Z jesenných výsledkov Legie bol v šoku. Kelemen aj o budúcnosti Kiru

Marián Kelemen.
Marián Kelemen. (Autor: jagiellonia.pl)
Jakub Bobovič|4. apr 2022 o 14:52

Michalovský rodák sa venuje práci hráčskeho agenta. Medzi jeho klientmi je aj talentovaný Matúš Kira.

Medzi fanúšikmi bol natoľko obľúbený, že si ho v dobe, kedy pôsobil v Slasku Wroclaw, skandovaním jeho mena, v stretnutí proti Arke Gdynia, vypýtali na pokutový kop.

Michalovský rodák MARIÁN KELEMEN (42) v spomínanom stretnutí pečatil víťazstvo Slasku nad Arkou 5:0.

Gól do siete Brazílčana Moretta bol v jeho kariére jediným. Zatiaľ čo brankár, ktorého Kelemen prekonal, sa v Poľsku ohrial iba niečo vyše polroka, 42 - ročný Slovák strávil u našich severných susedov sedem a pol roka.

Okrem poľskej najvyššej súťaže si brankár, ktorý ukončil kariéru po sezóne 2019/2020, vyskúšal slovenskú, tureckú, lotyšskú, španielsku, grécku a českú najvyššiu súťaž.

Svoje dlhoročné hráčske skúsenosti z viacerých krajín sa rozhodol zúročiť v práci hráčskeho agenta. Viac prezradil v rozhovore pre Sportnet.

V článku sa tiež dočítate:

- či príde na Slovensko vďaka Mariánovi Kelemenovi viac španielskych futbalistov

- ako brankár, ktorý bol až do roku 2021 jediným Slovákom, ktorý si zachytal v La Lige, vidí šance Dominika Greiffa na to, aby sa v Španielsku presadil

- či by v lete Matúš Kira mohol zmeniť pôsobisko a či je v hre Ekstraklasa

- čo hovorí na výsledky slávnych poľských značiek, Legie Varšava a Wisly Krakov, ktoré sú namočené do boja o záchranu

- ako vníma pozíciu Dominika Holeca, ktorý po návrate z Rakowa do Sparty, nechytá pravidelne

- čo hovorí na poľské brankárske legendy, Artura Boruca a Lukasza Fabianského

- aká je dnes podľa Mariána Kelemena pozíca starších hráčov

- či mal dostať Róbert Pich šancu v reprezentácii

- či zažil ataky od poľských kibicov

Po skončení hráčskej kariéry ste začali pracovať ako hráčsky agent. Ako k tomu došlo?

Na profesionálnej úrovni som hrával do štyridsiatich rokov. Po ukončení kariéry som bol na rozhraní, či sa vydať trénerskou, alebo manažérskou dráhou. Nakoniec som sa rozhodol pre manažérsku. V prvom rade som chcel aj naďalej zostať pri futbale, ktorému sa venujem od útleho veku a myslím si, že je to práve futbal, ktorému rozumiem najlepšie.

Ako hráč ste pôsobili vo viacerých krajinách, isto máte vybudovanú sieť kontaktov. Bolo hlavne to dôvodom toho, že ste sa rozhodli pre prácu agenta?

Áno, bol to jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodol pre prácu hráčskeho agenta. Počas kariéry som pôsobil vo viacerých krajinách a počet tých kontaktov, ktoré sa mi počas kariéry podarilo získať, je veľký.

Ako vyzerá váš bežný pracovný deň?

Je to celoročná práca, ktorá vrcholí v letnom a zimnom období, kedy je otvorené prestupové okno. Absolvujem veľa ciest, telefonátov a stretnutí. Ich objem sa zväčšuje práve v týchto dvoch obdobiach, kedy je možné uskutočňovať transfery. V týchto dvoch obdobiach idem, ako sa hovorí, na plný plyn.

V akých krajinách ako agent pôsobíte?

Väčšinou v krajinách, kde som v minulosti hral, tzn. Turecko, Grécko, Španielsko, Poľsko a o niečo sa pokúšam aj v Holandsku. Snažím sa to celé robiť na medzinárodnej báze a ďalej budovať sieť mojich kontaktov.

Koľko hráčov máte aktuálne vo svojom portfóliu?

Aktuálne mám vo svojom portfóliu desať hráčov.

Sledujete ako agent aj mládežnícke súťaže?

Sledujem tak seniorské, ako aj mládežnícke súťaže, v ktorých hrá množstvo talentovaných hráčov.

Niekoľko talentovaných hráčov je aj v Michalovciach, odkiaľ pochádzate.

Áno, či už sa bavíme o Trusovi, ktorý prestupom do Plzne urobil vo svojej kariére veľký krok, alebo Záhradníkovi, v oboch prípadoch ide o veľmi talentovaných hráčov. Aj v iných kategóriách a nielen v Michalovciach, je možné nájsť talentovaných hráčov.

Na jeseň minulého roku ste sprostredkovali prestup Španiela Briana Peňu z akadémie FC Barcelona do Michaloviec. Ako k nemu došlo?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Z jesenných výsledkov Legie bol v šoku. Kelemen aj o budúcnosti Kiru