Finále DC: Srbsko - Česko podľa očakávania 1:1

Novak Djokovič v prvom zápase nezaváhal.
Novak Djokovič v prvom zápase nezaváhal. (Autor: TASR / AP)
TASR|15. nov 2013 o 18:25

Finále Davis cupu zrejme naozaj rozhodne predpokladaná štvorhra. Oba zápasy v prvý deň skončili podľa predpokladov a stav je teda 1:1.

BELEHRAD. Stav zápasu Srbsko - Česko vo finále Davisovho pohára 2013 tenisových reprezentačných družstiev mužov v Belehrade je po piatkových dvojhrách 1:1. V súlade s papierovými očakávaniami bodovali jednotky oboch tímov Novak Djokovič a Tomáš Berdych, zhodne bez straty setu.

Domácich poslal na tvrdom povrchu RuKortHard v Belehradskej aréne do vedenia Djokovič, ktorý prekonal veterána Radka Štěpánka. Zverenec Mariána Vajdu zvíťazil za 130 minút 7:5, 6:1, 6:4.

V prvom sete sa Djokovičovi nevypomstilo, že z 5:2 pustil vyzývateľa na 5:5. V druhom dejstve si pripísal všetky gemy od stavu 1:1. V tretej časti dosiahol brejk v deviatej hre. V desiatej sa dopodával hladko na 15.

"Po prvom sete som nadobudol sebavedomie. V dôležitých chvíľach mi dosť pomáhalo podanie. Radek však ukázal, že je skvelý hráč," cituje Djokoviča portál iDnes.cz.

Neprehral už 23 zápasov

Dvadsaťšesťročný rodák práve zo srbskej metropoly Djokovič, momentálne druhý v renkingu, ťahá šnúru už 23 triumfov, začala sa v septembrovom daviscupovom semifinále proti Kanaďanom.

"Nole" následne získal tituly v Pekingu, Šanghaji, Paríži-Bercy a na koncoročnom výberovom šampionáte ATP World Tour Finals v Londýne, kde v pondelok vo finále prekonal španielskeho lídra počítačového poradia Rafaela Nadala.

Djokovič upravil v bilancii zo vzájomných duelov s 34-ročným hlavným hrdinom vlaňajšieho pražského finále Davis Cupu Štěpánkom (44.) už na 9:1. Prekonal ho ôsmy raz za sebou. Nadviazal na triumf 6:4, 6:3, 7:5 z 3. kola tohtoročných melbournských grandslamových Australian Open.

"Okrem druhého setu to bola vyrovnaná partia. Snažil som sa diktovať tempo a dostávať ho do zložitých situácií, ale on sa z nich dostával skvelou obranou," uznal Štěpánek v rozhovore pre Českú televíziu a dodal: "Nejaké sily ma to stálo. Dôležité je odpočinúť si teraz na zajtrajšiu štvorhru."

Následne 28-ročný Berdych, siedmy v systéme pre nasadzovanie, zvládol úvodnú časť pomerne predpokladaného priebežného obratu na 2:1 pre ČR pred nedeľňajším vyvrcholením. Finalista Wimbledonu 2010 triumfoval nad 23-ročným Dušanom Lajovičom (117.) za 114 minút 6:3, 6:4, 6:3.

Srb je náhradník za Janka Tipsareviča, ktorý si nestihol doliečiť pätu. Hostitelia nemajú k dispozícii ani iného niekdajšieho člena Top 15: Viktor Troicki si odpykáva suspendáciu na 12-mesiacov za prehrešok proti antidopingovým pravidlám.

Náhradný nehrajúci kapitán Čechov Vladimír Šafařík, ktorý na lavičke zastupuje zdravotne indisponovaného tradičného šéfa realizačného štábu Čechov Jaroslava Navrátila, pred štvrtkovým žrebom programu nahlásil na sobotňajšiu štvorhru (16.00 h) Jana Hájka s Lukášom Rosolom.

Všeobecne však panuje predpoklad, že napokon nastúpia Berdych a Štěpánek, ktorí v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) majú spoločnú deblovú bilanciu 13:1. Kapitán domácich Bogdan Obradovič vyrukoval s párom Ilija Bozoljac, Nenad Zimonjič, do úvahy však prichádza aj Djokovičov štart.

V historickej štatistike vedú Česi tesne 6:5, v ére samostatnosti krajín je skóre 1:1. Oba tímy sa presadili pred vlastnými fanúšikmi. Srbsko triumfovalo v semifinále edície 2010 tesne 3:2 a napokon aj získalo "šalátovú misu", Česko sa mu revanšovalo vlani vo štvrťfinále v Prahe 4:1, zužitkovalo absenciu Djokoviča.

Finále Davisovho pohára 2013

SRBSKO - ČESKO 1:1 po piatkových dvojhrách

(Belehrad, tvrdý povrch RuKortHard v hale Belehradská aréna)

Novak Djokovič - Radek Štěpánek 7:5, 6:1, 6:4 za 130 minút

Dušan Lajovič - Tomáš Berdych 3:6, 4:6, 3:6 za 114 minút

Zostávajúci program Sobota (16.00)

Ilija Bozoljac, Nenad Zimonjič - Jan Hájek, Lukáš Rosol

Nedeľa (14.00)

Novak Djokovič - Tomáš Berdych

Dušan Lajovič - Radek Štěpánek

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Finále DC: Srbsko - Česko podľa očakávania 1:1