EÚ preskúma financovanie Realu aj Barcelony

Hráč Realu Pepe. Ilustračná snímka.
Hráč Realu Pepe. Ilustračná snímka. (Autor: SITA/AP)
SITA|16. dec 2013 o 22:04

Znepokojuje ma možnosť, že by kluby mohli trpieť, povedal španielsky minister zahraničia.

BRUSEL. FC Barcelona a Real Madrid sú medzi sedmičkou španielskych futbalových klubov, ktorých financovanie preskúma Európska únia.

Spomenutí giganti Primera División rovnako ako Athletic Bilbao, Osasuna Pamplona, FC Valencia, Hércules Alicante a FC Elche čelia podozreniu, že prijali štátnu pomoc v rozpore s príslušnými normami.

Španielsky minister zahraničia José Manuel García-Margallo v pondelok vyhlásil, že vláda bude do konca bojovať na obranu klubov, ktoré považuje za súčasť značky krajiny.

"Na základe mojich terajších poznatkov si myslím, že sa nedialo nič nelegálne. Znepokojuje ma však možnosť, že by kluby mohli trpieť," uviedol García-Margallo.

Predmetom vyšetrovania konkrétne budú postupy daňových úradov voči Realu, Barcelone, Athleticu a Osasune a pôžičky na regionálnej úrovni pre Valenciu, Alicante a Elche.

Komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia už v apríli avizoval takéto konanie, malo by sa začať v stredu. Na tento deň zvolal tlačovú besedu na nešpecifikovanú tému. EÚ odmietla záležitosť komentovať.

V marci oznámili kompetentní v Bruseli skúmanie financovania štyroch holandských klubov vrátane PSV Eindhoven. Úrad komisára vtedy skonštatoval, že otvorili hĺbkové vyšetrovanie, aby zistili, či sú vzťahy medzi samosprávami a futbalovými klubmi v súlade so zákonmi EÚ o štátnej pomoci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»EÚ preskúma financovanie Realu aj Barcelony