Gáborík potiahol Rangers štyrmi bodmi a vyhlásili ho za prvú hviezdu

Marián Gáborík zdraví Madison Square Garden po ďalšom výbornom domácom predstavení.
Marián Gáborík zdraví Madison Square Garden po ďalšom výbornom domácom predstavení. (Autor: New York Rangers/Facebook)
Marek Bažík|27. jan 2013 o 04:34

Slováci prežili úspešný večer. Okrem Gáboríka bodoval aj Marián Hossa pri výhre Chicaga, Jaroslav Halák chytal vo víťaznom zápase proti Dallasu, a Handzušovo San Jose poľahky porazilo Colorado. Bez bodu zostala iba Kopeckého Florida.

NEW YORK. Marián Gáborík si v nočnom stretnutí proti Torontu vyslúžil ďalšie ocenenie hráč zápasu, ale keby to šlo, dostane ho celá prvá päťka New Yorku Rangers.

Slovák zaznamenal dva góly a dve asistencie, no veľmi úspešne mu sekundovali Mike Richards (1+1), Rick Nash (0+2), Marc Staal (1+1) a Michael Del Zotto (0+2) a spoločne boli pri štyroch z piatich gólov. Rangers najmä vďaka nim zvíťazili 5:2.

Bola to otázka času

„Bol to najlepší zápas, aký sme tento rok hrali,“ citovali New York Times obrancu Del Zotta. Rangers v úvodných zápasoch často kritizovali za laxný prístup, ale v sobotu príkladne bojovali. „Je úžasné, čo jeden tím dokáže stihnúť za 20 minút, keď hrá so srdcom,“ komentovali na blogu Blueshirt Banter.

Najmä po prvej tretine sa ale Jazdcom do šatní neodchádzalo ľahko. Kanadský tím síce takmer k ničomu nepustili, ale Torontu stačili 3 strely na vedenie 2:0.

Keď Rangers schádzali z ľadu, viacerí fanúšikovia ich vypískali. „Mali sme veľa striel a poriadne sme ich zatlačili. Vedeli sme, že je iba otázkou času, kým začneme strieľať góly,“ hovoril Marc Staal pre Associated Press. „Zostali sme pri našej taktike a nenechali sa znechutiť.“

Hráčom voľno pomohlo

Tréner Tortorella dal hráčom pred tretím zápasom za posledné štyri večery deň voľna a mužstvu oddych prospel. „Myslím, že voľný deň nám pomohol nabiť batérie,“ povedal Staal.

Rangers sa k pukom dostávali skôr, predvádzali výborné napádanie a v 53. minúte sa konečne dostali do vedenia: Nash odviedol ukážkovú prácu pri mantineli a Gáborík jemným tečom usmernil Staalovu strelu do bránky.

Najkrajší gól ale Jazdci strelili pár minút pred tým, keď po osi Gáborík - Del Zotto - Staal dokonale vyšachovali súpera. Slovák potom zakončil veľkolepý večer gólom pri power play súpera.

„Bolo to veľké víťazstvo, najmä preto, ako sme sa vrátili do zápasu,“ povedal potom pre New York Times. „Tak ako dnes musíme hrať aj v ďalších zápasoch.

foto
Pozor, útočí Gáboríkova päťka. Takto vyšachovala Toronto

Chicago zostáva bez prehry

Chicago nehralo v Columbuse tak dobre ako v predchádzajúcich zápasoch, ale aj horší výkon mu stačil na víťazstvo 3:2 a vyrovnanie vlastného klubového rekordu.

Tak ako Mikitov tím z ročníka 1971-72 vyhralo päť úvodných zápasov sezóny a spolu so San Jose a New Jersey zostáva posledným neporazeným tímom v NHL.

„Columbus dnes večer pracoval tvrdšie ako my, ale pomohli nám veľké zákroky (brankára Crawforda),“ chválil tréner Joel Quenneville inak často kritizovaného gólmana.

Marián Hossa si pripísal asistenciu pri víťaznom góle Patricka Kana po výbornom napádaní, ale neustrážil Artema Anisimova pri kontaktnom góle Blue Jackets v samom závere.

Halákovi pomáhali žŕdky

St. Louis sa k víťazstvu v Dallase 4:3 pretrápilo napriek tomu, že domácim chýbalo viacero kľúčových hráčov, vrátane Jaromíra Jágra, Dereka Roya a ich najlepšieho útočníka Jamieho Benna.

„Predviedli sme tri odlišné tretiny,“ hodnotil pre AP Ken Hitchcock. „V prvej tretine sme hrali ľahostajne. Pozreli sme sa, kto sa (Dallasu) zranil, mysleli si, že to bude ľahký večer a zistili, že nebude. V druhej tretine sme sa poriadne zahryzli. V tretej sme nedokázali navýšiť náskok a Dallas sa vrátil do zápasu.“

Brankár Jaroslav Halák inkasoval z 23 striel trikrát. Mohol aj viac, ale niekoľkokrát ho zachránila žŕdka - naposledy 65 sekúnd pred koncom. ((galeria))

New York Rangers - Toronto 5:2

Góly: 26. B. Richards (GÁBORÍK, Nash), 48. M. Staal (Del Zotto, GÁBORÍK), 53. GÁBORÍK (M. Staal, B. Richards), 58. Boyle (Del Zotto, Stepan), 59. GÁBORÍK (Nash, Girardi) - 7. Grabovskij (Liles, Kuľomin), 18. Van Riemsdyk (Liles, C. MacArthur)

Colombus - Chicago 2:3

Góly: 8. Letestu (Foligno, Dorsett), 58. Anisimov (Dubinsky, Johansen) - 18. Bolland (P. Kane), 29. Bickell (Hjalmarsson, Frolík), 47. J. Toews (P. Kane, MARIÁN HOSSA)

Dallas - St Louis 3:4

Góly: 6. Vincour (Fiddler, Nyström), 13. Ryder (Goligoski, Ray Whitney), 43. Garbutt (Morrow, Sceviour) - 6. Redden (Pietrangelo, Sobotka), 31. Perron (Shattenkirk), 37. C. Stewart (Berglund, Perron), 40. Perron (Tarasenko). HALÁK 20/23, 87,0% úspešnosť zákrokov

San Jose - Colorado 4:0

Góly: 17. P. Marleau (Pavelski, Boyle), 18. P. Marleau (J. Thornton, Boyle), 23. J. Thornton (Clowe, P. Marleau), 38. Irwin (Havlát, Clowe)

Florida - Philadelphia 1:7

Góly: 40. Mueller (Jovanovski) - 4. Simmonds (Timonen, Giroux), 8. Read (Giroux, Bryzgalov), 19. McGinn (Coburn, Fedotenko), 39. Read (Coburn, L. Schenn), 40. L. Schenn, 41. Read (B. Schenn, Knuble), 48. Fedotenko (Talbot, McGinn)

Phoenix - Los Angeles 2:4

Góly: 24. Boedker (Ekman-Larsson, R. Vrbata), 41. Doan (Korpikoski) - 22. Kopitar (D. Brown), 26. Kopitar (Justin Williams, Muzzin), 32. J. Carter (Gagne), 49. Muzzin (Clifford, Drewiske)

Calgary - Edmonton 4:3

Góly: 6. Backlund (Cammalleri, Stempniak), 15. Bouwmeester (Giordano, Stempniak), 24. Glencross (Iginla, Tanguay), 35. Stempniak (Bouwmeester, Hudler) - 20. Justin Schultz (Eberle, Hall), 29. Eberle (Justin Schultz, Horcoff), 60. Gagner (Nugent-Hopkins, Justin Schultz)

Anaheim - Nashville 3:2 pp a sn

Góly: 40. Ryan (Selänne, Fowler), 52. Winnik (Perry, S. Koivu), rozhodujúci sam. nájazd Perry - 2. Yip, 51. Legwand (Klein, G. Bourque)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáborík potiahol Rangers štyrmi bodmi a vyhlásili ho za prvú hviezdu