Favoritmi štvrťfinále Rusko, Argentína, Španielsko a USA

SITA|10. apr 2008 o 16:54

BRATISLAVA 10. apríla (SITA) - Rovnako ako vo februári sa hit programu svetovej skupiny Davisovho pohára 2008 tenisových reprezentačných tímov mužov uskutoční v moskovskej Malej športovej aréne Lužniki ...

BRATISLAVA 10. apríla (SITA) - Rovnako ako vo februári sa hit programu svetovej skupiny Davisovho pohára 2008 tenisových reprezentačných tímov mužov uskutoční v moskovskej Malej športovej aréne Lužniki (kapacita 6480 divákov) - tentoraz na antuke. Po Srbsku, ktoré ako nováčik medzi elitou doplatilo v osemfinálovom 1. kole na virózy vtedy čerstvého grandslamového šampióna Novaka Djokoviča i Janka Tipsareviča (na Australian Open potrápil Švajčiara Rogera Federera), okúsi domácu silu "zbornej" Česko.

V ďalších dueloch štvrťfinále sa 11. - 13. apríla zhora podľa "pavúka" predstavia Argentína - Švédsko (Buenos Aires, Estadio Parque Roca, antuka vonku, kapacita 14 097 divákov), Nemecko - Španielsko (Brémy, AWD Dome, tvrdý povrch Rebound Ace Synpave v hale, kapacita 9300 divákov) a USA - Francúzsko (Winston-Salem, Lawrence Joel Veterans Memorial Coliseum, tvrdý povrch Premier Court v hale, kapacita 14 500 divákov). Semifinále bude 21. - 23. septembra, teda o tri grandslamové turnaje a k tomu pekinské olympijské hry neskôr. V rovnakom termíne budú o účasť medzi elitou ročníka 2009 bojovať ôsmi postupujúci z terajších finálových zápasov jednotlivých kontinentálnych troch zón (medzi nimi možno Slovensko) s osmičkou zdolaných osemfinalistov - spomenutým Srbskom, Belgickom, Veľkou Britániou, Izraelom, Kórejskou republikou, Peru, Rumunskom a Rakúskom.

Rusko naposledy prehralo pred vlastným publikom vo finále 1995 so Spojenými štátmi americkými. Šampióni zo sezón 2002 a 2006 odvtedy ťahajú doma sériu 15 triumfov, hoci ostatných šesť len najtesnejším pomerom 3:2. "Dozrel čas, aby doma znova prehrali," povedal pre iDnes.cz Tomáš Berdych. V piatok nečakane začne proti Maratovi Safinovi. Herne sa trápiaci bývalý líder svetového rebríčka, ktorý tento rok uspel iba vo svojej prvej dvojhre a má výkaz 1-5, pôvodne vôbec nefiguroval v nominácii. Napokon sa dostal nielen do nej, ale aj na kurt ako singlová dvojka po antukovom špecialistovi Igorovi Andrejevovi.

Šokujúcimi ťahmi povestný prvý muž ruského "bieleho športu" Šamil Tarpiščev, ktorý je uznávaný ako obrovský stratég, teda nepostavil víťaza nedávneho turnaja v Miami Nikolaja Davydenka a ani "sebadeštrukčného" Michaila Južného (v Miami v zlosti sám sebe raketou rozbil hlavu), držiteľa trofeje z januárového Chennai. "Michail je teraz v nejakej kríze, psychicky nie je príliš pripravený na Davis Cup," povedal Južného kouč Boris Sobkin. Davydenko, ktorý má proti českej renkingovej jednotke a semifinalistovi z Miami Tomášovi Berdychovi bilanciu 6:0, priletel z Floridy až v utorok a potreboval viac času na aklimatizáciu i zvyknutie si na odlišný povrch. "Určite sme rátali s tým, že Davydenko nebude hrať, ale táto zostava je prekvapujúca. Rusko však má vyrovnaný káder," upozornil kapitán hostí Jaroslav Navrátil.

Trofej obhajujúce USA, ktoré vlani vo finále v Portlande zdolali Rusko 4:1, po jubilejný 10. raz v rade vyrukujú so singlistami Andym Roddickom a Jamesom Blakom a deblistami Bobom a Mikom Bryanovcami. Ambicióznemu Francúzsku bude v Severnej Karolíne pre zranenie pravého kolena chýbať finalista AO 2008 Jo-Wilfried Tsonga. Uvoľnilo sa tým miesto pre Arnauda Clémenta na pravdepodobné doplnenie zohraného tandemu na štvorhru k Michaelovi Llodrovi, zatiaľ čo vo dvojhrách sa dá očakávať nasadenie Richarda Gasqueta a Paula-Henriho Mathieua. "Som rád, že sa po roku vraciame na štvrťfinále práve do Winstonu-Salemu. Miestne frenetické publikum nám totiž proti Španielsku svojím hlasným povzbudzovaním pomohlo. Takmer nepochybujem, že teraz diváci rýchlo zistia, ako veľmi budeme potrebovať jeho podporu aj proti takému náročnému oponentovi, akým je Francúzsko," uviedol Roddick. O možno väčšej vyrovnanosti, než by sa zdalo, hovorí aj historické skóre 7:7. "Galský kohút" v semifinále edície 2002 triumfoval na antuke v areáli Roland Garros 3:2. Už vtedy sa do akcie dostali Clément, Llodra, Roddick i Blake.

Nemecko bez Tommyho Haasa, ktorý si pre rôzne vleklé zdravotné problémy zredukoval program a stanovil iné priority, a deblistov Michaela Kohlmanna či Alexandra Waskeho, nemá čo stratiť proti Španielsku disponujúcemu na rozdiel od 1. kola aj Rafaelom Nadalom a ďalším hráčom z hornej desiatky počítačového poradia Davidom Ferrerom. V prospech hostiteľov azda hovorí len zvolený rýchly povrch na eliminovanie povestnej "hispánskej" antukovej školy a bilancia 9:4. "Sme v kompletnom zložení a s veľkou šancou prebojovať sa medzi najlepších štyroch," skonštatoval R. Nadal. Španielsko naposledy bolo v semifinále v roku 2004 a napokon aj získalo "šalátovú misu".

Oveľa lepšie papierové vyhliadky majú domáci v Buenos Aires. Argentína vedená Davidom Nalbandianom a opierajúca sa aj o služby Guillerma Caňasa, Juana Monaca a Joseho Acasusa nasypala antuku pod nohy Švédom, ktorým vlani na koberci v Göteborgu podľahla 1:4, ale predvlani ich na Estadio Parque Roca - takisto ako teraz na antuke - deklasovala 5:0. "Domáci sú favoritom - o tom niet pochýb. Zároveň si však myslím, že máme na pôde tohto súpera väčšiu šancu ako v roku 2006," skonštatoval kapitán "Troch koruniek" Mats Wilander.


Program štvrťfinále svetovej skupiny Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov (hrá sa 11. - 13. apríla):

Rusko - Česko (Moskva, Malá športová aréna Lužniki, antuka v hale, kapacita 6480 divákov)

Argentína - Švédsko (Buenos Aires, Estadio Parque Roca, antuka vonku, kapacita 14 097 divákov)

Nemecko - Španielsko (Brémy, AWD Dome, tvrdý povrch Rebound Ace Synpave v hale, kapacita 9300 divákov)

USA - Francúzsko (Winston-Salem, Lawrence Joel Veterans Memorial Coliseum, tvrdý povrch Premier Court v hale, kapacita 14 500 divákov)


Víťazi postúpia do semifinále (21. - 23. septembra).


Stávkové kurzy na zisk trofeje: Argentína 2,82, Španielsko 3,4, USA 8,8, Rusko 9,6, Francúzsko 13,5, Česko 16,5, Nemecko, Švédsko 110


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Favoritmi štvrťfinále Rusko, Argentína, Španielsko a USA