Gruzínsko vo dvojhre s Itonišvilim a Labadzem

SITA|9. apr 2008 o 14:36

BRATISLAVA 9. apríla (SITA) - Tenisti Gruzínska pricestovali do Bratislavy na stretnutie proti Slovensku vo finálovom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára (11. - 13. apríla, Sibamac aréna ...

BRATISLAVA 9. apríla (SITA) - Tenisti Gruzínska pricestovali do Bratislavy na stretnutie proti Slovensku vo finálovom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára (11. - 13. apríla, Sibamac aréna NTC, antuka pod zatiahnutou strechou) bez veľkých očí. "Nik nenastupuje vopred zmierený s prehrou. Prišli sme sem bojovať o čo najprijateľnejší výsledok. Uvidíme, ako to dopadne," sformuloval ambície 53-ročný kapitán hostí Viktor Bakši, ktorý býval členom hornej päťdesiatky rebríčka v bývalom Sovietskom zväze a svoju už 27 rokov trvajúcu trénerskú kariéru otvoril piatimi sezónami spolupráce s wimbledonským finalistom 1973 Alexandrom Metrevelim. Neskôr dohliadal na prípravu juniorov a pôsobil v Grécku i Nemecku. Bakši pred mesiacom vystriedal na lavičke Gelu Elerdašviliho, ktorý sa presťahoval do Španielska.

"Je to Davisov pohár - platí, že všetko sa vždy môže stať," upozornil jednoznačne najskúsenejší a zároveň jediný medzinárodne známy hráč 33. krajiny v daviscupovom renkingu podľa organizujúcej Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) Irakli Labadze. Jedným dychom dodal: "Slovensko je favoritom." Dvadsaťšesťročný rodák z Tbilisi disponuje v DP úctyhodnou bilanciou 22 víťazstiev a 4 prehry (14-2 vo dvojhre). Len dva úspechy dosiahol aspoň na úrovni I. skupiny euroafrickej zóny - oba vlani vo februári v 1. kole proti Portugalsku.

Ľavák, ktorému v júli 2004 patrila lichotivá 42. priečka v renkingu, bol ako kvalifikant osemfinalistom Wimbledonu 2006, ale okrem spomenutého úspešného vystúpenia v rámci "šalátovej misy" vôbec nehral od novembra 2006. "Dá sa povedať, že práve teraz v Bratislave sa začína druhá etapa mojej kariéry. Podstúpil som dve operácie pravého zápästia, tú druhú minulý rok v decembri. Ak Dominik Hrbatý pri svojom nedávnom návrate hovoril, že sa cíti byť pripravený približne na šesťdesiat percent štandardu, tak ja určite nie na viac. V mojom prípade by som to odhadol na štyridsať - päťdesiat percent. Nečakám hneď zázraky. Viem, že to nepríde dnes, zajtra či budúci týždeň. Naplno totiž trénujem ešte len mesiac. Úderovo som na tom pomerne dobre, ale potrebujem dosť popracovať na fyzickej stránke. Ešte stále mám nejaké to kilečko navyše. Najradšej by som u vás všetky tri dni hral päťsetový zápas, pretože potrebujem prax. Po Davisovom pohári budem dva týždne trénovať a potom na niekoľkých challengeroch využijem chránený renking, podľa ktorého som na 170. priečke. Nasledovať budú tri týždne ďalšej fázy prípravy a napokon séria turnajov na tráve s osobným vyvrcholením vo wimbledonskej kvalifikácii," konkretizoval svoje plány na najbližšie obdobie Labadze, ktorý už päť rokov žije vo Viedni a dlhodobo kooperuje s Günterom Bresnikom.

Vážne zdravotné problémy, hoci so značne kurióznym pôvodom, zabránili v účasti Ladovi Čichladzemu, na 453. mieste v systéme ATP Entry domácej jednotke. "Jeho absencia nás veľmi oslabila. Zranil sa na surfe pri šantení s priateľkou v Amerike. Spočiatku to dokonca vyzeralo na predčasný koniec kariéry. Od štvrtka bude s nami a dúfam, že o niekoľko mesiacov aj nazad na dvorci," uviedol V. Bakši a predznamenal: "Jednotkou v súboji so Slovenskom bude Nodar Itonišvili a dvojkou Irakli Labadze."

Dvadsaťročný Itonišvili (1233.) zatiaľ nebol nad 1131. postom v seniorskom poradí (k 24. septembru 2007). Od 17. januára 18-ročný Nikoloz Kurdadze a ešte mladší 17-ročný Revaz Osadze, ktorí kompletizujú gruzínske kvarteto, sú zatiaľ zahrnutí len do juniorského tzv. kombinovaného renkingu ITF, a to na 374. a 599. mieste. Mladíci sa napospol pripravujú spoločne v Tbilisi. "Snažíme sa s našou federáciou, na ktorej čele stojí bývalá vynikajúca tenistka Leila Meschiová, nájsť nejaké riešenia a modely v záujme ďalšieho napredovania talentov i tenisu v Gruzínsku celkovo. Možnosti sa však odvíjajú od ekonomickej situácie u nás, ktorá je neľahká. Napríklad Itonišvili pobudol niekoľko mesiacov v Španielsku, keď na niečo také našli prostriedky," objasnil V. Bakši a dodal: "Pred desiatimi - pätnástimi rokmi nebol problém s naplnením pavúka gruzínskych majstrovstiev aj 64 hráčmi. Dnes by sa ich našlo sotva osem."

Antukový dvorec v NTC si Gruzínci pochvaľujú. "Kompliment. Kurt je naozaj veľmi dobrý. Neprichádza do úvahy, že by sme sa na jeho kvalitu sťažovali, keby výsledok bol v náš neprospech," zasmial sa I. Labadze.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Gruzínsko vo dvojhre s Itonišvilim a Labadzem