Dve víťazstvá sú istota, ale Slováci už nemusia vyhrať ani raz (postupová matematika)

Slováci sa tešia z gólu v kvalifikačnom zápase na EURO 2024 Portugalsko - Slovensko.
Slováci sa tešia z gólu v kvalifikačnom zápase na EURO 2024 Portugalsko - Slovensko. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|15. okt 2023 o 12:45

Slováci hrajú v kvalifikácii EURO 2024 v Luxembursku.

LUXEMBURG, BRATISLAVA. Pred ôsmimi rokmi slovenskí futbalisti vyhrali v Luxemburgu 4:2 a oslavovali postup na EURO 2016. Až tak bujaro, že ich neskôr v hoteli upokojovali privolaní policajti.

Nebol to jednoduchý zápas. Hoci zverenci trénera Jána Kozáka viedli už 3:0, domáci dvoma gólmi po hodine hry zdramatizovali vývoj, ale víťazstvo hostí potvrdil v nadstavenom čase kapitán Marek Hamšík. 

Slováci nastúpia v pondelok o 20.45 (naživo na RTVS Šport) opäť v Luxemburgu v ďalšom kvalifikačnom súboji a víťazstvo by ich výrazne priblížilo k postupu na budúcoročný šampionát v Nemecku.

Slováci môžu oslavovať už v Bratislave

Z hráčov, ktorí pred ôsmimi rokmi zasiahli do hry pri výhre 4:2, sú dvaja aj v kádri trénera Francesca Calzonu - Norbert Gyömbér aj Róbert Mak hrali vtedy v základe. Marek Hamšík dnes pôsobí na slovenskej lavičke v pozícii akéhosi Calzoneho poradcu.

Čo rozhoduje

Pri rovnosti bodov jedného alebo viacerých tímov v skupine rozhoduje o poradí najskôr bilancia zo vzájomných zápasov (1. vyšší počet získaných bodov, 2. gólový rozdiel, 3. vyšší počet strelených gólov), až potom je ďalším kritériom gólový rozdiel zo všetkých zápasov.

Pozícia Slovákov pred poslednými troma zápasmi v J-skupine je priaznivá. Všetko majú vo vlastných rukách. Tabuľku vedú suverénni Portugalci s plným počtom 21 bodov a istou miestenkou na EURO 2024.

Druhé Slovensko má s 13 bodmi dvojbodový náskok pred Luxemburskom a štvorbodový pred Bosnou a Hercegovinou. Aké sú možné scenáre vývoja?

Dve víťazstvá v najbližších dvoch zápasoch (proti Luxembursku a Islandu) by znamenali, že Slováci môžu osláviť postup už v predstihu v Bratislave s domácimi fanúšikmi. V tabuľke budú mať 19 bodov a nikto z prenasledovateľov ich už nemôže dobehnúť.

Za istých okolností môže stačiť na predčasný postup aj víťazstvo nad Luxemburskom a remíza s Islandom. Slováci by mali 17 bodov.

Bosna a Hercegovina môže mať teoreticky ešte 18 bodov, ale to by musela vyhrať všetky tri zostávajúce súboje - doma proti Portugalsku, vonku nad Luxemburskom a doma nad Slovenskom.

Kto s kým ešte hrá

Slovensko: Luxembursko (vonku), Island (doma), Bosna a Hercegovina (vonku)
Luxembursko: Slovensko (doma), Bosna a Hercegovina (doma), Lichtenštajnsko (vonku)
Bosna a Hercegovina: Portugalsko (doma), Luxembursko (vonku), Slovensko (doma)
Island: Lichtenštajnsko (doma), Slovensko (vonku), Portugalsko (vonku)

Už v pondelok však bude jasné, či naplnia prvú a najťažšiu časť tejto misie. 

Sedemnásť bodov by teoreticky mohli získať ešte Luxemburčania, ktorí hrajú doma proti Bosne a v Lichtenštajnsku, ale v prospech Slovákov by hovorila bilancia zo vzájomných zápasov. 

Remíza Slovákov v Luxembursku by zrejme znamenala otvorenú partiu až do konca. Slováci by si udržali náskok dvoch bodov pred Luxemburčanmi a ak Bosna nezdolá doma Portugalcov, tak minimálne štyroch bodov aj pred ďalšími súpermi.

Ale aj v tomto prípade môže byť z pohľadu Slovákov hotovo už po domácom zápase proti Islandu. Ak ho Slováci vyhrajú a Luxemburčania nezdolajú doma Bosnu (ktorá v pondelok nevyhrá nad Portugalskom), môžu sa už chystať na EURO. 

Prehra by skomplikovala situáciu

Prípadná prehra v Luxembursku by zverencom Francesca Calzonu výrazne komplikovala situáciu. Postup by už nemali v rukách, keďže by ich pondelňajší súper predstihol o bod v tabuľke. Pripomenieme, že Luxembursko hrá potom ešte doma proti Bosne a Hercegovine na záver na ihrisku posledného Lichtenštajnska.

Za istých okolností však už Slováci nemusia do konca kvalifikácia vyhrať. Tri remízy by znamenali pre nich 16 bodov v konečnej tabuľke.

Ak Luxembursko doma nezdolá Bosnu a Hercegovinu, nemôže mať viac než 15 bodov. Ak Bosna nezdolá v pondelok Portugalsko, získa maximálne 16 bodov a mala by horšiu vzájomnú bilanciu ako Slovensko (prvý zápas v Bratislave Slováci vyhrali 2:0).

Island by v prípade remízy proti Slovákom získal maximálne 14 bodov.

Tabuľka skupiny J

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Dve víťazstvá sú istota, ale Slováci už nemusia vyhrať ani raz (postupová matematika)