Djokovič a Kvitová sú prvýkrát majstrami sveta

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: SITA/AP)
SITA|13. dec 2011 o 13:00

Djokovič získal v roku 2011 desať titulov vo dvojhre a jeho celková bilancia bola 70:6. Petra Kvitová sa po 21 rokoch stala prvou českou tenistkou s honorom svetovej šampiónky.

LONDÝN. Srb Novak Djokovič a Češka Petra Kvitová sa stali majstrami sveta za rok 2011 podľa Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Obaja získali tento honor prvýkrát v kariére.

Svetovými šampiónmi v mužskej štvorhre sú americké dvojičky Bob a Mike Bryanovci, tí triumfovali už po ôsmy raz.

Česko má medzi víťazmi zastúpenie aj v ženskej štvorhre, kde za majsterky sveta vyhlásili Květu Peschkeovú a Slovinku Katarinu Srebotnikovú. Pre túto dvojicu je to tiež premiérový úspech. Česko bolo jednoznačne najlepšou krajinou v hodnotení podľa ITF, keď medzi juniormi sa z víťazstva tešil Jiří Veselý.

Medzi juniorkami zvíťazila Ruska Irina Chromačevová. V kategórii vozičkárov sa z ocenenia môžu tešiť Esther Vergeerová a Maikel Scheffers z Holandska, pričom Vergeerová triumfovala už dvanástykrát za sebou.

Víťazi dostanú ceny ITF 5. júna počas grandslamového turnaja v Paríži Roland Garros.

Djokovič odsunul Federera i Nadala

Novak Djokovič prerušil hegemóniu Rogera Federera a Rafaela Nadala. Títo dvaja fenomenálni tenisti sa stali svetovými šampiónmi podľa ITF od roku 2003. Dvadsaťštyriročný Srb v roku 2011 dosiahol šnúru 43 zápasov bez prehry a v tejto sezóne získal tri grandslamové tituly, keď zvíťazil na Australian Open, Wimbledone i US Open.

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu ukončil rok na poste svetovej jednotky, v roku 2011 získal desať titulov vo dvojhre a jeho celková bilancia bola 70:6.

"Som hrdý, že som sa stal majstrom sveta podľa ITF za rok 2011. Počnúc triumfom Srbska koncom minulého roka v Davisovom pohári to bolo pre mňa takmer dokonalých 12 mesiacov. Vždy som sníval o tom, že sa stanem najlepším na svete. Tento rok som navyše získal tri grandslamové tituly a ukončil som rok ako svetová jednotka, je to pre mňa naozaj niečo špeciálne," nechal sa počuť Djokovič.

Djokovič sa tiež stal v ankete bulharskej tlačovej agentúry BTA balkánskym športovcom roka, získal 91 bodov. Na druhom mieste skončila chorvátska lyžiarka Janica Kosteličová so 61 bodmi. Tretí bol bulharský plavec Petar Stojčev (40 bodov).

Súťaž uskutočňuje BTA každoročne od roku 1973 medzi športovými novinármi z 11 krajín regiónu.

Naposledy Lendl, teraz Kvitová

Petra Kvitová sa po 21 rokoch stala prvou českou tenistkou s honorom svetovej šampiónky vo dvojhre podľa ITF. Pred ňou naposledy získal toto prestížne ocenenie v roku 1990 rodák z Ostravy reprezentujúci USA Ivan Lendl.

Dvadsaťjedenročná Kvitová si vybojovala premiérový grandslamový titul v kariére, keď zvíťazila na londýnskej tráve vo Wimbledone a v roku 2011 si obohatila štatistiky o šesť singlových primátov.

"Toto ocenenie je pre mňa čerešničkou na torte po vynikajúcej sezóne. V tomto roku som získala grandslamový titul, zvíťazila som na výberovom šampionáte WTA a s českým tímom sme triumfovali aj v Pohári federácie. Je to ako splnený sen, nikdy nezabudnem na tento rok," uviedla Kvitová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič a Kvitová sú prvýkrát majstrami sveta