Gonzalez s Riosovým koučom a odhodlaním dosiahnuť viac

SITA|26. jan 2007 o 17:00

MELBOURNE 26. januára (SITA, AP) - Úspešné účinkovanie Fernanda Gonzaleza na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne (dotácia 20 miliónov AUD, tvrdý povrch Rebound Ace) vzbudilo veľký záujem ...

MELBOURNE 26. januára (SITA, AP) - Úspešné účinkovanie Fernanda Gonzaleza na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne (dotácia 20 miliónov AUD, tvrdý povrch Rebound Ace) vzbudilo veľký záujem čilskej prisťahovaleckej enklávy u protinožcov o tenis. Dvadsaťšesťročný rodák zo Santiaga, aktuálne 9. na rebríčku ATP Entry pre nasadzovanie (mal by sa však k 29. januáru posunúť prinajhoršom na post päťky, čo bude nové životné maximum), sa nepochybne aj v nedeľňajšom finále proti jednotke žrebu Rogerovi Federerovi dočká v Aréne Roda Lavera frenetického chorálu "či-či-či, le-le-le, či-le, či-le, či-le."

Držiteľ siedmich singlových titulov bude povzbudenie naozaj potrebovať, pretože so Švajčiarom má frustrujúcu bilanciu vzájomných súbojov 0:9. "Žijem v Austrálii od roku 1978 a nikdy by mi ani nenapadlo ísť na tenis. Teraz som však musela vidieť Fernanda. Vybrala som si dovolenku už v deň, keď zdolal toho Argentínčana Del Potra. Magnifico!" rozplývala sa známa organizátorka života čilskej komunity v Austrálii Rosa Castillová. Gonzalez, ktorý vlani nestačil na "FedExa" až štyrikrát, z toho vo dvoch jesenných finále (Madrid a Federerov rodný Bazilej) môže získať grandslamový titul a dokázať to, čo sa nepodarilo Marcelovi Riosovi. Bývalá svetová jednotka prehrala v melbournskom finále 1998 s Čechom Petrom Kordom 2:6, 2:6, 2:6. Gonzalez, ktorý je nazývaný aj El Bombardero de la Reina (podľa svojej aktuálnej adresy), Mr. Forehand či Mano de Piedra (Kamenná ruka), v piatkovom semifinále rozdrvil Nemca Tommyho Haasa za 91 minút 6:1, 6:3, 6:1. Zahral 45 víťazných úderov rovnako ako Federer proti Roddickovi, vyprodukoval však len 3 nevynútené chyby oproti dvanástim Švajčiarovým. "Z tých troch chýb bola jedna naozaj úplne zbytočná," zasmial sa finalista. V súvislosti s čelením jubilejnej desiatej prehre povedal: "Hrám teraz oveľa lepšie ako pri ostatnom súboji sa Rogerom. Pod môj výkon v Bazileji sa podpísala únava. Bol som v treťom finále v rade."

Gonzalez, ktorý v roku 1998 vyhral dvojhru chlapcov na Roland Garros (vo finále zdolal Juana Carlosa Ferrera), sa od februára 2004 drží v hornej svetovej tridsiatke a vlani v októbri bol siedmy v počítačovom poradí, pred angažovaním kouča Larry Stefankiho doplácal na slabší bekhend. "Tri-štyri roky som sa rebríčkovo pohyboval približne medzi jedenástym a dvadsiatym piatym miestom. Hore-dolu, hore-dolu. Hral som stále to isté a cítil som, že musím niečo zmeniť." Pod vedením Stefankiho, ktorý pripravoval Riosa, ale aj Jevgenija Kafeľnikova či Tima Henmana, zapracoval na spomenutom slabšom údere i kondícii. "Na dvorci som mal vľavo dieru. Chytal som paniku, keď som tam musel udierať pridlho. Neveril som svojmu bekhendu a technickej i fyzickej výdrži. Teraz tam pokojne čakám na naozaj výhodnú pozíciu alebo chybu súpera. Stále však pre mňa na tenise zostáva tým najkrajším možnosť napáliť víťazný forhend."

Prienik Fernanda Francisca Gonzaleza Ciuffardiho (ako znie jeho celé civilné meno) do rozhodujúceho súboja prinútil kronikárov hľadať precedens. Museli sa vrátiť až do roku 1937. Čiľanka Anita Lizanová vtedy zabodovala na medzinárodných majstrovstvách USA v newyorskom Forrest Hills. Vo finále zdolala Poľku Jadwigu Jedrzejowskú 6:4, 6:2. Ďalším velebeným menom v histórii bieleho športu v tejto latinskoamerickej krajine je Luis Ayala. Počas amatérskych dní svojej kariéry v rokoch 1958-1961 figuroval v hornej desiatke rebríčka, stal sa aj päťkou renkingu a dvakrát sa dostal do finále Roland Garros. Neskôr bol nehrajúcim kapitánom čilského daviscupového tímu, ktorý sa v roku 1976 prebojoval do finále tejto najprestížnejšej súťaže reprezentačných družstiev. Jaime Filol a Pato Cornejo vtedy prehrali v hlavnom meste Santiago 1:4 s Talianskom (Adriano Panatta, Corrado Barazzutti). V tretí deň tohto súboja sa Cornejo zobudil so zvláštnymi bolesťami v oblasti srdca. Privolali k nemu lekára a ten ho našiel vystrašeného sedieť v tenisovom úbore. "Myslel som si, že zomieram, tak som chcel zomrieť ako tenista." Nezomrel, ale Cornejova kariéra sa z preventívnych dôvodov na základe odporúčaní doktorov čoskoro skončila.

Traduje sa, že sám Ayala, ktorý v ére bez astronomických zárobkov musel obrátiť v dlani každú penny, ešte ako prizval na wimbledonskú miešanú štvorhru svoju tehotnú manželku, aby pre rodinu získal úhradu réžie za pobyt v Londýne pre oboch, pričom vraj žiadal aj peniaze pre ešte nenarodené dvojičky. Za postup do 2. kola dvojhry inkasoval 94 dolárov a semifinále mixu im vynieslo 24 dolárov. "Gonzo" zrejme vynaloží porovnateľnú položku za raňajky pre seba a realizačný tím pred finále.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Gonzalez s Riosovým koučom a odhodlaním dosiahnuť viac