Heninová vypadla, Nadal a Djokovič postúpili

Justin Heninová vypadla na Roland Garros v osemfinále a piaty titul tak na parížskom turnaji v tomto roku nepridá.
Justin Heninová vypadla na Roland Garros v osemfinále a piaty titul tak na parížskom turnaji v tomto roku nepridá. (Autor: SITA/AP)
SITA|31. máj 2010 o 13:29

Srbský tenista Novak Djokovič sa prebojoval do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros.

PARÍŽ. Španielsky tenista Rafael Nadal sa prebojoval už do štvrťfinále dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži. Turnajová aj svetová dvojka zdolala v osemfinálovom 4. kole nebezpečného Brazílčana Thomaza Bellucciho (29. v rebríčku ATP) za 153 minút 6:2, 7:5, 6:4. Nadal premenil pri svojom podaní hneď prvý z núkajúcej sa trojice mečbalov.

Čoskoro 24-ročný Malorčan Nadal (nar. 3. júna 1986 v Manacore) si medzi najlepšími šestnástimi na 109. majstrovstvách Francúzska zmeria sily s víťazom súboja dvoch svojich krajanov medzi Fernandom Verdascom (7.) a Nicolasom Almagrom (19.). Nadal zdolal Bellucciho na Roland Garros aj predvlani, ale už v 1. kole 7:5, 6:3, 6:1 a napokon získal svoj štvrtý miestny titul v rade. Tentoraz to bolo v podaní ľaváka z Manacoru na ostrove Mallorca jubilejné 200. víťazstvo v kariére na antuke popri 16 prehrách. Nadal sa stále môže stať po legendárnom Švédovi Björnovi Borgovi druhým mužom histórie, ktorý zvíťazí na Roland Garros päťkrát. Švédovi sa to v minulosti podarilo dokonca šesťkrát.

Bývalá svetová jednotka Nadal si v tejto sezóne udržiava dokonalú bilanciu na najpomalšom podklade, jeho aktuálna bilancia má podobu 19:0, celkovo na RG 35:1.

Heninová piaty titul nepridá

Belgická tenistka Justine Heninová v tomto roku nezíska piaty titul na grandslamovom turnaji Roland Garros. Nasadená dvadsaťdvojka prehrala v osemfinále dvojhry na parížskej antuke s turnajovou sedmičkou Austrálčankou Samanthou Stosurovou za 1:46 h v troch setoch 6:2, 1:6 a 4:6. Vlaňajšia semifinalistka sa vo štvrťfinále stretne s najvyššie nasadenou Američankou Serenou Williamsovou.

Heninová sa vrátila na Roland Garros po trojročnej prestávke. V máji 2008 pár týždňov pred obhajobou titulu šokovala tenisovú verejnosť, keď v pozícii neohrozenej svetovej jednotky nečakane oznámila ukončenie aktívnej kariéry. Belgičanka sa však v januári vrátila do súťažného kolotoča a na úvodnom grandslame sezóny Australian Open v Melbourne postúpila až do finále.

Djokovič prehral set

Piatym štvrťfinalistom mužskej dvojhry na druhom grandslamovom tenisovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (celková dotácia 16 807 400 eur, antuka vonku) sa stal Srb Novak Djokovič. Tretí hráč svetového rebríčka splnil v súboji s nenasadeným Američanom Robbym Gineprim úlohu favorita a zdolal ho za 137 minút 6:4, 2:6, 6:1, 6:2.

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu počas zápasu päťkrát súpera brejkol a zahral dovedna 36 víťazných úderov. Mečbal premenil pri svojom podaní po tlaku z bekhendu a súperovom obrannom údere, ktorý zastavila páska siete.

djoker.jpg

Pre 23-ročného Srba je to na parížskej antuke štvrťfinále s poradovým číslom 4. V rokoch 2007 a 2008 sa dokonca prebil až do semifinále. Jeho aktuálny súper v boji o postup medzi najlepších štyroch vzíde z duelu Jürgen Melzer (22-Rak.) - Teimuraz Gabašvili (Rus.). Dvadsaťsedemročný Ginepri (98. v rebríčku ATP) vyrovnal účasťou v osemfinále svoje parížske maximum z roku 2008. Jeho grandslamovým stropom vo dvojhre zostáva semifinále US Open z roku 2005.

Melzer prvýkrát v kariére do štvrťfinále

Rakúsky tenista Jürgen Melzer sa prvýkrát v kariére prebojoval do grandslamového štvrťfinále. V osemfinále dvojhry na Roland Garros zdolal na parížskej antuke ako nasadená dvadsaťdvojka Rusa Teimuraza Gabašviliho v štyroch setoch 7:6 (6), 4:6, 6:1 a 6:4 a dosiahol životný úspech. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti tretiemnu nasadenému Srbovi Novakovi Djokovičovi.

stosur.jpg

Samantha Stosurová dokázala vyradiť Justine Heninovú

Melzer sa stal po Petrovi Feiglovi, Thomasovi Musterovi a Stefanovi Koubekovi štvrtým Rakúšanom v histórii, ktorý sa dostal medzi elitnú singlovú osmičku na podujatiach veľkej štvorky. Semifinálový prienik sa doposiaľ podaril iba Musterovi - bývalému šampiónovi Roland Garros. Melzer má vďaka postupu do štvrťfinále už teraz istý šek na 140.000 eur a v rebríčku ATP Entry pre nasadzovanie by sa mal posunúť výrazne dopredu.

Serena Willamsová postúpila suverénne

Vo štvrťfinále dvojhry žien na druhom grandslamovom tenisovom turnaji roka Roland Garros nebude na parížskej antuke chýbať ani svetová jednotka Serena Williamsová. Favorizovaná Američanka zdolala v pondelkovom súboji osemfinálového 4. kola Izraelčanku Šahar Peerovú suverénne za 67 minút 6:2, 6:2.

Turnajová jednotka prevýšila nasadenú osemnástku najmä v agresívnejšom útočnom štýle spojenom s potrebnou dávkou rizika. Zahrala 24 víťazných úderov oproti desiatim na strane Peerovej a využila 6 z 15 brejkových príležitostí. Jej izraelská súperka sa mohla vrátiť do zápasu, keď v druhom sete rebrejkom znížila na 2:3, ale vzápätí opäť stratila svoje servis a v závere úplne rezignovala. Posledné dva gemy získala americká favoritka na svoje konto čistými hrami.

Pre 28-ročnú Serenu Williamsovú je to aktuálne už siedme štvrťfinále na parížskej antuke. Dvanásťnásobná grandslamová šampiónka to

k titulu dotiahla zatiaľ len raz - v roku 2002. V bilancii s Peerovou má mladšia zo sestier Williamsových naďalej čistý štít, vedie už 5:0. Jej súperka v súboji o postup do semifinále vzíde zo súboja Justine Heninová (22-Belg.) - Samantha Stosurová (7-Austr.). S. Williamsová a Heninová sú jediné dve hráčky s parížskym titulom vo dvojhre na konte, ktoré ešte zostali v hre o tohtoročné prvenstvo.

Dvadsaťtriročná Peerová vyrovnala účasťou v osemfinále svoje najlepšie výsledky z Roland Garros z rokov 2006 a 2007.

Výsledky

ženy - dvojhra - osemfinále:

Samantha Stosurová (7-Austr.) - Justine Heninová (22-Bel.) 2:6, 6:1, 6:4

Serena Williamsová (1-USA) - Šahar Peerová (18-Izr.) 6:2, 6:2

muži - dvojhra - osemfinále:

Novak Djokovič (3-Srb.) - Robby Ginepri (USA) 6:4, 2:6, 6:1, 6:2

Jürgen Melzer (22-Rak.) - Teimuraz Gabašvili (Rus.) 7:6 (6), 4:6, 6:1, 6:4

Nicolas Almagro (19-Šp.) - Fernando Verdasco (7-Šp.) 6:1, 4:6, 6:1, 6:4

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Heninová vypadla, Nadal a Djokovič postúpili