EURO 2004: Do štvrťfinále Portugalsko a Grécko

SITA|20. jún 2004 o 23:01

LISABON/FARO 20. júna (SITA) - V nedeľňajších posledných zápasoch A-skupiny na futbalových ME 2004 si postup do štvrťfinále vybojovali domáci reprezentanti a mužstvo Grécka. So šampionátom sa okrem Ruska ...

LISABON/FARO 20. júna (SITA) - V nedeľňajších posledných zápasoch A-skupiny na futbalových ME 2004 si postup do štvrťfinále vybojovali domáci reprezentanti a mužstvo Grécka. So šampionátom sa okrem Ruska predčasne lúčia aj futbalisti Španielska. Pri rovnosti bodov medzi Španielskom a Gréckom rozhodol o poradí v konečnej tabuľke vyšší počet strelených gólov. Pre zverencov Otta Rehhagela je to historický postup do vyraďovacích bojov na kontinentálnom šampionáte.

Portugalci nastúpili na štadióne Joseho Alvaladeho v Lisabone do pyrenejského derby so Španielskom s imperatívom zvíťaziť. Jediný gól súboja strelil v 57. min Nuno Gomes, ktorý prízemnou strelou spoza šestnástky prekonal brankára Casillasa. V druhom súbežne hranom stretnutí vo Fare zdolali ruskí reprezentanti Grécko 2:1. Pre Rusov, ktorí už pred duelom nemali šancu na postup do štvrťfinále je to prvé víťazstvo na šampionáte. Skóre otvoril historicky najrýchlejším gólom na záverečných turnajoch ME už v 2. min ruský útočník Kiričenko. Pre Rusov to bol vôbec prvý gól turnaja. Druhý presný zásah zbornej pridal v 17. min Bulykin. Gréci dokázali odpovedať iba v 43. min z kopačky Vryzasa, jeho gól sa však vďaka priebehu stretnutia Španielsko - Portugalsko, ktorí vyhrali domáci futbalisti 1:0, ukázal ako "zlatý" postupový.


Súhrn výsledkov nedeľňajších zápasov A-skupiny na ME 2004:

Rusko - Grécko 2:1 (2:1)

Gól: 2. Kiričenko, 17. Bulykin - 44. Vryzas, ŽK: 15. Šaronov, 28. Aňukov, 39. Karjaka, 65. Aleničev, 71. Radimov, 89. Malafejev - 45. Vryzas, 86. Dellas, rozhodovali: Veissiere - Arnault, Vallin (všetci Fr.), 28 000 divákov


Zostavy:

Rusko:
Malafejev - Aňukov, Šaronov, Bugajev, Evsejev (56. Sennikov) - Gusev, Radimov, Karjaka (46. Semšov), Aleničev - Bulykin (46. Syčev), Kiričenko

Grécko:
Nikopolidis - Seitaridis, Kapsis, Dellas, Venetidis (89. Fyssas) - Papadopoulos (70. Nikolaidis), Zagorakis, Basinas (43. Tsartas), Katsouranis - Vryzas, Charisteas



Duel na štadióne Algarve vo Fare začal pre Grékov šokom. Už v 2. minúte využil chybu Katsouranisa útočník Kiričenko a nedal gólmanovo Nikolidisovi žiadnu šancu. Gréci sa potom snažili prevziať iniciatívu, ale Rusi hrajúci s viacerými zmenami v zostave a bez strachu o výsledok, stále hrozili z rýchlych protiútokov. V 17. min Gréci pri rohovom kope neustrážili Bulykina a ten hlavou zvýšil na 2:0. Odpovedať mohol o dve minúty Basinas, brankár Malafejev bol však pozorný. Rýchly a otvorený futbal priniesol v I. polčase ešte viacero dobrých šancí na oboch stranách. Na ruskej strane netrafil v 24. min Karjaka odkrytú bránku a o štyri minúty neskôr sa triasla žrď gréckej bránky po ďalšej hlavičke Bulykina. Medzitým sa na druhej strane nepresadil takisto v gólovej pozícii nepresadil Charisteas. Grécky tlak bol neplodný až do 43. min, keď Papadopoulos spätnou hlavičkou prihral v šestnástke Vryzasovi a ten z otočky prekonal ruského gólmana. Po prestávke dal tréner zbornej Georgij Jarcev príležitosť zahrať si ďalším hráčom z lavičky, čo poznačilo hru ruského tímu. Gréci získali územnú prevahu a zatlačili súpera pred jeho pokutové územie avšak vo finálnej fáze sa nevedeli presadiť. Rusi po hodine hry opäť začali vyrážať do rýchlych protiútokov a po viacerých akciách boli blízko k ďalšiemu gólu. V 78. min mal vyrovnanie na nohe Tsartas, ale jeho dobre umiestnenú strelu z priameho kopu dokázal Malafejev vyraziť. V 88. mohol na druhej strane Grékov rozosmutniť Kiričenko, no nedočiahol na dobrý center Syčeva. Grékom nakoniec aj jednogólová prehra stačila na postup zo skupiny.

Otto Rehhagel (tréner Grécka):
"Je to nádherné. Najdôležitejšie je to, že sme bojovali až do konca a postupujeme. Všetky najbližšie zápasy budú pre nás ľahšie ako tie doteraz."


Georgij Jarcev (tréner Ruska):
"Bojovali sme proti tímu, ktorý ešte potreboval body. Som na svojich zverencov pyšný. Dúfam, že toto stretnutie všetkým dokázalo, že máme dobré mužstvo,"

Theodoros Zagorakis (obranca Grécka):
"Chvíľu nám trvalo, pokiaľ sme si uvedomili, čo sa vlastne dnes stalo. Naplnili sme všetky naše sľuby. Dokázali sme, že o Grécku nehovorí len v Európe, ale teraz už v celom svete. Samozrejme, do zápasu sme vstúpili najhoršie ako sme mohli. Nechápem, čo sa s nami v úvode stretnutia stalo. Jediné čo sa však počíta je výsledok a ten nám na postup stačil."


Španielsko - Portugalsko 0:1
(0:0)

Gól: 57. Nuno Gomes, ŽK: 8. Albelda, 68. Juanito, 74. Puyol - 7. Pauleta, 65. Nuno Gomes, rozhodovali: Frisk - Petersson, Ekström (Švéd.), 47 491 divákov

Zostavy

Španielsko:
Casillas - Puyol, Juanito (81. Morientes), Helguera, Bravo - Joaquin (72. Luque), Xabi Alonso, Albelda (66. Baraja), Vicente - Raul, Torres

Portugalsko:
Ricardo - Miguel, Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente - Figo (79. Armando Petit), Maniche, Costinha, Deco, Cristiano Ronaldo (85. Fernando Couto) - Pauleta (46. Nuno Gomes)


right

Takmer celý prvý polčas sa hralo v rýchlom tempe, no iba medzi šestnástkami a ani jedno z mužstiev si nevypracovalo gólovú šancu. Portugalci začali tlakom, španielska obrana však pracovala spoľahlivo a domácich k priamemu ohrozeniu brány nepúšťala. Španieli výborne zdvojovali obranu a vyrážali do nebezpečných protiútokov. Portugalci z tlaku vyťažili len rohové kopy. V 20. min vypálil prudko z rohu šestnástky Miguel, Casillas však loptu efektne vyrazil. Po polhodine hry portugalský tlak ochabol, takticky dobre hrajúci Španieli sa dostávali k útočným výpadom častejšie. V 35. min sa dostával do šance Raúl, loptu si však nespracoval a brankár Ricardo mu ju odkopol. Najväčšie príležitosti v prvej štyridsaťpäťminútovke prišli pred jej záverom. Najskôr po rohu hlavičkoval nad portugalskú bránku zblízka Torres, potom na opačnej strane Figov center zľava Casillas podbehol a Cristiano Ronaldo hlavičkoval tesne vedľa ľavej žrde. Úvod druhého polčasu sa podobal prvému. Pozorné obrany dominovali, útočníci sa k zakončeniu nedostávali. V 57. min všetko zmenil striedajúci Nuno Gomes. Portugalci rozohrali rýchlu akciu, Figo posunul Nunovi Gomesovi, ktorý na ihrisko prišiel ako striedajúci hráč v 46. min. Útočník Benfiky Lisabon sa uvoľnil a prízemnou strelou spoza obrancov z 18 m trafil pravý dolný roh španielskej bránky. Už o dve minúty mal vyrovnanie na hlave kapitán Španielov Raúl, keď po Vicenteho centri netrafil prázdnu bránku. V ďalších minútach sa nadýchli k veľkému tlaku Španieli, ktorí museli otvoriť obranu. V 62. min Albelda vysunul stredom kolmou prihrávkou za obranu Torresa, jeho strela však skončila len na pravej žrdi. Potom dvakrát pohrozili Portugalci. Najskôr Figov priamy kop vyškriabal robinzonádou Casillas. Po následnom rohu gólman Realu Madrid zasiahol zázračne po hlavičku Costinhu. V 76. min najskôr Luqueho pokus v poslednej chvíli odvrátil Carvalho, po rohu zasa Joaquin trafil len brvno domácej bránky. Španieli dohrávali zápas so štyrmi útočníkmi, gól však nedali. Skôr mohli inkasovať, keď tutovky v závere do rozhodenej španielskej obrany nepremenili dvakrát Maniche, Costinho a ani Nuno Gomes.

VIAC NA futbal.SME.sk

Luiz Felipe Scolari (tréner Portugalska):
"Našťastie sme vyhrali a sme šťastní. Chcem poďakovať divákom na štadióne, ktorí neboli našim dvanástym, ale aj trinástym a štrnástym hráčom na ihrisku. Bez nich by sme ťažko našli sily kvalifikovať sa ďalej. Uvidíme ako si budeme počíňať ďalej. Prvý zápas proti Grécku nám nevyšiel, tak sme museli dať všetko do ostatných dvoch. Podarilo sa."

Iňaki Saez (tréner Španielska):
"V prvom polčase sme museli naozaj tvrdo bojovať, súper vložil do zápasu všetko. Gól sme inkasovali v čase, keď sme ho paradoxne najviac očakávali. Potom sme museli hrať vabank. Vytvorili sme si niekoľko dobrých šancí, no lopta nás tentoraz neposlúchala. Hráči sú veľmi sklamaní. Pred turnajom sme mali vysoké ambície a postup zo skupiny sme mali na dosah. Bohužiaľ sme to nedotiahli do dobrého konca."

Luis Figo (kapitán Portugalska):
"Môžeme byť na seba naozaj hrdí. Celkovo si myslím, že sme dnes odviedli dobrú prácu a sme veľmi radi, že sme vo štvrťfinále. Keď hráte v domácom prostredí, ten tlak je naozaj veľmi veľký a všetci sme si ho uvedomovali. V prvom zápase s Gréckom sme nehrali dobre, no neustále sa zlepšujeme. Teraz sa uvidí, čo dokážeme vo štvrťfinále."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»EURO 2004: Do štvrťfinále Portugalsko a Grécko