VIDEO: Prelomí Slovensko prekliatie? Zázraky robili Rodák či Ďuriš

Fanúšikovia Slovenska.

VIDEO: Prelomí Slovensko prekliatie? Zázraky robili Rodák či Ďuriš

Fanúšikovia Slovenska. (Autor: TASR)
Fanúšikovia Slovenska.
Fanúšikovia Slovenska. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|13. nov 2023 o 12:00

Slováci až trikrát nevyužili domáci mečbal. Vždy postupovali vonku.

BRATISLAVA. Hovorí sa, že posledný krok je najťažší. Pre futbalistov Slovenska to platí obzvlášť.

Reprezentácia hrala od roku 1993 na troch veľkých podujatiach. Vždy si však situáciu nečakane skomplikovala.

Trikrát mohli Slováci postup na šampionát spečatiť doma s papierovo slabším súperom. Vždy však zaváhali.

Podarí sa zverencom trénera Francesca Calzonu prelomiť prekliatie? A na štvrtý pokus využiť domáci mečbal?

Vo štvrtok od 20:45 h privítajú v kvalifikácii na EURO 2024 Island. Ak sa Slovákom podarí získať aspoň bod, po prvý raz v histórii budú postup na veľké podujatie oslavovať na domácej pôde. Pred fanúšikmi.

MS 2010

Celá krajina sa pripravovala na veľký zápas. Záujem o vstupenky bol taký veľký, že fanúšikovia by štadión na Tehelnom poli zaplnili hádam aj desaťkrát.

Zverencom trénera Vladimíra Weissa stačila v predposlednom zápase kvalifikačnej skupiny proti Slovinsku remíza.

Prišlo však veľké sklamanie. Slováci však podľahli Slovincom 0:2 a o ich postupe sa začalo pochybovať.

„Veľmi ma mrzí, že sme to nezvládli. Prehrali sme takticky aj výkonom. Súper bol lepší a zaslúžene zvíťazil. Chlapcom nemôžem uprieť snahu, bojovali, snažili sa. Zápas sme všetci nezvládli najmä v hlavách. Prehru beriem na seba,“ vravel vtedy sklamaný tréner Vladimír Weiss.

Slovenských fanúšikov omráčili krásne góly Slovincov. Strelili ich Valter Birsa a Andreja Pečnik.

„Cítim veľké sklamanie, mohli sme mať pokoj a o to ťažšie to bude teraz v Poľsku. Máme však ešte jeden mečbal. Verím, že zabojujeme a postúpime. Teraz máme ešte deväťdesiat minút na to, aby sme prehru so Slovincami odčinili,“ vravel obranca Slovenska Radoslav Zabavník.

„Je to obrovská škoda, že sme nevyužili šancu a neuhrali sme výsledok, ktorý by nám zabezpečil postup. Musíme však dvihnúť hlavy, skonsolidovať sa a v Poľsku zabojovať. Verím, že sa dáme dokopy a zaberieme,“ dodal Miroslav Karhan.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovensko - Slovinsko 0:2

Ak chceli Slováci priamu miestenku do Juhoafrickej republiky, na pôde Poľska potrebovali vyhrať. Slovinci totiž cestovali k trpaslíkovi zo San Marína, kde sa ich zaváhanie nedalo čakať.

Pamätný zápas sa hral v snehovej chumelici v Chorzowe. Jediný gól strelil poľský obranca Seweryn Gancarczyk, ale do vlastnej siete a rozhodol o postupe Slovenska.

„Dokázali sme to, v čo možno málokto veril. Hráči išli na dno svojich síl proti silným Poliakom, ktorí najmä na konci zápasu mali množstvo šancí.

Som hrdý na chlapcov a toto víťazstvo a postup by som chcel venovať nebohej mame. Celkovo sme urobili v tejto kvalifikácii jednu chybičku doma so Slovinskom. Druhý mečbal sme však už využili.

Toto mužstvo má svoju kvalitu a budúcnosť, a to je podstatné konštatovanie. Futbal je fenomén a ja som rád, že dnes sme mali radosť z futbalu aj zo života,“ vravel vtedy dojatý tréner reprezentácie Vladimír Weiss.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Poľsko - Slovensko

Pamätné sú rôzne momenty. Napríklad aj ten, ako moderátor RTVS Ľuboš Hlavena bozkával rukavice brankára Jána Muchu, ktorý vtedy podal famózny výkon.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»VIDEO: Prelomí Slovensko prekliatie? Zázraky robili Rodák či Ďuriš