Osobnosti sa rozlúčili s Beckenbauerom. Schweinsteiger: Ako hráč predbehol dobu

Franz Beckenbauer (vľavo) a Pele.
Franz Beckenbauer (vľavo) a Pele. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. jan 2024 o 10:43 (aktualizované 9. jan 2024 o 10:53)

Legendárny nemecký futbalista zomrel vo veku 78 rokov.

BERLÍN. Viacero osobností sa vo vyhláseniach na sociálnych sieťach rozlúčilo so zosnulým Franzom Beckenbauerom.

Legendárny nemecký futbalista a tréner, kapitán majstrov sveta z roku 1974 a majstrov Európy z roku 1972, zomrel v nedeľu vo veku 78 rokov.

Dirk Nowitzki, bývalá nemecká hviezda basketbalovej NBA: "Bohužiaľ, odišla jedna z najväčších nemeckých športových osobností. Odpočívaj v pokoji!"

Frank-Walter Steinmeier, nemecký prezident: "Prišli sme o najznámejšieho a najpopulárnejšieho predstaviteľa nemeckého športu vo svete."

Olaf Scholz, nemecký kancelár: "Franz Beckenbauer bol jeden z najväčších futbalistov v Nemecku. Za všetko hovorí jeho prezývka Der Kaiser. Inšpiroval mnohých Nemcov a futbalové generácie."

Bernd Neuendorf, prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB): "Franz Beckenbauer zanechal po sebe veľké dedičstvo pre DFB i celý futbal."

Michel Platini, bývalý francúzsky futbalista: "Cisár je preč! Predstavoval eleganciu, láskavosť a priateľstvo. Sledoval som jeho kariéru veľmi dlho. Priviedol ma k futbalu rovnako ako predtým Pelé, Cruyff alebo Charlton. Pre mňa bol stelesnenie vysokej futbalovej, ale aj ľudskej triedy. A teraz je preč."

Bastian Schweinsteiger, kapitán majstrov sveta 2014: "Beckenbauer ako hráč predbehol dobu. Ďakujem za všetko, Kaiser - nikdy na teba nezabudnem! Odpočívaj v pokoji."

Lothar Matthäus, bývalý nemecký reprezentant: "Franz bol výnimočná osobnosť nielen vo futbale. Každý, kto ho poznal vie, aký veľký a veľkorysý bol človek. Opustil nás dobrý priateľ."

Jürgen Klinsmann, bývalý nemecký reprezentant: "Drahý Franz, sme ti večne vďační za všetko, čo si urobil pre nás a pre futbal. Ako hráč, ako šéf tímu, ako prezident, ako veľký vzor. Budeš nám veľmi chýbať!"

Julian Nagelsmann, reprezentačný tréner Nemecka: "Keď Franz Beckenbauer vošiel do miestnosti, hneď sa rozsvietila."

Ohlasy svetových médií

The Telegraph: "Priekopník na poste stredného obrancu a futbalový mysliteľ. Jeho smrťou stratil futbal posledného zástupcu generácie hráčov, ktorí sa stali svetovými televíznymi superhviezdami."

The Guardian: "Franz Beckenbauer bol dokonalý futbalista a víťazný tréner. Mal jednu z najlepších a najvýraznejších prezývok všetkých čias. Podobne ako jeho súčasníkovi Eddymu „The Cannibal“ Merckxovi v cyklistike, jeho prezývka „Kaiser“ mu perfektne sedela."

The Sun: "Imperátor Franz Beckenbauer bol nemecký futbalový stroj."

Daily Mail: "Väčšina ľudí, ktorí ho dobre poznali, si ho bude pamätať. Najmä jeho excelentnosť na ihrisku, jeho vynikajúcu futbalovú inteligenciu, eleganciu s akou sa pohyboval, radosť z jeho spoločnosti a neoceniteľné znalosti, ktoré sme nazbierali z rozhovorov s ním."

AS: "Bol to futbalista, ktorý s ľahkosťou kopal do lopty a vyzeral takmer provokatívne elegantne. V jeho časoch nechali Bayern a Nemecko všetkých za sebou. Neskôr slávil triumfy ako tréner. Bol majster sveta nielen na ihrisku, ale aj vonku v obleku ako Zagallo a Francúz Deschamps.

Marca: "Nikto nebol taký ako on, ani predtým, ani potom. Postava večného cisára je neporovnateľná."

Mundo Deportivo: "Cisár. Cezhraničný idol niekoľkých generácií a futbalista, ktorého každý chcel napodobňovať."

Le Parisien: "Franz Beckenbauer bude navždy patriť do kategórie nesmrteľných športových osobností."

La Repubblica: "Rozlúčka s Franzom Beckenbauerom, jedným z mála hráčov z minulosti, ktorý by si v dnešnom futbale zastal miesto."

La Gazzetta dello Sport: "Bolo to pravdepodobne najlepšie libero v histórii futbalu, hoci svoju kariéru začal ako stredopoliar."

Blick: "Šok pre priateľov, známych a fanúšikov."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Osobnosti sa rozlúčili s Beckenbauerom. Schweinsteiger: Ako hráč predbehol dobu