Neuer kopí chyby, ale tréner mu verí. Nemecké dresy čelia kritike, vraj sú pre Barbie

Grécky futbalista Giorgos Masouras skóruje po chybe Manuela Neuera.
Grécky futbalista Giorgos Masouras skóruje po chybe Manuela Neuera. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|14. jún 2024 o 13:45

Nemcov v piatok čaká otvárací zápas na EURO 2024.

BRATISLAVA. Keď sa naposledy uskutočnil futbalový šampionát v Nemecku, domáci hráči mali zmiešané pocity. S medailou na krku cítili, že mali na viac.

Na MS 2006 hrali pod vedením Jürgena Klinsmanna atraktívny futbal.

Vo štvrťfinále zvládli ťažké chvíle s Argentínou, no v semifinálovom predĺžení sa ich sen o titule rozplynul po góloch Fabia Grossa a Alessandra Del Piera.

Víťazstvo nad Portugalskom v zápase o 3. miesto aspoň trochu zacelilo ubolené srdcia fanúšikov a zároveň napravilo reputáciu národnému tímu, ktorý o dva roky skôr nepostúpil na ME do vyraďovacej časti. 

V roku 2024 potrebuje nemecký futbal opäť dobrý výsledok. 

Na predchádzajúcich dvoch MS vypadli Nemci už v skupine, čo sa im nestalo 80 rokov a na ostatnom EURO naprieč kontinentom skončili v osemfinále.

"Keď sa pozriem do očí svojich hráčov, vidím tam veľa sebadôvery. To je to, čo chcem. Očakávania verejnosti sú totožné s našimi," povedal najmladší tréner na tohtoročných ME Julian Nagelsmann.

Rozhodol sa tréner správne?

Tridsaťšesťročný tréner prevzal Nationalelf v septembri minulého roka a postupne ho vrátil späť na správnu cestu. V príprave na Nemcov nestačili Francúzi, Holanďania a v generálke ani Gréci, hoci dlho viedli.

"Ukázali sme našu mentalitu. Je to dôležitý signál. Hráči túžia, aby veci sme dopadli lepšie ako na predošlých turnajoch," vraví Nagelsmann.  

Tréner nemeckej reprezentácie Julian Nagelsmann pred EURO 2024.
Tréner nemeckej reprezentácie Julian Nagelsmann pred EURO 2024. (Autor: TASR/ dpa via AP)

V Nemecku stúpa futbalová horúčka, no aj pocit neistoty, ktorý sa odvíja od predošlých zbabraných turnajov či niektorých rozhodnutí trénera.

Ten prekvapujúco nenominoval stredopoliara Leona Goretzku a neurobil tak ani po tom, čo sa zranil Aleksandar Pavlovič. Toho nahradil Emre Can.

Kritickým komentárom sa nevyhol ani Manuel Neuer. Ten chyboval v poslednom prípravnom zápase proti Grécku aj skôr v semifinále Ligy majstrov.

"Jeho chyby sa v týchto dňoch hromadia a vyvolávajú živé diskusie o tom, či mal Nagelsmann urobiť z Neuera jednotku," píše BBC.

Niektorí fanúšikovia by v bráne radšej videli Marca-Andrého ter Stegena, no Nagelsmann sa vyjadril jasne: "Manuel má moju dôveru, odchytá dobrý turnaj."

Kapitánom tímu bude Ilkay Gündogan, čo sa tiež nestretlo s úplným pochopením verejnosti. V prieskume verejnoprávnej televízie až 17 percent respondentov uviedlo, že sa im nepáči, že kapitán má turecké korene.

Nagelsmann sa k tejto situácii ešte raz vrátil. "Chcem, aby sme boli zjednotení ako národ. EURO hráme pre všetkých ľudí v krajine," cituje ho Kicker. 

Dresy ako symbol rozmanitosti

Negatívnu vlnu ohlasov vo svete vyvolali aj dresy, v ktorých budú Nemci na šampionáte hrať. Okrem tradičnej bielej verzie s čiernymi, červenými a žltými prvkami budú mať sadu, ktorá nie je v národných farbách.

Portál The Atletic uviedol, že fialovo-ružový dres je jeden z najškaredších v dejinách európskeho šampionátu, ktoré sa píšu od roku 1960.

Bulvárny denník Bild ich označil za dresy pre Barbie.

Podľa hovorcu firmy Adidas sa však tieto nemecké dresy dobre predávajú a vôbec najobľúbenejším je ten s číslom 8 a menom Kroos.

Netradičné dresy nemeckého tímu symbolizujú rozmanitosť. Na ich kritiku reagoval aj jediný neúspešný strelec z belehradského rozstrelu na ME 1976.

"Toto všetko sú úplné nezmysly a triviálne veci. Asi by mali hrať bez tričiek... Dôležité je, čo sa deje na ihrisku," povedal Uli Hoeness.

Ak však budú Nemci vo fialovo-ružových dresoch vyhrávať, ich farba nikomu vadiť nebude. Prvýkrát by ich mali mať v zápase proti Maďarsku.

Ešte predtým ich v piatok čaká otvárací zápas proti Škótsku. Ak chcú potvrdiť, že patria k favoritom na titul, v Mníchove by nemali zaváhať.

"Som nadšený a veľmi sa teším. Je to špeciálny moment pre mňa, tím aj každého v krajine. Chceme podať čo najlepší výkon a presvedčiť fanúšikov na tribúnach, že patríme k favoritom," dodal Nagelsmann.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Neuer kopí chyby, ale tréner mu verí. Nemecké dresy čelia kritike, vraj sú pre Barbie