Izrael by mal mať zakázané akékoľvek aktivity súvisiace s futbalom, hovorí právna analýza

Futbalisti Izraelu.
Futbalisti Izraelu. (Autor: TASR/AP)
TASR|18. júl 2024 o 12:37

FIFA nariadila urýchlený právny posudok a prisľúbila, že sa ním bude zaoberať na mimoriadnom zasadnutí svojej rady v júli.

ZÜRICH. Podľa nezávislej právnej analýzy by mal mať Izrael počas vojny v Gaze zakázané akékoľvek aktivity súvisiace s futbalom za porušenie stanov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

S názorom odborníkov, ktorí sa špecializujú na medzinárodné právo a ľudské práva sa stotožňuje aj Palestínsky futbalový zväz (PFA), ktorý už v máji predložil návrh na pozastavenie činnosti Izraela.

FIFA nariadila urýchlený právny posudok a prisľúbila, že sa ním bude zaoberať na mimoriadnom zasadnutí svojej rady v júli.

Správanie Izraelu podkopáva ciele FIFA

Ázijská futbalová konfederácia (PFA) tiež podporila akciu proti Izraelu a prezident PFA Jibril Al-Rajoub povedal, že FIFA si nemôže dovoliť zostať ľahostajná k "prebiehajúcej genocíde v Palestíne."

Právnik Max du Plessis, ktorý bol súčasť prípadu predneseného Juhoafrickou republikou a obviňujúceho Izrael z genocídy na Medzinárodnom súdnom dvore, napísal analýzu po tom, čo ho oslovila nezisková organizácia Eko v oblasti sociálnej spravodlivosti.

"Nemôže byť pochýb o tom, že správanie Izraela v Palestíne podkopalo a naďalej podkopáva ciele FIFA," uvádza sa v správe.

"Izrael porušil medzinárodne uznávané ľudské práva Palestínčanov v rozpore s článkom 3.

Diskriminoval a naďalej diskriminuje Palestínčanov na základe rasy, národného pôvodu a narodenia v priamom rozpore s článkom 4.

Jeho správanie podkopáva humanitárne ciele opísané v článku 5.1(b). Správanie Izraela si vyžaduje cenzúru, v súlade s pozíciou prijatou FIFA vo vzťahu k podobným hrubým porušeniam jej cieľov a medzinárodne uznávaných ľudských práv."

FIFA v roku 2017 sankcie neuvalila

Palestínsky návrh obviňuje Izraelský futbalový zväz (IFA) zo spoluúčasti na porušovaní medzinárodného práva izraelskou vládou a diskriminácii arabských hráčov. IFA to odmietla.

Eko uviedla, že ich petícia, ktorá vyzýva FIFA, Medzinárodný olympijský výbor a športové federácie, aby zakázali Izraelu vykonávať medzinárodný šport, získala viac ako 380-tisíc podpisov.

V nedávnych rokoch, keď PFA predložila návrhy na suspendovanie Izraela, FIFA neuvalila sankcie a v roku 2017 vyhlásila, že záležitosť bola uzavretá a nebude predmetom ďalšej diskusie, kým sa nezmení právny systém alebo nenastanú iné skutočnosti.

Správa tvrdí, že vývoj od októbra 2023 viedol k vzniku "nového právneho rámca, ktorý si vyžaduje zásah FIFA."

Al-Rajoub citoval precedensy na kongrese FIFA a analýza uviedla, že suspendovanie Izraela by bolo v súlade s predchádzajúcimi rozhodnutiami FIFA pozastaviť alebo vylúčiť členské asociácie, ktoré porušujú jej ciele.

Kritici obviňujú Izrael zo spáchania genocídy

Futbalová asociácia Juhoafrickej republiky bola pozastavená v roku 1961 pre politiku apartheidu v krajine, zatiaľ čo Juhoslávia dostala zákaz v roku 1992 po sankciách Organizácie Spojených národov uprostred agresie vlády na Balkáne.

V roku 2022 FIFA, aj jej európsky náprotivok UEFA, urýchlene zakázali ruským tímom účasť v súťažiach po invázii krajiny na Ukrajinu. Kritici obviňujú Izrael zo spáchania genocídy na Palestínčanoch, čo Izrael popiera.

Ten charakterizuje svoje kroky ako sebaobranu, aby predišiel ďalšiemu útoku, ako bol ten zo 7. októbra.

Medzinárodný súdny dvor pritom v januári nariadil Izraelu, aby podnikol kroky na zabránenie činom genocídy.

Pri cezhraničnom nájazde na juh Izraela 7. októbra podľa izraelských záznamov militanti pod vedením Hamasu zabili približne 1200 ľudí a zajali viac ako 250 rukojemníkov.

Izrael reagoval odvetnou akciou v Gaze, ktorá podľa miestnych zdravotníckych úradov zabila viac ako 38-tisíc Palestínčanov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Izrael by mal mať zakázané akékoľvek aktivity súvisiace s futbalom, hovorí právna analýza