Federer zdolal v Miami Roddicka. sestry Williamsové do semifinále

SITA|2. apr 2009 o 08:34

WTA Tour Sony Ericsson Open a ATP World Tour Masters 1000 Sony Ericsson Open v americkom Miami na Floride. Michal Mertiňák skončil vo štvorhre vo štvrťfinále.

MIAMI.

Súboj sestier v semifinále v Miami, Serena s motiváciou navyše

Niektorá zo známych amerických tenisových sestier Williamsových si zahrá vo finále dvojhry na turnaji WTA Tour Sony Ericsson Open v americkom Miami na Floride (Premier Mandatory, dotácia 4,5 milióna USD, tvrdý povrch Laykold vonku). Vo štvrtok (nie pred 3.10 h už v piatok SELČ) totiž absolvujú Serena a Venus v semifinále svoj jubilejný 20. oficiálny vzájomný súboj.

Prvá menovaná má tri sprievodné motivácie: revanšovať sa za dve predchádzajúce prehry v rade, vyrovnať skóre na 10:10 a najmä si udržať post jednotky svetového rebríčka. Úradujúcu šampiónka z newyorských US Open (zdolala tam Venus vo štvrťfinále) i melbournských Australian Open v prípade miamského semifinálového neúspechu vystrieda v pondelok 6. apríla na vrchole renkingu Ruska Dinara Safinová. Už začiatkom tohto týždňa zverejnila tento prepočet na svojej internetovej stránke Tenisová asociácia žien (WTA).

Serena sa v stredajšom štvrťfinále potrápila oveľa viac ako Venus, ale napokon vyradila aj tretiu Číňanku v rade. Dvadsaťsedemročnú rovesníčku Na Li (40. v počítačovom poradí, bola však už aj 16.) napokon zdolala za 128 minút 4:6, 7:6 (1), 6:2. V koncovke druhého setu čelila hostiteľka brejkbalovej hrozbe v deviatom i jedenástom geme. V úvodnej časti znížila z 0:5 na 4:5, viac však už nezvládla. Zhodou okolností v osemfinále po úplne rovnakom vývoji, ale vo svoj prospech, získala vstupné dejstvo proti Jie Ženg (v 3. kole S. Williamsová vyradila Šuai Peng). Na Li potom urobila v tajbrejku 6 nevynútených chýb. Celkovo si v stredu príliš nepomohla 10 dvojchybami. "Záver druhého setu som jej odovzdala a potom som sa už nedokázala pozviechať. Cítila som, že šanca je preč,“ priznala Číňanka, ktorá síce v rozhodujúcom dejstve získala prvý gem, vzápätí však prehrala 5 hier v rade aj vinou pasáže 0:16 na loptičky.

Držiteľka 33 titulov z hlavného profesionálneho okruhu Serena, ktorá si pripísala svoj jubilejný 20. tohtoročný triumf, dosiahla odplatu za vlaňajšiu stuttgartskú prehru a ujala sa v bilancii zo vzájomných duelov s Na Li vedenia 2:1. V Crandon Parku v lokalite Key Biscayne zvládla čistý hetrik v sezónach 2002 - 2004 a teraz siaha po ďalšom. Prípadnou šiestou trofejou by osamela na čele historického poradia pred Nemkou Steffi Grafovou.

O nepriaznivom vývoji štvrťfinále S. Williamsová uviedla: "Nejako som sa nevedela dostať do zápasu. Možno som spočiatku pociťovala únavu, ale ani to nemôže byť ospravedlnením. Musím uznať, že mi chýbal pohyb. Bolo to približne osem percent zo sto.“ Desaťnásobná grandslamová šampiónka, ktorá s niekým iným ako Venus naposledy v Miami prehrala v roku 2001 (s krajankou Jennifer Capriatiovou), pred ďalšou kapitolou sesterských duelov - nie príliš diplomaticky voči zvyšku osadenstva na okruhu - uviedla: "Automaticky sa dostávam na inú úroveň, pretože ona zosobňuje inú úroveň. Má tvrdšie údery a razantnejší servis. Je to síce trochu frustrujúce čeliť podaniam nad 200 km/h, ale zároveň svojím spôsobom aj zábavné.“ Serena zdolala Venus v marcovom finále newyorskej exhibície.

Šampiónka z Wimbledonu i MS WTA Tour 2008 Venus (6.) po stredajšom prekonaní Češky Ivety Benešovej (31.) za 71 minút 6:1, 6:4 ešte otvorenejšie vyhlásila: "Verím, že sme so Serenou najlepšie na svete. Rada proti nej hrám, pretože jedna pre druhú sme najväčšou výzvou.“ Staršia zo sestier má v Miami na konte tri primáty, ale najčerstvejší pochádza už z ročníka 2001. Williamsové získali 8 z ostatných 11 miestnych trofejí.

Dvadsaťosemročná bývalá jednotka renkingu Venus ani v treťom zápase s ľaváčkou Benešovou nestratila set. V druhej časti pritom prehrávala 0:3 a čelila trom brejkbalom vo štvrtom geme, napokon si však pripísala 6 zo 7 hier. "Občas sa azda až prehnane spolieham na moje podanie,“ povedala. Nastrieľala 8 es a po prvom servise zaznamenala 22 z 27 takto rozohratých fiftínov. Od šokujúcej prehry so Španielkou Carlou Suárezovou-Navarrovou v 2. kole AO ťahá sériu 14 úspechov. Ako je známe, Williamsové na sklonku marca tradične bojkotovali turnaj v kalifornskom Indian Wells.

V druhom štvrtkovom semifinále si zmerajú sily miamská šampiónka spred troch rokov, Ruska Svetlana Kuznecovová (8.), a Bieloruska Viktoria Azarenková (10.).

Dvojhra - štvrťfinále - streda - súhrn výsledkov:

  • Serena Williamsová (1-USA) - Na Li (Čína) 4:6, 7:6 (1), 6:2
  • Venus Williamsová (5-USA) - Iveta Benešová (26-ČR) 6:1, 6:4

Dvojice vo štvrtkovom semifinále:

  • Serena Williamsová (1-USA) - Venus Williamsová (5-USA) - bilancia: 9:10
  • Svetlana Kuznecovová (8-Rus.) - Viktoria Azarenková (11-Biel.) - bilancia: 3:0

Federer porazil Roddicka, do semifinále aj Djokovič

Prvými semifinalistami dvojhry na prestížnom tenisovom turnaji ATP World Tour Masters 1000 Sony Ericsson Open v americkom Miami na Floride (dotácia 4,5 milióna USD, tvrdý povrch Laykold vonku) sa stali Švajčiar Roger Federer a Srb Novak Djokovič.

Druhý muž žrebu i renkingu Federer vedie v bilancii zo vzájomných duelov 7:2 a zdolal Djokoviča vo finále newyorských grandslamových US Open 2007 i vlani na rovnakom podujatí v semifinále. V stredajšom štvrťfinále v Crandon Parku v lokalite Key Biscayne vyradil domáceho Andyho Roddicka za 124 minút 6:3, 4:6, 6:4. Mariánom Vajdom koučovaný tretí hráč svetového rebríčka Djokovič si poradil s Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom za 116 minút 6:3, 6:4.

Zatiaľ čo Federer, hoci zďaleka nie bez problémov, potvrdil, že na miestneho šampióna zo sezóny 2004 Roddicka dlhodobo pozná recept a upravil skóre už na 17:2, Srb po štyroch prehrách v rade konečne získal Tsongov skalp a pripomenul tým svoj triumf nad týmto súperom z finále melbournských Australian Open 2008.

Niekdajší líder svetového rebríčka ATP Federer, v Miami víťaz zo sezón 2005 a 2006, sa Roddickovi (6.) revanšoval za miestnu štvrťfinálovú prehru spred dvanástich mesiacov a povedal: "Mal som dostať vývoj pod kontrolu v druhom sete, ale nezvládol som to a vytvoril som tým na seba zbytočný tlak. Som šťastný, že som napokon postúpil.“ V rozhodujúcom okamihu podržala Švajčiara páska siete: priniesla mu totiž mečbal premenený bekhendom, ktorý útočiaci súper nespracoval. Trinásťnásobný grandslamový šampión Federer naposledy na úrovni Masters 1000 triumfoval predvlani v Cincinnati.

"Môžem byť spokojný aspoň s tým, že to bol dramatický a vyrovnaný duel,“ skonštatoval sklamaný Roddick, ktorému nepomohla ani občas až prehnane oddaná podpora z viac ako 12-tisícového hľadiska. Hostiteľ v druhej časti najprv vo štvrtom geme pri vlastnom podaní odvrátil stav 0:40 a potom v siedmej hre získal brejk, hoci opäť prehrával 0:40.

Hrdina miamského ročníka 2007 Djokovič, ktorý v utorok zápasil so žalúdočnými problémami a počas druhého setu štvrťfinále si vyžiadal fyzioterapeuta, brejkol Tsongu (11.) v šiestej hre vstupného dejstva a potom na 3:2 v druhej časti. Pravda, Francúz ešte nekapituloval. Mal po dva brejkbaly v ôsmej i desiatej hre, už sa však nedokázal vrátiť do stretnutia.

"Som veľmi spokojný s mojím dnešným výkonom, pretože v predchádzajúcich štyroch našich dueloch sa mi nepodarilo nájsť cestu k úspechu,“ vyhlásil Djokovič a dodal: "Aj v minulosti to bývalo tesné. Vedel som teda, že musím striehnuť na príležitosti a chytiť sa ich. Usiloval som sa byť bližšie pri základnej čiare, mať výmeny viac pod kontrolou a agresivitou dostávať súpera pod tlak.“ Tsonga má tento rok na konte 25 triumfov a je druhý v príslušnej tabuľke za Roddickom (26), teda ďalším tenistom, ktorý v stredajšom štvrťfinále ťahal za kratší koniec.

Vo štvrtkových štvrťfinále sa predstavia dvaja španielski ľaváci. Rafael Nadal bude čeliť Argentínčanovi Juanovi Martinovi del Potrovi, nad ktorým zatiaľ vedie 4:0 bez straty setu, a Fernando Verdasco sa pokúsi proti Britovi Andymu Murrayovi zopakovať svoju prevahu z osemfinále januárových Australian Open.

Dvojhra - štvrťfinále - streda - súhrn výsledkov:

  • Novak Djokovič (3-Srb.) - Jo-Wilfried Tsonga (10-Fr.) 6:3, 6:4
  • Roger Federer (2-Švajč.) - Andy Roddick (5-USA) 6:3, 4:6, 6:4

Zostávajúci program štvrťfinále (štvrtok):

  • Rafael Nadal (1-Šp.) - Juan Martin del Potro (6-Arg.) - bilancia: 4:0
  • Andy Murray (4-V. Brit.) - Fernando Verdasco (8-Šp.) - bilancia: 5:2

Mertiňák dohral

Slovenský tenista Michal Mertiňák a Čech František Čermák prehrali v stredajšom stretnutí štvrťfinále štvorhry na turnaji ATP World Tour Masters 1000 Sony Ericsson Open v americkom Miami s takisto nenasadenou austrálskou dvojicou Ashley Fisher, Stephen Huss za 82 minút tesne 4:6, 6:3, 6:10 (zápasový tajbrejk). V rozhodujúcej časti zdolaní neustále ťahali za kratší koniec, keď prehrávali 1:3, 2:4, 3:7 i 5:9 a odvrátili len jeden mečbal súperov.

"Dnes to bolo o niekoľkých loptách. Vedeli sme, že súperi hrajú dobre, a potvrdilo sa to. V zápasovom tajbrejku urobili o dve chyby menej a to rozhodlo v ich prospech," uviedol Michal Mertiňák pre agentúru SITA.

Držitelia tohtoročného titulu z antuky v mexickom Acapulcu Mertiňák a Čermák si odnášajú z Crandon Parku v lokalite Key Biscayne 180 bodov do párového svetového rebríčka a spoločný šek na 23 000 USD. Fisher a Huss v utorňajšom osemfinálovom 2. kole miamskej deblovej súťaže zastavili ďalšieho Slováka Filipa Poláška, ktorý hral po boku domáceho Travisa Parrotta.

Štvorhra - štvrťfinále:

Ashley Fisher, Stephen Huss (Austr.) - František Čermák, Michal Mertiňák (ČR/SR) 6:4, 3:6, 10:6 (zápasový tajbrejk) za 82 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer zdolal v Miami Roddicka. sestry Williamsové do semifinále