Gereková desiata v posledných pretekoch na MS v biatlone

Víťazka Domračevová (vľavo).
Víťazka Domračevová (vľavo). (Autor: ILUSTRAČNÉ - TASR/AP)
SITA|17. feb 2013 o 12:39

Najlepšia z našich bola Gereková ako desiata. Kuzminová skončila 15.

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ. Víťazkou nedeľňajších pretekov žien na 12,5 km s hromadným štartom na majstrovstvách sveta v biatlone v Novom Meste na Morave sa stala Bieloruska Darja Domračevová.

Striebro si vybojovala obhajkyňa titulu z minuloročného šampionátu v nemeckom Ruhpoldingu Nórka Tora Bergerová, bronz brala prekvapujúco Poľka Monika Hojniszová.

Z dvojice Sloveniek v 30-člennom štartovom poli bola lepšia Janka Gereková, ktorá skončila desiata, Anastasia Kuzminová finišovala na 15. pozícii.

Domračevová netrafila len dva terče

Domračevová sa po nevýrazných výkonoch v predchádzajúcich pretekoch akoby zobudila. Vynikajúco bežala, na štyroch streleckých položkách netrafila iba dva terčíky - na prvej a potom až na poslednej. V cieľovej rovinke už vypustila, zdravila divákov, tešila sa zo svojho druhého titulu majsterky sveta v kariére, celkovo získala už šiesty vzácny kov zo svetových šampionátov.

Nórka Bergerová je so štyrmi zlatými a dvoma striebornými medailami je absolútnou historickou rekordérkou jednotlivých majstrovstiev sveta. Rovnako ako Domračevová si k bežeckej trati pridala aj dva trestné okruhy.

Dvadsaťjedenročná Hojniszová dosiahla bronzovým umiestnením svoj absolútny životný úspech. Doteraz nikdy nebola ani v desiatke najlepších, tentoraz vystúpila až na medailový stupeň. Jej jediné strelecké zaváhanie prišlo na tretej streleckej položke.

Gereková začala skvelo

Janka Gereková začala veľmi dobre a po stopercentne zvládnutej úvodnej streľbe v ľahu útočila na medailu. Na druhej ležke jej však ušiel jeden výstrel a začala sa prepadávať. Stále sa však držala v elitnej desiatke.

Po prvej streľbe v stoji, keď opäť musela ísť aj na jeden trestný okruh, na chvíľu z Top 10 vypadla, ale vďaka kvalitnému bežeckému výkonu sa veľmi rýchlo prepracovala na ôsmu priečku. Aj po poslednej streľbe si odbehla 150 m dlhý trestný okruh, ale zostala v desiatke. Na tejto pozícii potom aj prešla cieľom o 1:17,7 min neskôr ako víťazka. V porovnaní s vlaňajškom sa zlepšila o jednu priečku.

Anastasia Kuzminová mala od začiatku už takmer tradičné problémy so streľbou. Po prvej položke absolvovala jeden trestný okruh, po druhej dva, po tretej už štvrtý a až záverečnú zvládla bez chyby. Vtedy jej však už odchádzali sily a konečné 15. miesto je reálnym odrazom jej výkonu. Za Domračevovou zaostala o rovné dve minúty.

"Desiate miesto Janky je veľmi kvalitným výsledkom. Škoda toho posledného výstrelu v druhej ležke. Keby nemusela ísť na trestný okruh, udržala by sa v čelnej skupine a bojovala o piate - šieste miesto. Skončila v elitnej desiatke, potvrdila, že už aj ona patrí do svetovej špičky. Som s jej vystúpením - a nielen v týchto pretekoch - veľmi spokojný. Nasťa nemala svoj deň. So štyrmi trestnými okruhmi nemôže pomýšľať na dobrý výsledok. Nešlo jej to ani bežecky, je to škoda, mala na medailu,“ komentoval záverečné vystúpenie slovenských reprezentantiek vedúci tímu Milan Gašperčík.

Nór Tarjei Bö získal zlato

Víťazom nedeľňajších pretekov mužov s hromadným štartom na 15 km, ktorými sa v nedeľu v Novom Meste na Morave skončili biatlonové majstrovstvá sveta, sa stal Nór Tarjei Bö. Striebornú medailu si vybojoval Rus Anton Šipulin, bronz patrí ďalšiemu Nórovi Emilovi Heglemu Svendsenovi. Slovenskí reprezentanti sa do pretekov určených iba tridsiatim najlepším biatlonistom nekvalifikovali.

Dvadsaťštyriročný celkový víťaz Svetového pohára zo sezóny 2010/2011 Tarjei Bö si vybojoval už svoj siedmy titul svetového šampióna v kariére, z toho tretí na týchto MS, celkovo však iba druhý v súťaži jednotlivcov. Keďže preteky z MS sa počítajú aj do klasifikácie bojov o krištáľový glóbus, bol to už jeho siedmy triumf v podujatiach tohto rangu.

Obhajca titulu v tejto disciplíne z minuloročných majstrovstiev sveta v nemeckom Ruhpoldingu Francúz Martin Fourcade finišoval na 10. pozícii. Stále mu však patrí žlté štartové číslo lídra celkovej klasifikácie Svetového pohára i červené určené najlepšiemu v jednotlivých disciplínach (malé glóbusy).

Výsledky - preteky žien na 12,5 km s hromadným štartom - Nové mesto na Morave - nedeľa:

1. Darja Domračevová (Biel.) 35:54,5 min (2 trestné okruhy), 2. Tora Bergerová (Nór.) +8,7 s (2), 3. Monika Hojniszová (Poľ.) +27,6 (1), 4. Vita Semerenková (Ukr.) +46,6 (2), 5. Oľga Zajcevová (Rus.) +52,1 (2), 6. Miriam Gössnerová (Nem.) +52,1 (4), ... 10. Janka Gereková +1:17,7 (3), 15. Anastasia Kuzminová (obe SR) +2:00,0 (4)

Výsledky - preteky mužov na 15 km s hromadným štartom - Nové mesto na Morave - nedeľa:

1. Tarjei Bö (Nór.) 36:15,8 min (0 trestných okruhov), 2. Anton Šipulin (Rus.) +3,7 s (1), 3. Emil Hegle Svendsen (Nór.) +7,4 (1), 4. Ondřej Moravec (ČR) +10,4 (1), 5. Erik Lesser (Nem.) +12,8, 6. Dominik Landertinger (Rak.) +16,7 (1)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Gereková desiata v posledných pretekoch na MS v biatlone