Djokovič má jednotku aj titul

Novak Djokovič prežíva senzačnú sezónu.
Novak Djokovič prežíva senzačnú sezónu. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|4. júl 2011 o 08:00

Vajdov zverenec si plní sny, vo finále Wimbledonu zdolal svojho predchodcu v renkingu Nadala. Tohto roku má zápasovú bilanciu 48:1.

LONDÝN, BRATISLAVA. Skvelú prvú polovicu sezóny zavŕšil srbský tenista Novak Djokovič triumfom vo Wimbledone. Nová svetová jednotka zdolala vo finále doterajšieho lídra rebríčka ATP Rafaela Nadala zo Španielska 6:4, 6:1, 1:6, 6:3.

Prvý titul svojho zverenca na londýnskej tráve si vychutnal aj slovenský tréner Marián Vajda. V priebehu dvoch dní dosiahol s Djokovičom úspechy, na ktorých tvrdo robili od roku 2006, keď sa začala ich spolupráca.

Piatkovou výhrou nad Francúzom Jo-Wilfriedom Tsongom sa rodák z Belehradu stal hráčom číslo 1 na svete a včera vybojoval najcennejšie prvenstvo. Djokovič má tohto roku zápasovú bilanciu 48:1. Jediný raz podľahol Rogerovi Federerovi v semifinále Roland Garros.

Prvý titul na tráve

Djokovič zdolal Nadala v doterajších štyroch zápasoch vo finále turnajov na betóne aj na antuke a plný sebavedomia pridal vo Wimbledone aj piate víťazstvo na tráve.

Srbský tenista pozná recept na španielskeho ľaváka, aj teraz ho zatlačil do defenzívy. Nadal prehral na tomto turnaji prvý raz od roku 2007, keď ho vo finále zdolal Federer. V rokoch 2008 a 2010 Wimbledon vyhral a v sezóne 2009 na ňom pre zranenie chýbal.

O osude prvého setu sa rozhodlo v desiatom geme, keď Djokovič prelomil podanie súpera.

Druhý set mal Vajdov zverenec po dvoch brejkoch plne pod kontrolou. V treťom akoby Djokovič trochu oddychoval a vo štvrtom sa už nadýchol do útoku za víťazstvom. Premenil hneď prvý mečbal, Nadalov bekhendový úder letel za čiaru. Djokovič hral vo veľkej pohode.

Nadal prijal prehru športovo

„Ťažko opísať slovami, čo teraz cítim,“ povedal po finále do mikrofónu na centrálnom dvorci 24-ročný víťaz. „Je to najkrajší deň v mojom živote. Vyhral som turnaj, o ktorom som sníval ako malý chlapec. Dnes to bol môj najlepší výkon na tráve.“

Djokovič pozdravil v lóži svoj realizačný tím aj rodinu - rodičov a dvoch mladších bratov. Tlieskala mu aj jeho priateľka Jelena Rističová.

Rafael Nadal cítil, že vo finále tentoraz nemal šancu. „Novakovo víťazstvo bolo úplne zaslúžené,“ športovo uznal. „Má vynikajúcu sezónu, hrá vynikajúci tenis. Viem si predstaviť, čo sa teraz v ňom deje. Ja som to prvý raz zažil pred tromi rokmi.“

Djokovič vybojoval tretie grandslamové prvenstvo, predtým dva razy vyhral na Australian Open v Melbourne (2008, 2011). Tohto roku si pripísal ôsmy turnajový titul a dvadsiaty šiesty celkovo.

Vajda: Bol to dlhý proces

Marián Vajda vyhral vo svojej kariére dva turnaje a dostal sa na 34. miesto ATP. Ako Djokovičov tréner sa dostal na vrchol.

„Od začiatku našej spolupráce som veril, že Nole má potenciál, aby sa stal svetovou jednotkou a vyhrával grandslamové turnaje,“ povedal 46-ročný Bratislavčan. „Nešlo všetko hladko, bol to dlhý proces. V tomto roku sa jeho talent už naplno rozvinul.“

Djokovič bol dlhý čas v tieni dvojice Nadal - Federer a chvíľami strácal trpezlivosť. V roku 2009 angažoval aj druhého trénera Todda Martina. Američan prerábal jeho servis, spolupráca sa ukázala ako kontraproduktívna. Vlani v apríli sa experiment s dvomi trénermi skončil, zostal iba Vajda. Djokovič stabilizoval svoju formu a pomaly začali prichádzať výsledky.

„Minulý rok na lekárskych vyšetreniach zistili, že Nole je alergický na lepok, a tak prešiel na diétu,“ upozornil Vajda na kľúčový moment. „Odvtedy sa jeho zdravotný stav výrazne zlepšil. Môže kvalitnejšie trénovať, jeho kondičná pripravenosť je špičková.“

Djokovič mal svetovú jednotku na dosah už pred mesiacom na Roland Garros. Na parížskej antuke nezvládol semifinále s Federerom. Teraz sa už nikým nedal zastaviť. V tejto forme by mal vydržať na čele renkingu aj v letných turnajoch na betóne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič má jednotku aj titul