Príchod výbušného muža všetko zmenil. Skrotil pyšných, Slováci zaskočili svet

Ján Kozák na lavičke národného mužstva.

Príchod výbušného muža všetko zmenil. Skrotil pyšných, Slováci zaskočili svet

Ján Kozák na lavičke národného mužstva. (Autor: TASR)
Ján Kozák na lavičke národného mužstva.
Ján Kozák na lavičke národného mužstva. (Autor: TASR)
Pavol Spál|17. apr 2024 o 10:45

Ján Kozák má sedemdesiat.

KOŠICE. Ak spojíme jeho hráčsku a trénerskú kariéru do jedného balíka, tak sa mu na Slovensku sotva niekto vyrovná. 

Málokto však vie, že študoval na troch vysokých školách. 

„Začal som na elektrotechnickej fakulte, prešiel som na systémové inžinierstvo a vyskúšal som aj právo. Semestrov mám za sebou dosť, ale nič som nedokončil,“ priznal Ján Kozák. V jeho svete vyhral jasne futbal. 

Spočiatku bol samorast, ktorý až do pätnástich rokov nemal žiadneho trénera.

Najlepším hráčom Československa (rok 1981) bol v čase, keď federálny tím patril medzi úzku elitu v rámci Európy. 

Má bronz z majstrovstiev Európy 1980.

„Čo by sme dali za to teraz, však? Ale vtedy sa to bralo chladne ako ústup z pozícií, pretože štyri roky predtým (1976) Československo šampionát vyhralo. Pocítili sme kritiku médií, pohľad verejností bol iný," spomínal Kozák v rozhovore pre SME.

Dal gól proti Barcelone i AC Miláno

V boji o tretie miesto Slováci zdolali Taliansko, keď rozhodol penaltový rozstrel. Jednu z penált premenil aj Kozák.

Vizitka

Narodil sa 17. apríla 1954 v Matejovciach nad Hornádom. Začiatok kariéry si odkrútil v Spišskej Novej Vsi, ďalej pôsobil v Lokomotíve Košice, Dukle Praha (titul v roku 1982), RFC Bressoux, Seraingu Liége a FC Bourges.

V československej reprezentácii nastúpil na 55 zápasov, v ktorých strelil 9 gólov. Zúčastnil sa na MS 1982 a ME 1980, kde získal bronz. Trénoval Michalovce, Ličartovce, Lokomotívu Košice, 1. FC Košice a MFK Košice.

Najväčšie úspechy dosiahol s 1. FC Košice - získal dva majstrovské tituly a postúpil s tímom do skupinovej fázy Ligy majstrov. Slovenskú reprezentáciu viedol 2013 - 2018, s tímom sa prebojoval na EURO 2016.

Ako hráč je majster Československa (1982), trojnásobný držiteľ Československého pohára (1977, 1979, 1981), na ME 1980 v Taliansku obsadil ako člen reprezentácie tretie miesto. V roku 1981 ho vyhlásili za najlepšieho futbalistu ČSSR, v tejto ankete bol dvakrát tretí (1979, 1980).

Z pozície trénera dvakrát získal titul šampióna SR (1997, 1998) raz triumfoval v Slovenskom pohári (2009), vo všetkých prípadoch sedel na košickej lavičke. J

Kozák je tiež držiteľ Ceny fair play MUDr. Ivana Chodáka za roky 2007 a 2008.

„Za bronz sme zinkasovali prémiu 20-tisíc korún na hlavu, za kvalifikačné zápasy a stretnutia na majstrovstvách Európy nám k tomu prihodili ďalších 18-tisíc a privítali nás na Úrade vlády," dodal Kozák.

V nasledujúcej kvalifikácii o postup na svetový šampionát (1982) bol hlavným lídrom a najlepším strelcom Československa. Bol súčasťou kádra aj na hlavnom turnaji v Španielsku, pre zranenie však nehral.

V európskych pohároch dal gól proti slávnej Barcelone i milánskemu AC. Pred viac ako stotisíc divákmi si zahral v kultovej aréne Maracana proti Brazílii. Ako jeden z mála Slovákov sa postavil proti Maradonovi. 

Ján Kozák starší bol vynikajúci futbalista, jeden z najlepších v dejinách Slovenska. Zrejme ešte viac sa preslávil ako tréner. 

Volajú ho aj košický Capello, podľa svetoznámeho Taliana.

Dnes, 17. apríla oslavuje sedemdesiat. 

Stále je jediným Slovákov, ktorý sa predstavil na majstrovstvách Európy ako hráč, aj ako hlavný tréner. 

Povesť búrliváka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Príchod výbušného muža všetko zmenil. Skrotil pyšných, Slováci zaskočili svet