Kto bude chytať v reprezentácii? Vo svete žiarili slovenskí brankári

Brankár slovenskej futbalovej reprezentácie Dušan Kuciak.
Brankár slovenskej futbalovej reprezentácie Dušan Kuciak. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|17. okt 2022 o 12:05

V najlepšej päťke je aj Milan Škriniar.

BRATISLAVA. Martin Dúbravka je dvojkou v Manchestri United, Marek Rodák vo Fulhame. Obaja pôsobia v Premier League, najlepšej súťaži na svete. Nemajú však hernú prax.

Kto teda bude stáť v bráne slovenskej reprezentácie v najbližšom prípravnom zápase v Čiernej Hore, ale hlavne v blížiacej sa kvalifikácii na EURO 2024?

To je otázka, ktorou sa zaoberá reprezentačný tréner Francesco Calzona. Hlavu mu môžu zamotať Slováci, ktorí pôsobia v Poľsku.

Majú skvelé čísla. Medzi najlepšími piatimi Slovákmi v zahraničných ligách sú opäť až traja brankári, ktorí chytajú v Ektraklase.

Najlepšie čísla mal cez víkend Kuciak

Skvelé výkony podávajú Dušan Kuciak, František Plach či Henrich Ravas. Bude to však stačiť, aby jeden z nich vytlačil dvojicu z Premier League?

„Martin Dúbravka a Marek Rodák? Sú to kvalitní brankári, ktorým v krátkom období výkonnosť dramaticky neklesne. Ak však budú odkázaní len na chytanie v reprezentácii, dal by som do bránky niekoho iného. V pohode aj brankára z našej ligy.

Brankársky post je špecifický a musí ho robiť ten, kto má prax,“ vravel po neúspechu Slovenska v Lige národov pre Sportnet futbalový expert Ľubomír Luhový.

Špecializovaný portál SofaScore.com udelil cez víkend najvyššiu známku Dušanovi Kuciakovi. Až 7,7, čo je veľmi kvalitný výkon.

Jeho Lechia Gdansk podľahla doma lídrovi z Raków Czestochowa 0:3, no Kuciak kryl až osem striel súpera do priestoru brány.

Gdansk je aktuálne na 17. mieste poľskej Ekstraklasy, Raków vedie tabuľku pred Wislou Plock, prekvapením tejto sezóny, ktoré vedie slovenský tréner Pavol Staňo.

Dobre disponovaný Plach

Rovnaké čísla ako Kuciak mal cez víkend František Plach. Rodák zo Žiliny a gólman poľského klubu Piast Gliwice vychytal remízu 1:1 na pôde piateho Štetínu.

Plach kryl šesť striel medzi tri žrde, čo je kvalitný výkon. Jeho klub je pätnásty.

„V našej bráne stál dobre disponovaný František Plach. Slovák musel viackrát zasahovať a vďaka jeho schopnostiam sa súperovi nedarilo presadiť,“ chváli slovenského brankára klubový web Piastu Gliwice.

Na tretej priečke skočil ďalší brankár pôsobiaci v Poľsku. Henrich Ravas vychytal už siedmu nulu Widzew Lodz. Jeho tím zdolal Zaglebie 3:0 a je na štvrtom mieste. Ravas za štyri zákroky dostal známku 7,6.

„Jeden, druhý, tretí gól. To spievali fanúšikovia Widzewa. Po veľmi dobrej hre Lodz vyhral 3:0 a poskočil na štvrté miesto. Nech táto veľká séria pokračuje,“ píše klubový web Widzew Lodz.

Rebríček uzatvára Škriniar

Aj štvrté miesto podľa SofaScore.com obsadil Slovák, ktorý hrá v Poľsku.

Adam Zreľák z Warty Poznaň odohral celých deväťdesiat minút pri domácej výhre svojho tímu 2:0 proti Jagiellonii Bialystok. Warta je aktuálne desiata.

Rebríček najlepších Slovákov v zahraničí uzatvára najlepší slovenský futbalista. Milan Škriniar dostal známku 7,3, Inter Miláno zdolalo doma Salernitanu 2:0.

Škriniar odohral celý duel, rovnako ako na druhej strane Norbert Gyömbér.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kto bude chytať v reprezentácii? Vo svete žiarili slovenskí brankári