Blatterovi hrozí väzenie. Prišiel s úsmevom na tvári, súd museli prerušiť

Sepp Blatter.
Sepp Blatter. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|8. jún 2022 o 15:15 (aktualizované 8. jún 2022 o 18:08)

Futbal som ja a mám čisté svedomie, povedal niekdajší prezident FIFA.

BELLINZONA. Vo švajčiarskom meste Bellinzona odštartoval v stredu sledovaný súdny proces s dvojicou niekdajších vrcholných futbalových funkcionárov Seppom Blatterom a Michelom Platinim.

Čelia obvineniu zo sprenevery v spojitosti s vyplatením dvoch miliónov švajčiarskych frankov Platinimu za prácu poradcu FIFA v rokoch 1998 až 2002. V prípade uznania viny im hrozí až päťročný pobyt za mrežami.

Súdne konanie odročili na štvrtok. Dôvodom sú zdravotné problémy 86-ročného Blattera. Podľa právneho zástupcu Lorenza Erniho má jeho klient bolesti v oblasti hrudníka a problémy s dýchaním.

Prípad začali vyšetrovať v roku 2015 a ukončil Blatterovu vládu ako prezidenta FIFA a Platiniho kampaň v snahe vystriedať ho na čele svetového futbalu.

Obaja dostali za netransparentné transakcie od Etickej komisie FIFA osemročný zákaz pôsobiť vo futbale, Športový arbitrážny súd (CAS) im však neskôr tresty zredukoval.

Michel Platini.
Michel Platini. (Autor: TASR/AP)

Osemdesiatšesťročný Blatter i o 20 rokov mladší Platini tvrdia, že sú nevinní a za dôkaz považujú údajnú ústnu dohodu z roku 1998.

"Som optimistický ako vždy, slnko krásne svieti. Je to len prvý deň procesu, ktorý potrvá takmer dva týždne. Bolo by zlé, keby som sa v prvý deň necítil sebavedomo. Som veľmi sebavedomý," povedal Blatter.

Na súde sa zdrží každý pracovný deň iba dopoludnia pre jeho zhoršený zdravotný stav. Pred 18 mesiacmi absolvoval operáciu srdca, po ktorej bol v umelom spánku.

Dlhoročný futbalový funkcionár verí, že na súde dokáže svoju nevinu: "Či je futbal na mojej strane? Futbal som ja. V medzinárodnom futbale a vo FIFA som pôsobil spolu 45 rokov. Je to celý môj život, nielen profesionálny. Teraz sa musím trochu brániť, ale budem sa brániť dobre s mojim právnikom a to je všetko. Mám čisté svedomie."

Švajčiarska prokuratúra hovorí o fiktívnej faktúre, ktorú Platini v roku 2011 predložil za svoju údajnú poradenskú činnosť pre FIFA na prelome storočí.

Právnici Platiniho ešte pred začiatkom procesu uviedli, že súd s bývalým šéfom Európskej futbalovej únie (UEFA) je "politicky motivovaný" a je to výsledok "sprisahania", aby sa nemohol stať prezidentom FIFA.

Blatter prišiel v stredu na súd v spoločnosti svojej dcéry Corinne a právneho zástupcu Lorenza Erniho.

Blattera obvinili z podvodu, zlého hospodárenia, sprenevery finančných prostriedkov FIFA a falšovania dokumentov v čase, keď bol jej prezidentom.

Platiniho obvinili z podvodu, sprenevery, falšovania a ako spolupáchateľa údajného Blatterovho zlého hospodárenia.

Súdny proces v Bellinzone by mal trvať do 22. júna, verdikt trojčlennej poroty by mohol byť známy v júli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Blatterovi hrozí väzenie. Prišiel s úsmevom na tvári, súd museli prerušiť