Handzuš bral buly, Hossa drel v obrane. Chýba už len zápas

Slovenský krídelník Blackhawks Marián Hossa (vľavo) a hráč Bostonu Brad Marchand (vpravo) v 5. zápase finále hokejovej NHL.
Slovenský krídelník Blackhawks Marián Hossa (vľavo) a hráč Bostonu Brad Marchand (vpravo) v 5. zápase finále hokejovej NHL. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|23. jún 2013 o 08:40

Hokejisti Chicaga vyhrali v piatom zápase 3:1 a v pondelok v noci možno budú oslavovať zisk Stanleyho pohára.

prokop-120x90.jpg
Z Chicaga od nášho vyslaného redaktora Tomáša Prokopa

CHICAGO. Posledné dni je najspomínanejšou témou finálovej série fakt, že Chicago našlo kľúč na Zdena Cháru. Slovenský obranca bojoval a viedol hráčov Bostonu aj v sobotu, ale opäť to tesne nestačilo. V možno kľúčovom piatom zápase prevýšila jeho prvú päťku elitná zostava Blackhawks.

Kapitán Bruins nezabránil dvom gólom Patricka Kanea, celkovo bol pri siedmich z posledných ôsmich gólov Chicaga. Mrzel ho najmä druhý, keď mu prešiel puk popri korčuli a hokejke až k voľnému americkému útočníkovi, ktorý skóroval.

Musia zlepšiť začiatok

Chára sa ako vždy nevzdal a za stavu 0:2 pridal aj v ofenzíve. V tretej tretine strelil svoj krásny tretí gól v play off, ktorý však nakoniec jeho tímu nestačil.

„Musíme hrať pozornejšie, najmä na začiatku zápasov, potrebujeme sa sústrediť na veci, v ktorých sme lepší ako súper. Opäť to bol tesný zápas o gól, ktorý sme nezvládli. Myslel som si, že v tretej tretine po mojom góle vyrovnáme, ale Chicago sa s vypätím síl ubránilo,“ hovoril Chára, ktorý nestráca nádej. V noci na utorok ich čaká existenčný zápas.

„Vraciame sa domov, kde hráme veľmi dobre a toho sa držíme,“ dodal Slovák.

Kľúčom k výhre Blackhawks bola obrovská obetavosť, ktorú vyzdvihol aj brankár Corey Crawford, ktorý bol po štvrtom stretnutí dosť kritizovaný. V sobotu v noci pochytal 24 striel. Svoj tím podržal najmä na konci tretej tretiny, keď mal Boston veľký tlak.

Hossa pomáhal najmä v obrane

Ústredným hrdinom však bol zo strany Hawks Patrick Kane, ktorý znova raz dokázal, ako sa vie skvele pripraviť na najdôležitejšie zápasy. Hetrikom zlomil v druhom kole Detroit a blízko mal k nemu aj v piatom zápase finálovej série. Dvoma gólmi vybojoval Chicagu vysnívaný mečbal.

„Myslím si, že pri oboch góloch som bol v pravý čas na pravom mieste. Mám šťastie, že sa mi podobné zápasy v kariére daria, aj keď som mal viacero šancí na hetrik,“ hovoril Kane.

Pochválil aj Mariána Hossu, ktorý v zlomových momentoch viackrát skúsene podržal puk či pomohol defenzíve. Na konci druhej tretiny dokonca mohol zvýšiť na 3:0, ale jeho nájazd Tuukka Rask vychytal.

„Marián nám dal pár kvalitných minút. Vždy vieme, že sa môžeme na neho spoľahnúť, keď je na ľade,“ hovoril Kane.

"Dnes sme hrali predovšetkým veľmi dobre v defenzíve a smerom dopredu sme podnikali nebezpečné kontry. Súperovi sme dovolili vytvoriť si len veľmi málo čistých šancí," povedal pre WGN Radio Marián Hossa.

Aj Zdeno je človek, hrá výborne, ale my sa pokúšame naňho vytvárať veľký tlak, aby sme mu pobyt na ľade čo najviac znepríjemnili," dodal Hossa.

Podobne spoľahlivo hral aj Michal Handzuš, ktorý odohral vyše 17 minúť, počas ktorých vyhral 61 percent buly a zblokoval dve strely.

Sobotňajší duel nedohrali dvaja elitní útočníci oboch tímov. Pre zdravotné problémy museli odstúpiť Jonathan Toews i Patrice Bergeron. Domáci kapitán Toews súboj dosledoval z lavičky, Bergerona museli previezť na pozorovanie do nemocnice.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Handzuš bral buly, Hossa drel v obrane. Chýba už len zápas