Finále Roland Garros prerušili protesty, zadržali 12 ľudí

(Autor: SITA/AP)
SITA|9. jún 2013 o 21:15

Protestujeme proti Taubirovmu zákonu, pretože nám záleží na budúcnosti našich detí, kričala jedna z osôb.

PARÍŽ. Nedeľňajšie finále dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži medzi španielskymi tenistami Rafaelom Nadalom a Davidom Ferrerom (6:3, 6:2, 6:3) prinieslo incidenty, s ktorými si organizátori a ochranka rýchlo poradili.

Najprv išlo o vyvedenie dvojice protestujúcich divákov z vyšších poschodí tribúny Dvorca Philippa Chatriera a potom o okamžité spacifikovanie osoby so zapálenou fakľou.

Spomenutá dvojica vyjadrovala nesúhlas so zákonom povoľujúcim sobáše osôb rovnakého pohlavia, ktorý vo Francúzsku nedávno schválili.

Neskôr muž s tričkom prehodeným cez rameno a s bielou maskou na tvári prebehol s fakľou po dvorci pred lóžami VIP, v ktorých sedeli aj jamajský šprintér Usain Bolt (odovzdával trofej víťazovi) a americký herec Leonardo DiCaprio.

Narušiteľ mal na hrudi napísané slovné spojenie "detské práva" v angličtine.

Nadal sa stihol aj poďakovať

Nadal dokonca počas prerušenia stihol vyjadriť vďaku bodyguardovi, ktorý preventívne šprintoval do jeho blízkosti.

Ochranka musela riešiť narušenie finále dvojhry mužov na Roland Garros aj v roku 2009. Počas duelu medzi Švajčiarom Rogerom Federerom a Švédom Robinom Söderlingom vybehol na kurt známy narušiteľ športových akcií Jimmy Jump a chcel prvému menovanému nasadiť červenú čiapku. Federer ho odstrčil a výtržníka pri úteku zneškodnili bezpečnostné zložky.

Nadal pri incidente s fakľou najprv spontánne smeroval k šatni, ale potom nabral opačný smer, keď videl, že by sa zrejme stretol s narušiteľom.

"V prvej chvíli som bol vystrašený. Zaregistroval so chlapíka s ohňom. Neskôr som poďakoval ochrankárom, ktorí odviedli úžasnú prácu a boli veľmi odvážni," povedal Nadal. On aj Ferrer prijali ospravedlnenie od riaditeľa turnaja Gilberta Yserna. "Nestratil som koncentráciu. Mám pocit, že Rafu to trochu vyľakalo," povedal Ferrer.

Zadržali 12 osôb

Protest v nedeľu zažil aj druhý najvýznamnejší Kurt Suzanne Lenglenovej, kde na obrazovke sledovali finále diváci bez lístkov na "Chatriera".

Takisto polonahý muž s maskou v tomto prípade vyzýval k odstúpeniu prezidenta Francoisa Hollandeho.

Spolupracovník agentúry AFP videl, ako z areálu vyvádzajú štyroch ľudí vo veku okolo 20 rokov. "Protestujeme proti Taubirovmu zákonu, pretože nám záleží na budúcnosti našich detí," kričala jedna z osôb. Policajný hovorca neskôr pre AFP uviedol, že zadržali dovedna 12 osôb.

"Je to poľutovaniahodné, ale všetci sme videli, že ochranka si bleskovo poradila. Na športových podujatiach neexistuje nulové riziko. Robíme pre ochranu podujatia všetko, čo je v našich silách, ale udalostiam podobného typu sa nikdy nedá stopercentne zabrániť. Teraz nechajme políciu robiť si jej prácu. Nehodláme dopriať narušiteľom publicitu. Sú to fanatici bez rešpektu k hráčom," povedal Ysern.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Finále Roland Garros prerušili protesty, zadržali 12 ľudí