Amatéri vyradili veľký Ajax. Kamaráti dvojgólového strelca vyhrali jedenásťtisíc eur

Mužstvo USV Hercules po víťazstve v pohári nad Ajaxom Amsterdam.
Mužstvo USV Hercules po víťazstve v pohári nad Ajaxom Amsterdam. (Autor: X / FC Utrecht)
Titanilla Bőd|22. dec 2023 o 14:30

USV Hercules zdolal v pohári Ajax 3:2.

UTRECHT, BRATISLAVA. Pohárové zápasy môžu byť nevyspytateľné. Presvedčili sa o tom aj futbalisti Ajaxu Amsterdam.

Slávny holandský veľkoklub stroskotal v druhom kole Pohára KNVB na štvrtoligistovi USV Hercules. Ajax prehral 2:3 a bola to jeho historicky prvá prehra s amatérskym tímom.

Hrdinom stretnutia bol 22-ročný študent práva Tim Pieters, ktorý za domácich dal dva góly.

Vybral si štúdium

Hercules je klub z mesta Utrecht a patrí k najstarším športovým klubom v Holandsku. Založili ho v roku 1882, pôvodne ako klub kriketu, ale už o sedem rokov neskôr pribudol aj futbalový oddiel.

USV síce nikdy nepôsobil v profesionálnom futbale, ale má rozsiahlu mládež. Práve tam začínal aj Tim Pieters, neskôr však prestúpil k mestskému rivalovi FC Utrecht.

Za prvý tím nikdy nenastúpil, hral však druhú najvyššiu súťaž za juniorku, teda Jong Utrecht. V 31 zápasoch dal 5 gólov a zaznamenal 6 asistencií.

Svet veľkého futbalu však jednoducho nebol preňho. „Je to dosť tvrdé prostredie. Neviem, či by som to vydržal pätnásť rokov,“ vysvetľoval Pieters, prečo si namiesto veľkého futbalu vybral štúdium práva.

Vrátil sa do svojho materského klubu a hral ďalej na amatérskej úrovni.

Ajax je v kríze

Jeho veľká chvíľa prišla v pohárovom stretnutí proti Ajaxu. Zápas sa hral na štadióne FC Utrecht, keďže domáce ihrisko tímu Hercules Sportpark nebolo spôsobilé na takýto veľký zápas.

„Ajax momentálne nie je tým, čím býval,“ zdôrazňoval hráčom aj tréner Herculesu René van der Kooij na predzápasovom obede.

Klub z Amsterdamu zažíva najhorší štart do sezóny od roku 1954. Po šestnástich zápasoch má na konte 25 bodov a patrí mu piate miesto v tabuľke Eredivisie. V tomto ročníku zaznamenal aj historicky najdlhšiu, desaťzápasovú, sériu bez triumfu.

Nový tréner Ajaxu John van 't Schip nebol prítomný na zápase, lebo sa zúčastnil na svadbe svojho syna.

Plán amatérov s vysokým presingom a kompaktnou obranou dokonale vyšiel. Domáci vďaka dvom gólom Pietersa vyhrávali v 66. minúte už 2:0.

„Nacvičovali sme si to. Tréner nám vravel, že keď sa proti Ajaxu dostaneme do šance, musíme strieľať,“ vravel Pieters v rozhovore po zápase.

Ajax síce vyrovnal, no v pridanom čase po priamom kope striedajúci hráč Mats Grotenbreg dotlačil loptu do bránky a upravil na konečných 3:2 pre štvrtoligový tím.

Kurz 751

Diváci šaleli a obrovskú radosť mali aj kamaráti dvojgólového strelca Pietersa z internátu.

Pred zápasom stavili 15 eur na to, že USV postúpi a zároveň ich spolužiak skóruje, na čo bol kurz 751. Vďaka tomu vyhrali 11,265 eur.

„O oslavy máme postarané až do januára,“ vtipkoval po zápase Pieters.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Eredivisie»Amatéri vyradili veľký Ajax. Kamaráti dvojgólového strelca vyhrali jedenásťtisíc eur