Federer zachránil Švajčiarov. Je o čosi bližšie k chýbajúcej mise

Roger Federer
Roger Federer (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|7. apr 2014 o 10:06

Kazaši trápili Švajčiarov v Davisovom pohári. Napokon však favorit vyhral 3:2.

Roger Federer nikdy nepripisoval Davisovmu poháru až takú vážnosť. Nastupoval v ňom, ale nie celú sezónu a zväčša len v kritických momentoch, keď hrozilo Švajčiarom vypadnutie. Chýbal mu partner, s ktorým by mohol zabojovať o Šalátovu misu, ktorú už majú v zbierke Djokovič s Nadalom.

V poslednom čase mu ale svitla nádej po skvelých výkonoch Stanislasa Wawrinku. Dvadsaťdeväťročný hráč sa uplynulý rok definitívne dostal medzi absolútnu špičku. Tým, že triumfoval na Australian Open všetkým ukázal, že môže zdolať hociktorého zo svetových tenistov. Predpovedá to aj jeho rebríčkove postavenie. Dostal sa na tretie miesto.

To Federera presvedčilo o tom, že môže zabojovať o jeden z posledných veľkých titulov, ktorý mu chýba v zbierke. O to viac to znásobila jasná výhra nad oslabeným Srbskom v prvom kole. Švajčiari zdolali súpera hrajúceho bez Djokoviča s Tipsarevičom už po úvodných dvojhrách a štvorhre.

Kazaši viedli 2:1

Priaznivý žreb sa rysoval aj vo štvrťfinále. Kazachstan však znova raz ukázal, že je nebezpečnejší, ako sa zdá. V roku 2011 sa o tom presvedčili českí tenisti. Tí síce posledné dve sezóny tímovú súťaž ovládli, ale pred troma rokmi prehrali už v prvom kole s Kazachmi. Čechom nepomohlo ani vedenie 2:1 Tomáša Berdycha v rozhodujúcej dvojhre.

Berdycha vtedy zdolal nebezpečný Andrej Golubev. Dvadsaťšesťročný Rus reprezentujúci Kazachstan nikdy nedosiahol v tenise nič svetoborné. V rebríčku bol najvyššie na 33. mieste, na grandslame sa najďalej dostal do druhého kola. Cez víkend však na seba opäť upozornil v Davisovom pohári. V piatok si vyšliapol vo Švajčiarsku na Wawrinku.

K tomu pridal druhý bod vo štvorhre, kde spolu s Oleksandrom Nedoviesovom zdolali Federera s Wawrinkom. Zdalo sa, že Kazaši sú znova pripravení na senzáciu.

V nedeľu sa však favorizovaný tím vzchopil a dvoma víťazstvami výsledok otočil. Na triumfe mal najväčšiu zásluhu Federer. Ten celý víkend výborne podával a Golubeva s Kukuškinom (ďalším Rusom v kazašskom drese) nepustil ani k jednému setu.

V semifinále len druhýkrát

„Vydýchli sme si. Bol to dlhý víkend s množstvom tenisu. Sme šťastní, že sme to zvládli. Som rád, že Stan vyhral a umožnil mi, aby som tím posunul do semifinále,“ hovorila vysmiata legenda pre stránku ATP.

Tridsaťdvaročný Bazilejčan si tak zahrá len druhýkrát v kariére semifinále Davisovho pohára. V roku 2003 v ňom boli Švajčiari prvýkrát, ale Federer prehral v rozhodujúcom zápase s Austrálčanom Lleytonom Hewittom.

Napriek postupu však dodal, že sa stále sústredí na to, aby uspel v najbližších mesiacoch v individuálnej kariére. „Teraz je dôležité si pár týždňov oddýchnuť a pripraviť sa na antuku. Po tom nás čaká tráva, turnaje na tvrdom povrchu a až v septembri sa budeme sústrediť čo ďalej v Davisovom pohári,“ pokračoval štvrtý hráč sveta.

V semifinále Švajčiari vyzvú doma nebezpečných Talianov. Tých potiahol skvele hrajúci Fabio Fognini, ktorý nedal šancu ani Andymu Murraymu. Druhú dvojicu tvorí Francúzsko s Českom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer zachránil Švajčiarov. Je o čosi bližšie k chýbajúcej mise