Schumacher žije za zatvorenými dverami. Ako je na tom legenda po 10 rokoch?

Michael Schumacher.
Michael Schumacher. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|28. dec 2023 o 07:00

Od úrazu sa majster sveta F1 neobjavil na verejnosti.

BRATISLAVA. Michael Jordan. Tiger Woods. Usain Bolt. Michael Phelps. Najvýraznejšie osobnosti svojich športov. Každý z nich sa vo svojom športe nielen preslávil, ale dokázal ho posunúť.

Mená týchto osobností poznajú aj ľudia, ktorí nesledujú konkrétny šport. Michael Jordan každému evokuje spojenie s basketbalom. Usain Bolt zase s atletikou. 

Do tejto galérie legiend patrí aj Michael Schumacher. Najväčšia osobnosť pretekov formuly 1. Sedemnásobný majster sveta a idol mnohých dnešných pilotov F1. Jeho meno je synonymom pre motoristický šport.

Schumacher posunul vo formule 1 úroveň náročnosti o úroveň vyššie. Od momentu, keď do seriálu majstrovstiev sveta vstúpil, patril medzi najlepších.

Alonso: Nemal slabý deň

„Viac súbojov s ním som prehral ako vyhral. Je neskutočný jazdec a veľká inšpirácia pre všetkých pretekárov mojej generácie, keď sme ešte jazdili v motokárach a sledovali sme jeho dominanciu vo formule 1,“ hovoril o Schumacherovi Fernando Alonso v novom dokumente televízie ARD Byť Michaelom Schumacherom. 

„Zmenil spôsob prístupu k pretekom, kondičnej prípravy a celkovú pracovnú morálku. Vo formule 1 sa veľa vecí zmenilo k lepšiemu práve vďaka nemu.“ 

Alonso vyzdvihol aj jeho kvality. Schumacher vraj na súťažiach nikdy nemal zlý deň. Počas kariéry zažil mnohých súperov, ktorí vynikali a boli nadpriemerní, no každý z nich mal aj slabé chvíle. Schumacher nie. 

„Uňho to neplatilo. On a Ferrari boli väčšinou nezdolateľní. Aj keď nemali najlepšie auto alebo im niečo práve vtedy nefungovalo, Michael bol stále schopný vybojovať druhé – tretie miesto. Aj po zlej kvalifikácii, bol v nedeľu zrazu na pódiu. Dokázal využiť každú príležitosť, aby minimalizoval škody počas horších dní a maximalizoval zisk v tých lepších. Jeho odhodlanie bolo výnimočné,“ spomínal Alonso.

Svoje dva majstrovské tituly získal v rokoch 2005 a 2006 práve v súbojoch proti Schumacherovi.

Schumacher je stále nažive, hoci to tak nevyzerá. Všetci naňho spomínajú, hovoria o jeho prínose športu a veľkých víťazstvách. On však nikam neodišiel.

Posledných 10 rokov ho vída len kruh najbližšej rodiny, lekári a opatrovatelia. Keď sa vybral so synom Mickom 29. decembra 2013 zalyžovať si, netušil, že sa to skončí tragicky. 

Po páde ešte komunikoval

Schumacher bol dobrý lyžiar, no zrejme precenil schopnosti. Pohyboval sa po neupravenej časti medzi zjazdovkami Chamois a Mauduit nad strediskom Meribel.

Hoci bol len zopár metrov od oficiálne vyznačenej zjazdovky, bolo to nebezpečné miesto. Spod snehu viditeľne vyčnievali skaly. 

Prišlo k pádu a Schumacher narazil hlavou práve na jednu zo skál. Mal síce lyžiarsku prilbu, ktorá náraz stlmila, no i tak bol úder do hlavy veľmi silný. 

Pohľad na miesto Schumacherovho nešťastného pádu.
Pohľad na miesto Schumacherovho nešťastného pádu. (Autor: grandprix247.com)

S privolanými záchranármi komunikoval a bol pri vedomí. Jeho reakcie na kontrolné otázky však boli nesúvislé a bol dezorientovaný.  

Pri náraze došlo ku krvácaniu do mozgu. Relatívne rýchlo ho previezli do nemocnice do Grenoblu. Počas prevozu vraj stratil vedomie. V Grenobli podstúpil dve operácie.

Lekári ho uviedli do umelého spánku. Z kómy ho začali prebúdzať v apríli 2014.

Schumacher podľa vyjadrenia lekárov javil známky vedomia a v júni ho rodina previezla na kliniku do Lausanne. Neskôr do domácej opatery.

S bývalým šéfom sleduje stále preteky

Od lyžovačky sa sedemnásobný majster sveta neobjavil na verejnosti a rodina jeho zdravotný stav tají. Kolujú o ňom skôr dohady a nepotvrdené informácie.  

Manželka Corinna a blízka rodina o jeho zdravotnom stave mlčia. 

„Vždy to bolo o ochrane súkromia. Zvažovali sme, či by zverejnenie zdravotného stavu Michaela bola správna cesta,“ hovoril právnik Schumacherovcov Felix Damm pre nemecký portál lto.de. 

VIDEO: Kariéra a úraz M. Schumachera

Rodina by totiž bola pod tlakom toho, že by čelila novým požiadavkám po mesiaci, po roku a situáciu by to pre členov rodiny neuľahčilo. Okrem toho Damm vraví, že dobrovoľné zverejňovanie informácií o zdravotnom stave je vtedy, pokiaľ ho robí sám dotknutý.

„Ak to robia priatelia alebo známi, môže sa táto osoba proti zverejneniu súkromných záležitostí brániť,“ vysvetľuje. 

So Schumacherom bolo v posledných rokoch minimum ľudí. Jedným z nich je bývalý šéf tímu Ferrari Jean Todt. Pre nemeckú RTL povedal, že sa pri niektorých príležitostiach stretáva s rodinou aj so Schumacherom aj trikrát týždenne. 

Dokonca spolu stále zvyknú sledovať preteky formuly 1. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Schumacher žije za zatvorenými dverami. Ako je na tom legenda po 10 rokoch?