Milujem Diega, nenávidím Maradonu, zvykol vravieť jeho kondičný tréner

Diego Maradona dvíha nad hlavu majstrovskú trofej po triumfe na MS vo futbale 1986.

Milujem Diega, nenávidím Maradonu, zvykol vravieť jeho kondičný tréner

Diego Maradona dvíha nad hlavu majstrovskú trofej po triumfe na MS vo futbale 1986. (Autor: TASR/AP)
Diego Maradona dvíha nad hlavu majstrovskú trofej po triumfe na MS vo futbale 1986.
Diego Maradona dvíha nad hlavu majstrovskú trofej po triumfe na MS vo futbale 1986. (Autor: TASR/AP)
Juraj Marcinát|6. nov 2022 o 09:00

Spisovateľ Luciano Wernicke vydal nefutbalový trhák o futbalových MS.

Napísal bestseller o zaujímavostiach z futbalových majstrovstiev sveta od ich zrodu v roku 1930 až po súčasnosť.

A pritom nebol ani na jedinom zápase záverečného turnaja. Krátko pred začiatkom MS 2022 v Katare prišiel Argentínčan LUCIANO WERNICKE s titulom Neuveriteľné príbehy z futbalových majstrovstiev sveta aj na slovenský trh.

Boli ste dieťa, keď sa konal v Argentíne šampionát 1978. Domáca reprezentácia získala prvý titul, ale turnaj sa odohral v tieni štátneho teroru páchaného vojenským režimom prezidenta Jorgeho Rafaela Videla. Pomohli vám v tomto prípade aj osobné spomienky?

Bol to prvý šampionát, na ktorý si spomínam. Mal som iba osem rokov. V majstrovskom tíme hral Mario Kempes, s ktorým som neskôr spolupracoval na jeho životopise.

Ale rozhodne nepatrí medzi moje obľúbené turnaje. Pamätám si oslavy na uliciach, ale uvedomujem si, že v tom istom čase ľudí mučili vo väzniciach.

Diktatúra zneužila podujatie na odpútanie pozornosti od brutálneho teroru. Bola to smutná kapitola. Myslím si však, že v takýchto prípadoch je potrebné oddeliť politické dianie od športového. Vláda by sama ten turnaj nevyhrala, potrebovala na to skvelých hráčov.

V rozhovore s Lucianom Wernickem sa dočítate

  • Ako sa z neznámeho novinára pre politiku stal spisovateľ
  • Prečo sa mu ťažko hovorí o MS 1978, hoci na nich Argentína získala svoj prvý titul
  • Či sa dá napísať kniha o MS bez toho, aby ste naživo zažili jediný zápas
  • Aké temné kapitoly skrývajú dejiny futbalu
  • Ako sa argentínsky spisovateľ pozerá na Diega Maradonu
  • Čo si myslí o FIFA a o MS 2018 v Rusku a 2022 v Katare

Majstrovstvá sveta sa často stávali hračkou v rukách politikov, ukážkovým príkladom bolo angažovanie Benita Mussoliniho počas MS 1934, na čo vo finále doplatila aj československá reprezentácia.

Samozrejme, ten príbeh je dobre známy. Ja však považujem za desivejšie napríklad to, k čomu došlo na úvod MS 1982 v Španielsku. Argentína v tom čase bola vo vojnovom konflikte s Veľkou Britániou o Falklandské ostrovy.

V bezvýchodiskovej situácii našich vojsk prezident nariadil hlavnému veliteľovi, aby vydržal ešte tri dni – do prvého zápasu futbalovej reprezentácie v základnej skupine šampionátu s Belgickom – v nádeji, že futbal prebije neodvratnú vojensko-politickú porážku.

Prehrali sme 0:1 a až potom Argentína vo vojne kapitulovala. Chápete to? Aký donebavolajúci cynizmus! Koľko životov sa mohlo zachrániť!

Politickým záujmom slúži šport dodnes. Na majstrovstvá sveta 2018 v Rusku sme sa pred februárom tohto roku a inváziou do Ukrajiny tiež pozerali trochu inak, nemyslíte?

To by som netvrdil. Vladimir Putin chcel usporiadať šampionát v Rusku, ktoré prakticky nemalo žiadnu šancu stať sa majstrom sveta. Nezaznamenal som tam nejakú manipulatívnu ruku režimu. Iná vec sú podozrenia z podplácania pri kandidatúre. Ani tu by som však nehádzal Rusko do jedného vreca s Katarom.

Prečo by sa turnaj nemohol konať vo futbalovej krajine? S tým nemám najmenší problém. Priznám sa, že som nikdy neuvažoval nad možným spojením majstrovstiev sveta v Rusku a tým, čo sa teraz deje na Ukrajine. Neviem na to nájsť odpoveď, možno mi tento aspekt unikol.

Aký je váš názor na rozhodnutie FIFA o vylúčení Ruska z baráže o účasť na MS 2022 v Katare?

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Milujem Diega, nenávidím Maradonu, zvykol vravieť jeho kondičný tréner