali najmä kokaín a extázu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Prečo Ružičku vyrazili a nepomohli mu?