Slovenskí fanúšikovia sa správali bezchybne. Angličania hádžu poháre aj do vlastných hráčov

Hráč pri rohovej zástavke zasypaný pohármi.
Hráč pri rohovej zástavke zasypaný pohármi. (Autor: REUTERS)
REUTERS|4. júl 2024 o 23:43

Najväčšiu pokutu na európskom šampionáte doposiaľ dostalo Chorvátsko.

BRATISLAVA. Vhadzovanie plastových pohárov od piva na ihrisko počas EURO 2024 (ME vo futbale) sa stalo pravidelnou súčasťou turnaja v Nemecku, pričom fanúšikovia sa netrápia tým, že prídu o svoje zálohy.

Národné zväzy však za takéto vyčíňanie platia vysoké pokuty od UEFA.

Počas skupinovej fázy UEFA udelila pokuty v celkovej výške viac ako 1,2 milióna eur. Z toho 719 375 eur bolo za hádzanie predmetov.

Na štadióne fanúšikovia platia okrem ceny piva aj zálohu tri eurá, ktorú môžu získať späť, ak vrátia plastový pohár.

Hlavným terčom sú hráči súpera, najmä pri rohových kopoch.

Zaujímavé je, že Anglicko nebolo sankcionované, keď fanúšikovia hádzali poháre do vlastných hráčov a manažéra po remíze 0:0 so Slovinskom.

K incidentom dochádza od úvodného zápasu, keď Škótsko dostalo pokutu za hádzanie predmetov svojimi fanúšikmi pri prehre 1:5 s Nemeckom.

Rakúsky futbalista Marcel Sabitzer a okolo neho poháre od fanúšikov.
Rakúsky futbalista Marcel Sabitzer a okolo neho poháre od fanúšikov. (Autor: REUTERS)

Z 36 zápasov v skupine sa v 25 prípadoch stalo, že priaznivci hádzali poháre na hraciu plochu.

V siedmich z týchto 25 zápasov boli obe skupiny fanúšikov zodpovedné za to, že ich federácie dostali pokuty za hádzanie predmetov a 19 z 24 súťažiacich krajín bolo za tento priestupok sankcionovaných.

Najhoršími previnilcami boli Maďarsko, Švajčiarsko, Chorvátsko a Srbsko.

Všetci dostali pokuty vo všetkých troch skupinových zápasoch, pričom srbský zväz dostal len za tento priestupok pokuty v celkovej výške 133 125 eur.

Nepociťujú to len hráči. Na zápase Talianska s Chorvátskom v Lipsku boli v ohrození aj novinári, ktorí si chránili svoje notebooky, keď na nich padalo pivo z chorvátskych fanúšikov oslavujúcich gól Luku Modriča.

Tí istí fanúšikovia pred niekoľkými minútami zasypali taliansku bránku pohármi, keď bola Chorvátsku nariadená penalta, ktorú Modrič nevyužil a o chvíľu neskôr si to vynahradil.

Medzi ďalšie priestupky, za ktoré boli udelené pokuty patrí zapaľovanie zábavnej pyrotechniky, výtržnosti v dave, nevhodné odkazy, vniknutie na hraciu plochu, nevhodné správanie tímu a používanie laserového ukazovadla.

Z 24 súťažiacich zväzov zatiaľ nedostali pokutu len tri, pričom fanúšikovia Francúzska, Slovenska a Španielska sa na štadióne správali bezchybne, zatiaľ čo Chorvátsko dostalo celkovo najvyššiu sumu pokút v hodnote 220 875 eur.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Slovenskí fanúšikovia sa správali bezchybne. Angličania hádžu poháre aj do vlastných hráčov