VIDEO: Česi dostali lekciu, koledovali si o debakel. Kľúčový bol sporný moment

Mojmír Chytil a Kristjan Asllani.
Mojmír Chytil a Kristjan Asllani. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. okt 2023 o 22:43

Česi dohrávali zápas o hráča menej.

BRATISLAVA. Futbalisti domáceho Lotyšska zvíťazili vo štvrtkovom zápase 7. kolo kvalifikácie ME 2024 nad Arménskom 2:0 a pripísali si vôbec prvé body do tabuľky D-skupiny. Zároveň ukončili šesťzápasovú sériu prehier.

Lotyši uspeli i keď hrali vyše 40 minút v oslabení. V závere prvého polčasu ich poslal do vedenia kapitán Janis Ikaunieks, no v 53. minúte musel ísť predčasne pod sprchy po druhej žltej karte Marcis Oss.

Arméni presilovku nevyužili, naopak, v 68. minúte inkasovali druhý gól z kopačky Danielsa Balodisa.

V drese hostí odohral 70. minút krídelník Slovana Bratislava Tigran Barseghjan. Arméni si nečakanou prehrou výrazne znížili šance na postup.

Albánsko sa priblížilo k postupu z E-skupiny po domácom triumfe nad Českom 3:0, Chorváti podľahli doma Turkom 0:1.

Českí futbalisti prehrávali v Tirane už po deviatich minútach. Albánci získali loptu na poliacej čiare, podnikli rýchly protiútok a Jasir Asani skóroval strelou z diaľky a uhla.

VIDEO: Analýza vylúčenia Mojmíra Chytila v polčasovom štúdiu

V 40. minúte prišlo ku spornej situácii, Česi po dlhom centri vyhrali tri hlavičkové súboje v šestnástke a na konci akcie dostal loptu do siete Mojmír Chytil. Podarilo sa mu to však ramenom či rukou.

Rozhodcovia situáciu posúdili ako úmyselnú hru rukou a český útočník sa namiesto radosti z vyrovnávajúceho gólu musel porúčať z ihriska. Bola to totiž už jeho druhá žltá karta. Domáci v druhom polčase zužitkovali početnú výhodu a ďalšie dva góly pridal Taulant Seferi.

Albánci tak vedú skupinu s 13 bodmi a v zostávajúcich dvoch zápasoch ich čakajú už len Moldavsko a Faerské ostrovy. Sú tak veľmi blízko k postupu.

Ten sa o čosi vzdialil Čechom, ktorí s ôsmimi bodmi klesli na 3. miesto. Predbehlo ich Poľsko vďaka výhre na Faerských ostrovoch 2:0.

Baris Alper Ylmaz oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil úvodný gól v zápase D-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2024 vo futbale Chorvátsko - Turecko.
Baris Alper Ylmaz oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil úvodný gól v zápase D-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2024 vo futbale Chorvátsko - Turecko. (Autor: TASR/AP)

V D-skupine privítali Chorváti v Osijeku Turkov a po prvom polčase s nimi prehrávali 0:1. V 30. minúte našiel Salih Ozcan za obranou Barisa Yilmaza a ten spoza pokutového územia prehodil vybehnutého brankára.

Gól následne odobril aj VAR. Domáci futbalisti len ťažko hľadali cestu k bránke súpera, turecká defenzíva hrala veľmi organizovane. Hostia si tesný náskok udržali až do konca a v tabuľke sa dostali na prvé miesto o tri body pred svojich súperov.

Chorváti však odohrali o zápas menej. Hráči domáceho Lotyšska zvíťazili nad Arménskom 2:0 a pripísali si vôbec prvé body do tabuľky D-skupiny. Zároveň ukončili šesťzápasovú sériu prehier.

Scott McTominay oslavuje gól, ktorý mu napokon zrušil VAR:
Scott McTominay oslavuje gól, ktorý mu napokon zrušil VAR: (Autor: TASR/AP)

Blízko k strate bodov bolo aj Španielsko, ktoré napokon zdolalo Škótsko 2:0. Severanom najskôr VAR zrušil úvodný gól, o ktorý sa postaral hviezdy Scott McTominay, no potom sa ukázala sila giganta.

V I-skupine vyhralo Kosovo v Andorre 3:0 a pripísalo si prvý triumf v kvalifikácii. V súboji Bieloruska s hosťujúcim Rumunskom sa zrodila bezgólová remíza.

Stretnutie medzi Izraelom a Švajčiarskom (12. októbra) odložili na 15. novembra. Dôvodom je vojenský konflikt medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas, ktorý prepukol minulú sobotu ráno.

Kvalifikácia EURO 2024 - 12. október:


Skupina A:

Cyprus - Nórsko 0:4 (0:1)

Góly: 33. Sorloth, 65., 72. Haaland, 81. Aursnes

Španielsko - Škótsko 2:0 (0:0)

Góly: 74. Morata, 86. Sancet

Skupina D:

Lotyšsko - Arménsko 2:0 (1:0)

Góly: 39. Ikaunieks, 68. Balodis

ČK: 53. Oss (Lot.) po 2. ŽK

Chorvátsko - Turecko 0:1 (0:1)

Gól: 30. Yilmaz

Skupina E:

Albánsko - Česko 3:0 (1:0)

Góly: 9. Asani, 51., 73. Seferi

ČK: 40. Chytil (Česko, po 2. ŽK)

Faerské ostrovy - Poľsko 0:2 (0:1)

Góly: 4. Szymanski, 65. Buksa

ČK: 49. Askham (Faerské ostrovy)

Skupina I:

Andorra - Kosovo 0:3 (0:1)

Góly: 26., 71. Rashica, 83. Zeqiri

Bielorusko - Rumunsko 0:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»VIDEO: Česi dostali lekciu, koledovali si o debakel. Kľúčový bol sporný moment