Federer vyhral šiestykrát Turnaj majstrov

Roger Federer
Roger Federer (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|27. nov 2011 o 21:02

Švajčiarsky tenista zdolal vo finále Turnaja majstrov Jo-Wilfrieda Tsongu v troch setoch a rekordne po šiestykrát vyhral prestížny turnaj.

BRATISLAVA. Roger Federer opäť dokazuje, že stále vie vyhrávať veľké zápasy. Obzvlášť, ak to je na Turnaji majstrov. Londýnsku O2 arénu ovládol po vlaňajšom triumfe aj tento rok.

Vyhral všetkých päť zápasov a získal už svoj rekordný šiesty triumf na podujatí, kde štartuje osem najlepších tenistov rebríčka. Osamostatnil sa na čele víťazov, keďže turnaj päťkrát vyhrali Pete Sampras a Ivan Lendl. Okrem toho sa stal najstarším víťazom turnaja, keď ako tridsaťročný prekonal rekord Ilieho Nastaseho.

Svetová štvorka zdolala vo finále Jo-Wilfrieda Tsonga v troch setoch po výsledku 6:3, 6:7 a 6:3. Federer si pripísal na konto 1500 bodov a 1,630 milióna dolárov a predĺžil víťaznú sériu na konci sezóny na sedemnásť zápasov za sebou.

"Chcem pogratulovať Rogerovi. Dokázal, že je skvelým tenistom aj v tridsiatich rokoch," povedal po zápase Tsonga.

"Jo mal úžasnú sezónu. Skvelý obrat ukázal v zápase so mnou na Wimbledone. Určite sa ešte zlepší a budúci rok bude mať tri šance ovládnuť Londýn. Osobne nemôžem byť šťastnejší, keď som takto ukončil sezónu. Vo finále som zo seba dostal úplne všetko a som vyčerpaný, ale nesmierne šťastný," dodal Federer.

Federer podával v druhom sete na víťazstvo

Francúzsky tenista začal v zápase agresívnejšie, keď jasným spôsobom vyhral prvé tri podania. Na druhej strane Federer mal väčšie problémy na podaní, ale vždy si servis udržal. Rozhodujúca chvíľa prišla v siedmom geme, ktorý získal bez straty fiftínu pri súperovom podaní švajčiarsky tenista. Set potom vyhral 6:3.

Ako jasná záležitosť v prospech bazilejského rodáka sa črtal aj druhý set, v ktorom zobral Tsongovi v piatom geme podanie. Francúzovi nestačilo ani vedenie 30:0. Federer pokračoval vo výbornom výkone naďalej a za stavu 5:4 podával na víťazstvo v zápase.

Skvelý obrat Tsongu

Francúz sa však vzchopil a agresívnymi údermi si vynútil tri brejkboly. Prvé dva Fedex odvrátil, ale tretí už jeho súper využil.

Následne si obaja udržali podanie a o víťazovi druhého setu rozhodol tajbrejk. Lepšie v ňom začal Federer, ktorý vyhrával 3:1 a 5:2. Tsonga sa však stále nevzdával a dvoma dobrými podaniami znížil na 4:5.

Pri desiatej loptičke v skrátenej hre predviedol Francúz skvelé údery a vyrovnal na 5:5. Federer mu odpovedal pri druhom podaní esom, ktoré znamenalo mečbal. Tsonga ukázal pevné nervy a z druhého podania skvele zaútočil a víťazným úderom odvrátil koniec zápasu. Víťaznú loptičku doplnil výborným podaním. Dokonalý obrat z 2:5 na 8:6 potvrdil presným returnom, ktorý znamenal výhru v druhom sete.

Federer však ukázal, prečo má na konte šestnásť grandslamov a obrovské množstvo titulov. V treťom sete sa skoncentroval a v ôsmom geme si počkal na chyby Tsongu. Švajčiar si pri jeho podaní vynútil postupne brejkbaly, využil tretí a následnou čistou hrou premenil druhý mečbol.

Výsledok:

Roger Federer - Jo-Wilfried Tsonga 6:3, 6:7 (6:8), 6:3

Reakcie bývalých aj súčasných tenistov prostredníctvom Twitteru

Boris Becker (Nem.): "Federer je stále tým chlapíkom pre tenisový svet!"

Juan Martín Del Potro (Arg.): "Veľký Roger! Gratulácie!!!"

Paul Annacone (USA): "Wow! Blahoželám, Roger Federer - úžasné!"

Jelena Vesninová (Rus.): "Federer je najlepším z najlepších! Kráľ svetového tenisu. Kochám sa jeho schopnosťami a talentom. Playstation :)))"

Viktoria Azarenková (Biel.): "A Federer znova prepísal história! Nenachádzam slov, okrem tých gratulačných."

Patrick McEnroe (USA): "Federerova vášeň stále planie!!!! Ohromné."

SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer vyhral šiestykrát Turnaj majstrov