Defenzívna katastrofa Žiliny. Nemá nového Škriniara ani vzory, hovorí Goffa

Adrián Kaprálik po zápase MŠK Žilina - KAA Gent (2:5).
Adrián Kaprálik po zápase MŠK Žilina - KAA Gent (2:5). (Autor: TASR - Daniel Stehlík)
Michal Šášky|4. aug 2023 o 02:00

Tri góly dali, až 10 dostali. Rekordný debakel drží naďalej Púchov.

Po tom, ako vicemajster z Dunajskej Stredy skončil v kvalifikácii európskych pohárov už v prvom predkole Európskej konferenčnej ligy, cez druhú prekážku neprešiel zase iný slovenský účastník.

Voči MŠK Žilina, víťazovi posezónneho play-off o miestenku, bol žreb nemilosrdný. Prisúdil mu KAA Gent, vlaňajšieho štvrťfinalistu tejto súťaže, ktorého zastavil až anglický West Ham.

Zverenci trénera Jaroslava Hyneka prehrali v Belgicku 1:5 a doma 2:5. Doplatili na zahodené šance a brankár Ľubomír Belko skôr pripomínal terč na strelnici, než organizátora defenzívy.

Hoci súhrnné skóre 3:10 zaváňa historickým debaklom, rekord to nie je. Napríklad, Košice v sezóne 1998/99 vypadli s Liverpoolom so skóre 0:8 (0:3, 0:5), podobne Púchov s Barcelonou v sezóne 2003/04 (1:1, 0:8) a najhoršie skončil rok predtým s Bordeaux 1:10 (1:4, 0:6). Najviac gólov padlo v súboji Košíc s AS Rím v sezóne 2009/10 (3:3, 1:7, dokopy 4:10).

Skúsenosti s debaklami má Žilina aj spred roka, kedy takisto súhrnne o sedem gólov prehrala s českým Jabloncom 1:8 (0:3, 1:5). O vysokej prehre s Gentom sme sa porozprávali s bývalým trénerom a expertom VLADIMÍROM GOFFOM.

Čo sa v rozhovore dočítate:

  • Mala Žilina nejakú šancu na úspech proti KAA Gent?
  • Začne sa po vypadnutí hráčsky výpredaj? Kto prestúpi?
  • Mali by byť brankár a obrancovia väčšími oporami?
  • Prečo Adrián Kaprálik nie je rozdielový hráč?
  • Čo Žilinčanom chýba? V čom sa experti mýlia?

„Netreba zabúdať na postup cez Levadiu Tallinn. Víťazstvo doma i vonku je pekná bilancia,“ pripomína Goffa na úvod rozhovoru úspech z prvého kvalifikačného kola.

Hovorilo sa, že veľký európsky dvojzápas je pre Žilinčanov odmenou. Berú to tak hráči aj po dvoch debakloch?

Aktuálne zrejme prevláda sklamanie. S odstupom času však budú v klube šťastní, že sa mohli konfrontovať s mužstvom európskych parametrov.

Gent bol absolútny favorit. Mali Žilinčania zbraň, ktorou mohli prekvapiť a postúpiť?

Nepoznajúc detailne kvalitu belgického mužstva, pred úvodným duelom som nemal jednoznačný tip. Som reálny optimista a optimálny realista.

Už dopredu mi bolo jasné, že žltozelení majú síce solídne juniorské mužstvo, to však ťažko môže súťažiť s mužstvami dospelých na domácej scéne i v zvučnejších ligách. Veď v minulej sezóne sa v podstate päť minút pred dvanástou vyhli pádu do druhej šestky.

A aká mohla byť hlavná zbraň? Márne rozmýšľam, v ktorej činnosti by mohli na medzinárodnej scéne dominovať. Nič mi nenapadá. 

Žilina - Gent štatistiky.
Žilina - Gent štatistiky. (Autor: SofaScore.com)

Rozdiel medzi podmienkami či možnosťami Gentu a Žiliny je obrovský. Čakali ste, že sa až v takej miere ukáže na ihrisku?

Rozdiel nevidím iba v podmienkach a možnostiach oboch klubov. Belgický futbal je založený na ofenzívnom poňatí. Slovenské kluby všeobecne presviedčajú samé seba, že vo futbale je podstatnejšie držanie lopty než strieľanie gólov. 

Náš futbal ubíja nesprávne preferovanie herného štýlu, založeného na kontrole lopty, na rozohrávke od brankára, na hre na istou, do nohy, najlepšie do šírky alebo dozadu.

Gent nás vyviedol z omylu. Na útočnej polovici predvádzal dynamický štýl, ktorý ma uchvátil. Prosím, učme hrať naše mužstvá aj inak, nie iba s vagónom betónu.

Dá sa povedať, kedy sa tento dvojzápas definitívne zlomil? Či už gólom, nepremenenou šancou, alebo vylúčením Dominika Javorčeka?

Zápas sa zlomil úvodným hvizdom v prvom zápase. Hneď bolo jasné, že belgické mužstvo je spôsobom hry a individuálnou kvalitou niekde úplne inde. Povedzme, o triedu lepšie. To je ako keby čivava vyskakovala na dobermana. Bez šance.

V prvom zápase Gent vyhral 23:2 na strely a 5:1 na góly. Prejavili sa okrem futbalovej kvality aj iné aspekty, ako napríklad prílišný rešpekt zo strany Žilinčanov?

Presne tak. Mladé žilinské pušky hrali ustráchane, zakríknuto, bezradne. Boli výrazne slabší vo všetkých herných činnostiach.

Pre zranenie nemohol hrať od začiatku Kaprálik. Ak by bol stopercentne fit, mala by Žilina väčšie šance na úspech?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Defenzívna katastrofa Žiliny. Nemá nového Škriniara ani vzory, hovorí Goffa