Djokovič pokračuje vo skvelých výkonoch

Novak Djokovič s Rogerom Federerom s trofejami po turnaji v Dubaji. Srb ho vyhral tretíkrát po sebe.
Novak Djokovič s Rogerom Federerom s trofejami po turnaji v Dubaji. Srb ho vyhral tretíkrát po sebe.
Tomáš Prokop|27. feb 2011 o 15:00

Srbský tenista prežíva skvelý úvod sezóny, keď ešte neprehral zápas a druhýkrát dokázal vyhrať nad Rogerom Federerom.

BRATISLAVA. Nová tenisová sezóna je zatiaľ pre Novaka Djokoviča veľmi vydarená. Zdá sa, že rok 2011 by mohol byť v kariére talentovaného Srba zlomový.

Večný vyzývateľ Nadala s Federerom si udržal výbornú formu po triumfe na Australian Open aj naďalej a v sobotu vyhral tretíkrát za sebou turnaj v Dubaji.

Federerov najhorší výkon

Vo finále jasným spôsobom predčil Rogera Federera dvakrát 6:3. „Proti Rogerovi musíte hrať stále naplno. Mne sa to podarilo, hral som útočne, menej som kazil, preto som spokojný so svojim výkonom,“ vyhlásil pre stránku turnaja rodák z Belehradu.

„S Novakom to býva skoro vždy tesný zápas, ale tentokrát mi nedal šancu. Bol to môj najhorší výkon od začiatku roka. V druhom sete som síce viedol 3:1, ale potom som spravil priveľa chýb,“ dodal pre AP Federer. Ten má s Djokovičom naďalej priaznivú bilanciu, keď z 21 zápasov vyhral 13.

Djokovič vidí základ svojho zlepšenia v servise, ktorým si dokáže pomôcť v zlomových momentoch. „V minulosti som musel obetovať strašne veľa energie na zisk dôležitých loptičiek. S dobrým podaním mám veľa bodov zadarmo,“ pokračoval pre espn.com.

Psychicky odolnejší

Okrem problémov so servisom bol Djokovič známy svojou psychickou labilnosťou, ktorá ho často zradila v dôležitých zápasoch. Momentálne však vyzerá, že je sebavedomý a dokáže vytiahnuť najkrajšie údery na konci zápasov.

Typickým príkladom bolo semifinále proti Federerovi na US Open, kde zahral dvadsaťtriročný Srb neuveriteľné údery na konci piateho setu.

„Roger je hráč, ktorý vás posúva dopredu. Zápasy s ním sú náročné psychicky a keď ste ho schopný zdolať vo dvoch setoch, je to znak dobrej cesty. Ja však chcem hrať ešte lepšie,“ napísala svetová trojka na Facebooku.

Triumf v Dubaji bol pre Djokoviča jubilejný dvadsiaty v kariére a takisto ťahá od finále Davisovho pohára najdlhšiu víťaznú sériu v kariére, keď neprehral štrnásť zápasov.

fedex1_res.jpg

Koniec éry Nadala s Federerom?

Posledné výsledky naznačili, že dominancia Federera s Nadalom môže byť na konci, čo potvrdila aj svetová jednotka, ktorá momentálne pauzuje kvôli zdravotným problémom.

„Dnes je v rebríčku mnoho kvalitných hráčov. Svetový tenis sa vyrovnal, už to dávno nie je len o mne s Federerom,“ priznal pre atpworldtour.com Španiel.

„Napriek tomu však nemôžte nikoho odpisovať. Pred dvoma rokmi všetci písali o tom, ako Roger skončil a on vyhral dva granslamové turnaje, na ostatných bol vo finále a rok zakončil ako svetová jednotka. Musíte byť trochu trpezliví, tým, ale nechcem zhadzovať Djokoviča, Murraya a ostatných hráčov.“

Nadal si po Australian Open, kde vypadol vo štvrťfinále s Davidom Ferrerom, dal dlhšiu pauzu, aby sa dobre zregeneroval a dal oddýchnuť unaveným kolenám. Na kurtoch by sa mal znova objaviť budúci víkend, keď Španielov čaká v Davisovom pohári Belgicko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič pokračuje vo skvelých výkonoch