VIDEO: Šialenstvo v Tbilisi. Gruzínci sa zapísali do histórie, diváci vyliezli aj na bránky

Oslavy Gruzínska po historickom postupe na EURO 2024
Fotogaléria (9)
Oslavy Gruzínska po historickom postupe na EURO 2024 (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška|27. mar 2024 o 12:35

Francúzsky tréner Gruzínska prostredie v Nemecku dobre pozná.

TBILISI, BRATISLAVA. Je to už dvadsať rokov, čo sa Angelos Charisteas zavesil do vzduchu a výhrou nad Portugalskom zariadil Grécku prekvapivý triumf na EURO 2004.

O senzačný úspech sa chceli Gréci pokúsiť aj tento rok v Nemecku. Nebudú mať však možnosť.

V play off ich vyradili Gruzínci, ktorí sa zapísali do histórie. Štvormiliónová krajina z juhovýchodnej Európy bude na veľkom podujatí štartovať po prvý raz.

„Postup je dielo fantastickej práce celého kolektívu,“ uviedol francúzsky tréner Gruzínska Willy Sagnol.

Fotogaléria: Gruzínsko oslavuje historický postup na EURO 2024

Ukázali mentálnu silu

Po deväťdesiatich minútach bol stav 0:0, gól nepadol ani v predĺžení. Na penalty zvíťazili Gruzínci 4:2.

„Mužstvo ukázalo veľkú mentálnu silu. Boli sme trpezliví a dočkali sme sa vytúženej odmeny. V príprave sme často trénovali pokutové kopy a vyplatilo sa nám to,“ dodal.

VIDEO: Oslavy Gruzíncov v šatni

Po konečnom hvizde vybehli na trávnik tisícky fanúšikov. V Tbilisi vypukli mohutné oslavy, fanúšikovia dokonca vyliezli na bránky, aby si sadli na brvno.

„Niektorí nám neverili, ale teraz tomu uveria. Sme šťastní. Nikdy v živote som nezažil takú emóciu,“ pre 1TV Sport povedal Chviča Kvaracchelija, ktorý sa v 109. minúte zranil a s napätím sledoval spoluhráčov.

Domáci fanúšikovia počas zápasu vytiahli transparent s nápisom: „Breaking news, Georgia make history“. Ich predpovede boli vypočuté.

„Ďakujem gruzínskym fanúšikom. Hral som na mnohých štadiónoch, no nikde som nevidel takú podporu. Vy ste boli najdôležitejším faktorom,“ dodal futbalista Neapola.

VIDEO: Mohutné oslavy v Gruzínsku

Gruzínci s európskym titulom

V roku 1960 sa o zisk premiérového európskeho titulu pričinili v drese Sovietskeho zväzu aj traja Gruzínci - Mikheil Meskhi, Slava Metreveli a Givi Cocheli. Sovietsky zväz vtedy zdolal Juhosláviu 2:1 po predĺžení. Teraz píšu Gruzínci novú históriu ako nezávislá republika.

Gruzínsko nastúpi v skupine EURO 2024 proti Turecku 18. júna v Dortmunde, 22. júna v Hamburgu proti Česku a 26. júna v Gelsenkirchene proti Portugalsku.

Francúzsky tréner Gruzínska Willy Sagnol pôsobil deväť rokov v Bayerne Mníchov, takže prostredie v Nemecku veľmi dobre pozná.

Postup malej krajiny oslavuje aj dvojica hráčov Slovana Bratislava Guram Kašia a Džaba Kankava. Prvý menovaný hral s kapitánskou páskou a druhý zápas sledoval z lavičky náhradníkov.

Blízko postupu na EURO 2020 bol s Gruzínskom aj tréner Vladimír Weiss st., no vtedy prehrali Gruzínci v play off so Severným Macedónskom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»VIDEO: Šialenstvo v Tbilisi. Gruzínci sa zapísali do histórie, diváci vyliezli aj na bránky