Môže Neapol vykúpiť Calzonu? Majiteľ si ho veľmi cenil už pred postupom na EURO

Tréner SSC Neapol a slovenskej reprezentácie Francesco Calzona.

Môže Neapol vykúpiť Calzonu? Majiteľ si ho veľmi cenil už pred postupom na EURO

Tréner SSC Neapol a slovenskej reprezentácie Francesco Calzona. (Autor: REUTERS)
Tréner SSC Neapol a slovenskej reprezentácie Francesco Calzona.
Tréner SSC Neapol a slovenskej reprezentácie Francesco Calzona. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|21. feb 2024 o 13:15

Francesca Calzonu čaká ostrá premiéra proti Barcelone.

BRATISLAVA. K prvému titulu ho doviedol legendárny Diego Maradona, k tomu zatiaľ poslednému partia okolo slovenského záložníka Stanislava Lobotku.

V Neapole na zisk tretieho scudetta čakali priam nekonečných 33 rokov.

Začiatkom mája minulého roka mohli po remíze 1:1 v Udine prepuknúť oslavy. Ľudia vyšli do ulíc a tešili sa z úspechu, ktorý nezažila celá generácia. 

Ubehlo však len zopár mesiacov a SSC Neapol už ani zďaleka nepripomína ofenzívnu mašinu, ktorá v minulom ročníku Serie A nastrieľala 77 gólov a titul získala s komfortným 16-bodovým náskokom. 

Má už tretieho trénera od začiatku aktuálnej sezóny.

Po tom, čo Rudi Garcia odkoučoval len 16 zápasov a navrátilec Walter Mazzarri sa na lavičke ohrial len 97 dní, angažoval klub spod Vezuvu Francesca Calzonu, reprezentačného trénera Slovenska.

Skúsený 55-ročný odborník o tom pred zopár rokmi azda ani len nesníval. 

Pred tým, ako prijal ponuku od SFZ, nebol nikdy v pozícii hlavného trénera. Od utorka vedie naraz reprezentáciu, ktorá sa pripravuje na EURO a tiež slávny klub, ktorý v záverečnej tretine sezóny chce napraviť minulé zaváhania.

"Calzona bol prvá voľba, nikoho ďalšieho neoslovili," hovorí pre Sportnet novinár Antonio Petrazzuolo, ktorý sa špecializuje na dianie v Neapole. 

Tím pozná a má víťaznú mentalitu

Petrazzuolo v roku 1998 založil Neapolský magazín, ktorý je športovým periodikom číslo jeden v meste. Podľa jeho slov bol klub po odchode Luciana Spallettiho v núdzi a kroky, ktoré podniklo vedenie klubu, sa ukázali nesprávne. 

"Rozhodnutie staviť na Garciu a jeho trénerský štáb sa neosvedčilo. Mazzarri prišiel s veľkými nádejami na oživenie tímu, ale použil príliš defenzívnu taktiku, ktorá nepriniesla želané výsledky.

Calzonu poznám dlhé roky, bol Sarriho aj Spallettiho asistent. Pozná tím, prostredie a má víťaznú mentalitu. Možno on bude správna voľba," vraví.

Hoci v tejto ligovej sezóne odohral Neapol len 24 zápasov, na konte má už dvojnásobný počet prehier (8) oproti majstrovskému ročníku. 

Vlani mal v tejto fáze súťaže na konte o 29 bodov viac a skóre 58:15. Oproti tomu má dnes o 25 strelených gólov menej a inkasoval o trinásť viac. 

Calzona sa na lavičke Slovenska prezentuje prepracovaným systémom, ktorý mnohí chvália. Zrejme najlepšie sa ukázal v domácom zápase proti Portugalsku, keď veľkému favoritovi robilo agresívne napádanie problémy. 

"Slováci hrali veľmi dobre, Francesco Calzona urobil výbornú prácu. Prvých 15 minút sme začali zle, Slováci boli lepší. Chcem im zložiť poklonu, potrebujeme takéto ťažké zápasy," vravel po výhre 1:0 tréner Portugalcov Roberto Martinez.

Calzona ďakoval, že dostal šancu

Aj v Neapole bude jeho úlohou nabudiť ofenzívne esá. Victor Osimhen po 31-gólovej sezóne strelil v 18 zápasoch osem gólov, gruzínsky špílmacher Chviča Kvaracchelija skóroval v 31 stretnutiach iba šesťkrát. 

Antonio Petrazzuolo si nemyslí, že by v prípade Calzonu bol problém v tom, že ešte na klubovej úrovni nebol hlavný tréner. Veľa mu podľa neho dalo aj pôsobenie pri slovenskom tíme. 

Calzona sa poďakoval vedeniu SFZ, že mu umožnilo trénovať v Neapole. Zvýšil záujem o jeho osobu aj fakt, že Slovensko doviedol k postupu na EURO?

"Nie, De Laurentiis (prezident klubu, pozn.) si ho veľmi cenil bez ohľadu na výsledky so Slovenskom. V minulosti sa vyskytli prípady s dvojitou funkciou. Pre Neapol je to však niečo nové," povedal Petrazzuolo.

Odpovedal aj na otázku, čo by sa muselo stať, aby majiteľ Neapolu zvažoval možnosť, že by Calzonu vykúpil zo zmluvy so slovenskou reprezentáciou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Môže Neapol vykúpiť Calzonu? Majiteľ si ho veľmi cenil už pred postupom na EURO