Ferrer vyradil na Australian Open Nadala

Rafael Nadal prehral s Davidom Ferrerom prekvapujúco hladko v troch setoch.
Rafael Nadal prehral s Davidom Ferrerom prekvapujúco hladko v troch setoch. (Autor: SITA/AP)
TASR|26. jan 2011 o 07:44

David Ferrer prekvapujúco vyradil vo štvrťfinále Australian Open Rafaela Nadala. Výkon svetovej jednotky však bol ovplyvnený zraneniami.


MELBOURNE. Španielsky tenista David Ferrer sa stal posledným semifinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

Siedmy nasadený hráč si vo štvrťfinále v aréne Roda Lavera v Melbourne poradil v derby so svojím krajanom a najvyššie nasadeným hráčom Rafaelom Nadalom v troch setoch 6:4, 6:2 a 6:3. Ferrer sa v boji o finále stretne s Britom Andym Murraym, ktorý vyradil Ukrajinca Alexandra Dolgopolova.

Nadal, ktorého výkon ovplyvnili zdravotné problémy, nezačal najlepšie a už v úvodnom sete ťahal za kratší koniec. Ferrer si vytvoril náskok 4:1 a aj keď jeho súper zlepšil hru, prvú sadu vyhral 6:4.

Piaty nasadený hráč dominoval nad svojím krajanom aj v ďalšom priebehu, Nadal mu nedokázal konkurovať a prehral 2:6. Ferrer nepoľavil a v záverečnom dejstve si vytvoril opäť náskok 4:1, Nadal vzápätí svoje podanie udržal a stále choval nádej na zotrvanie v zápase. Ferrer ale nenechal nič na náhodu a zvíťazil 6:3.

"Nie je ľahké opustiť zápas pre zranenie, no Nadal sa na to nehrá. Som rád, že som vyhral a verím, že sa mi bude dariť aj v ďalšom zápase," povedal Ferrer, ktorý sa predstaví iba v druhom grandslamovom semifinále v kariére.

Nadal bol po prehre sklamaný: "Bol to pre mňa ťažký deň. Skúšal som hrať najlepšie ako viem, ale nemohol som spraviť viac. Navyše som mal do činenia so silným súperom. David hral vo vysokom tempe a dnes som mu nemal šancu konkurovať," povedal Nadal.

"V Dauhe ma trápil vírus a dnes to bol iný zdravotný problém. Nechcem, aby ľudia vnímali môj obraz tak, že ak prehrám, tak sa vyhováram na problémy. Aj prehry sú súčasťou športu. Ale inak som šťastný športovec," dodal.

ferrer_res.jpg

David Ferrer

Dolgopolov skončil vo štvrťfinále

Britský tenista Andy Murray sa stal tretím semifinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Opeb. Vlaňajší finalista si vo štvrťfinále na centri v aréne Roda Lavera v Melbourne ako nasadená päťka poradil s najväčším prekvapením turnaja Ukrajincom Alexandrom Dolgopolovom v štyroch setoch 7:5, 6:3, 6:7 (3) a 6:3.

V semifinále nastúpi rodák zo škótskeho Dunblane proti víťazovi španielskeho derby medzi najvyššie nasadeným Rafaelom Nadalom a Davidom Ferrerom.

Murraymu vyšiel úvod stretnutia s Dolgopolovom a po rýchlom brejku sa ujal vedenia 4:1. Rodák z Kyjeva, ktorý v osemfinále senzačne vyradil štvrtého nasadeného Švéda Robina Söderlinga, v ďalších minútach vyrovnal na 4:4, no záver setu patril Murraymu. V druhom dejstve Brit hneď na začiatku prelomil podanie Dolgopolova a získal ho vo svoj prospech.

V treťom sete však Ukrajinec držal s favoritom krok a v tajbrejku vďaka agresívnym úderom od základnej čiary slávil úspech. Dolgopolov ale nezvládol úvod štvrtého setu, po dvoch stratách podania prehrával 0:4 a Murray už zápas dotiahol do úspešného konca.

murray_res.jpg

Andy Murray

Murray sa musí zlepšiť

Murray si po triumfe nad Ukrajincom zhlboka vydýchol. "Bol to veľmi ťažký duel. Dolgopolov udiera do loptičiek ako žiaden iný hráč na okruhu ATP, ťažko sa to vysvetľuje. Mal som problémy dostať sa do správneho rytmu. Ak chcem rovnako ako vlani bojovať o titul, v semifinále musím podať lepší výkon. Na Rafaela Nadala či Davida Ferrera by ten dnešný nestačil," povedal Murray pre akreditované médiá.

Dolgopolov sa stal v Melbourne prvým ukrajinským grandslamovým štvrťfinalistom od roku 1999, keď Andrej Medvedev postúpil do finále na Roland Garros.

Ruská tenistka Vera Zvonarevová a Belgičanka Kim Clijstersová sa stretnú v druhom semifinále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

Zvonariovová si ako nasadená dvojka vo štvrťfinále v Melbourne poradila s Češkou Petrou Kvitovou v dvoch setoch 6:2, 6:4 a pripravila jej vôbec prvú prehru v novej sezóne. Clijstersová v pozícii nasadenej trojky zdolala Poľku Agnieszku Radwanskú tiež v dvoch setoch 6:3 a 7:6 (4).

Vyradila tretiu Češku

Zvonariovová sa na tohtoročnom Australian Open stala "katom" českých tenistiek. V 3. kole vyradila Lucii Šafářovú, v osemfinále Ivetu Benešovú a vo štvrťfinále prerušila deväťzápasovú víťaznú šnúru Kvitovej, ktorá bude líderkou českého družstva v zápase 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie proti Slovensku (5.-6. februára v Sibamac aréne bratislavského NTC).

"Vedela som, že to bude veľmi ťažký zápas. Petra urobila v poslednom období obrovský výkonnostný progres a v Melbourne podávala výborné výkony. Dôležité bolo, že som hrala od prvej do poslednej loptičky maximálne koncentrovane a agresívne, dokázala som súperku dostať pod tlak," povedala Zvonarevová v prvom interview priamo na kurte.

Clijstersová v dueli proti Radwanskej potvrdila úlohu favoritky, hoci najmä v prvom sete urobila priveľa nevynútených chýb. V rozhodujúcich momentoch však finalistka Australian Open z roku 2004 vždy dokázala zabrať.

clijsters_res.jpg

Kim Clijstersová

Clijstersová nestratila ešte set

Trojnásobná šampiónka US Open v v tomto roku v Melbourne ešte nestratila ani set a mnohí odborníci ju považujú za topfavoritku na titul.

"Proti Radwanskej to nebolo jednoduché, využila som však bohaté skúseností z grandslamových turnajov," povedala Clijstersová. So Zvonariovovou má zatiaľ priaznivú bilanciu 6:3. Vlani vo finále US Open zvíťazila Belgičanka jasne 6:2, 6:1, no vo Wimbledone ťahala za kratší koniec.

"O titul na Australian Open bude tuhý boj. V hre zostali tri najvyššie nasadené hráčky a Na Li, ktorá je v úvode sezóny vo skvelej forme, čo potvrdila víťazstvom na turnaji v Sydney, kde ma vo finále zdolala," dodala Belgičanka.

Výsledky

muži - dvojhra - štvrťfinále:

David Ferrer (7-Šp.) - Rafael Nadal (1-Šp.) 6:4, 6:2, 6:3

Andy Murray (5-V.Brit.) - Alexandr Dolgopolov (Ukr.) 7:5, 6:3, 6:7 (3), 6:3

ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Vera Zvonarevová (2-Rus.) - Petra Kvitová (25-ČR) 6:2, 6:4

Kim Clijstersová (3-Bel.) - Agnieszka Radwanská (12-Poľ.) 6:3, 7:6 (4)

Štvorhra žien - semifinále:

Gisela Dulková, Flavia Pennettová (Arg./Tal.-1) - Liezel Huberová, Naďa Petrovová (USA/Rus.-3) 6:4, 7:5

Viktoria Azarenková, Maria Kirilenková (Biel./Rus.-12) - Květa Peschkeová, Katarina Srebotniková (ČR/Slovin.-2) 6:2, 6:4

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ferrer vyradil na Australian Open Nadala