Donald Sterling: Za rasizmus dostal rekordnú pokutu, ale zarobil dve miliardy

Donald Sterling vlastnil Los Angeles Clippers 33 rokov.
Donald Sterling vlastnil Los Angeles Clippers 33 rokov. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|6. jún 2014 o 14:24

Donald Sterling predal tím NBA Los Angeles Clippers po rasistickej afére. Jeho excesy však siahajú tridsať rokov dozadu.

BRATISLAVA. Rasizmus sa v Amerike tvrdo trestá. Od konca segregácie v päťdesiatych rokoch minulého storočia sa vníma veľmi citlivo.

Aj preto pred vyše mesiacom pobúrila Štáty audionahrávka majiteľa Los Angeles Clippers Donalda Sterlinga. Ten na nej karhal svoju priateľku za to, že chodí na zápasy s Afroameričanmi a dokonca sa s nimi fotí. Najviac kritizoval legendárneho Magica Johnsona.

Jeho slová vyvolali obrovskú reakciu a hviezdy NBA na čele s LeBronom Jamesom pohrozili bojkotom. „Ak ostane naďalej vlastníkom Clippers, budúcu sezónu nenastúpim,“ povedal James.

Nový komisár NBA Adam Silver udelil vlastníkovi rekordnú pokutu 2,5 milióna dolárov a doživotný zákaz vstupu na zápasy. Okrem toho ho prinútil predať klub.

Dlhý zoznam prehreškov

Obrovská pokuta a zákaz prišli pritom dosť neskoro. Sterling získal klub z Los Angeles ešte v roku 1980 a jeho prehrešky boli verejným tajomstvom. Je až nepochopiteľné, ako mohol vlastniť tím z ligy, v ktorej sú najväčšie hviezdy Afroameričania.

Už na začiatku osemdesiatych rokov sa pýtal jedného z trénerských kandidátov, či je schopný viesť „negrov“.

Excentrického multimilionára vyšetrovali aj za to, že ako majiteľ hotela nechcel prenajímať izby Hispáncom a Afroameričanom. Kauza sa skončila mimosúdnym vyrovnaním v hodnote 2,7 milióna dolárov.

Z diskriminácie ho obvinila aj bývalá hviezda a neskôr manažér Elgin Baylor. Ten Sterlinga nazval otrokárom z občianskej vojny.

Absurdným faktom je, že rodák z Chicaga roky podporoval nadácie etnických menšín. Tie sa mu dokonca chystali dať cenu za celoživotný prínos. Najtriezvejšie sa ku kauze vyjadril najlepší strelec histórie NBA Kareem Abdul-Jabbar.

„Už dávno sme mali byť pobúrení, že ho nepotrestali. Takisto je neprípustné, že médiá len tak zverejnia súkromný rozhovor dvoch ľudí. Ten, kto nahrávku zverejnil, bude teraz zarábať na svojich výpovediach, napíše knihu a objaví sa v reality show,“ povedala bývalá hviezda Los Angeles Lakers.

Osemdesiatročný obchodník sa po treste zaťal. Skrz právnikov odkázal, že nahrávka bola zverejnená nelegálne a dodal, že bude ligu žalovať za poškodenie cti. Požadoval miliardu dolárov.

Jeden z najhorších majiteľov

Sterling všetkých provokoval aj tým, že navštívil viackrát bohoslužby s prevažne afroamerickými veriacimi. Napokon však ustúpil a klub predal za dve miliardy dolárov bývalému šéfovi exekutívy Microsoftu Stevovi Ballmerovi. Papiere o predaji podpísala jeho žena Shelly.

„Cítim sa skvele. Všetko dopadlo ako malo. Je to dobré,“ povedal Sterling NBC4. Namietať vôbec nemohol, klub kúpil za 12,5 milióna dolárov a predal ho za dve miliardy. Drahšie kúpili len bejzbalových Los Angeles Dodgers. V cene 2, 15 miliardy však boli aj štadión a pozemky.

Mnoho novinárov a hráčov označilo Sterlinga už pred rokmi za jedného z najhorších vlastníkov v histórii amerického športu. Nielen pre jeho rasistické excesy, ale pre neschopnosť poskladať dobrý tím a ochotu investovať do hráčov.

Dlhé dekády patrili Clippers k outsidrom. Od roku 1979 do 1992 nemal klub ani jednu sezónu s pozitívnou bilanciou výhier a prehier. Dvadsaťdvakrát za Sterlingovho vládnutia tím prehral v ročníku minimálne 50 zápasov (v priemere sa hrá 82).

V posledných rokoch sa však klub posunul hore, momentálne je lepší ako slávny rival LA Lakers. Zásluhu na tom majú hlavne atletický krídelník Blake Griffin a najlepší rozohrávač v NBA Chris Paul.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Donald Sterling: Za rasizmus dostal rekordnú pokutu, ale zarobil dve miliardy